El Pregó dels Infants reflexionarà sobre el dret a la igualtat : Servei de Premsa

El Pregó dels Infants reflexionarà sobre el dret a la igualtat

20/11/2023Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha encarregat aquest matí el Pregó dels Infants als nens i nenes de les escoles de la ciutat. Sota el lema “A la ciutat, dret a la igualtat”, 628 infants estudiants de 3r, 4t, 5è i 6è de primària de 21 escoles de Barcelona i centres d’educació especial elaboraran aquest curs el pregó dels Infants entorn el dret a la igualtat.

El tema d’enguany és fruit de les inquietuds manifestades pels infants participants en el curs passat, una reflexió a l’entorn del dret a la igualtat, les seves possibles vulneracions i les eines de què disposem per garantir-lo. Per aquest motiu, els infants reflexionaran entorn aquest dret a través de dinàmiques que s’estructuraran en quatre grans eixos per analitzar les desigualtats que es produeixen en cadascun d’ells: gènere i orientació sexual; procedència, religió i origen; capacitats i equitat social.

 

 

 

 

Durant el procés d’elaboració del Pregó, els infants treballaran un procés que passarà per la identificació dels seus propis conflictes i emocions, entendre el món que els envolta, la reivindicació per una ciutat més justa i igualitària per tothom i la capacitat de prendre decisions tot enfortint la seva identitat de manera individual i com a col·lectiu.

Durant l’acte d’Encàrrec del Pregó, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, s’ha adreçat als centenars d’infants presents a l’acte al Complex Municipal de La Mar Bella i els ha remarcat “tots i totes teniu els mateixos drets i  la ciutat de Barcelona sempre ha estat una ciutat que ha lluitat per la igualtat. Per això es tant important que els nens i les nenes també parleu de la igualtat que us afecta com a petits ciutadans i ciutadanes de la nostra ciutat”. En aquest sentit, l’alcalde els ha fet l’encàrrec perquè al mes de febrer “ens feu el Pregó dels nens i les nenes, el pregó de Santa Eulàlia i que el tema sigui la igualtat dels nens i les nenes a la ciutat de Barcelona”.

Com cada any, la lectura del Pregó la faran nens i nenes representants dels diferents centres educatius el proper dia 14 de febrer de 2024, davant l’alcalde la ciutat.

Enguany, com a novetat, l’alumnat ha realitzat prèviament un procés d’investigació entorn el dret a la igualtat en forma de gimcana pel seu barri o districte amb l’objectiu de detectar qui treballa aquest dret, com ho fa i quines situacions o accions no l’afavoreixen. D’aquesta acció ha sorgit un informe d’exploració, on han analitzat el seu territori i han fet propostes de millora, i que ha estat presentat davant als i les representants municipals a la seu del districte corresponen.

El Pregó dels Infants és un programa educatiu que té com a objectiu el foment de la promoció i la difusió dels drets dels infants i el reconeixement dels nens i nenes com a ciutadans i ciutadanes de ple dret, tal com recull la Convenció sobre els Drets dels Infants. La intenció és animar els infants a analitzar i pensar el dret a la participació des d’una mirada àmplia, reflexionant i prenent consciència de la seva importància com a protagonistes en la construcció de la seva pròpia ciutat.

Amb el Pregó s’aconsegueix que els infants coneguin les institucions polítiques i de participació ciutadana de Barcelona i que s’iniciïn en els processos participatius basats en la corresponsabilitat i la ciutadania activa. El treball que es fa a l’aula al llarg del curs estimula la participació i la col·laboració, i és una forma d’acostar els infants al coneixement de les institucions barcelonines.

La primera edició va ser l’any 2004 i des de llavors han participat més de 10.600 alumnes de 3r, 4t, 5è i 6è de primària i d’educació especial.

 

Celebració del Dia Internacional dels Drets dels Infants

La façana de l’Ajuntament de Barcelona s’il·lumina aquesta tarda de color blau en commemoració del Dia Universal dels Infants i mostrar el ferm compromís del consistori en la defensa i la promoció dels drets de tots els nens i nenes.

A més, s’ha desplegat al balcó de l’Ajuntament un tapís amb el rostre d’un infant pintat per la il·lustradora Carme Solé Vendrell. Aquest rostre s’emmarca en el projecte Why, un projecte reivindicatiu amb el que es denuncien les situacions de guerra, pobresa o desemparament dels més petits.

Paraules clau

dret a la igualtat/ pregó dels infants/