L’Ajuntament millora la residència per a gent gran Parc del Guinardó després d’invertir-hi 5,16M€ : Servei de Premsa

L’Ajuntament millora la residència per a gent gran Parc del Guinardó després d’invertir-hi 5,16M€

20/11/2023Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha finalitzat les obres de millora de la residència municipal per a persones grans Parc del Guinardó, ubicada al número 62 del carrer Garriga i Roca, al districte d’Horta-Guinardó. Les obres d’adequació de l’edifici s’han prolongat durant un any i mig i han suposat una inversió de 5,16 milions d’euros per part del consistori. Aquesta intervenció es va programar amb l’objectiu de fer una remodelació integral d’un equipament amb més de 30 anys de funcionament, precisament perquè el perfil de les persones residents ha evolucionat cap a situacions de dependència més severa i major fragilitat i calia adequar la infraestructura a aquesta nova realitat. L’arribada de la pandèmia de COVID-19 va posar sobre la taula també un seguit d’aprenentatges que igualment han estat implementats en aquest cas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Entre d’altres actuacions, les obres han permès eliminar les habitacions de tres persones, per exemple. Així doncs, actualment la residència disposa de 42 places distribuïdes en 8 habitacions individuals i 17 habitacions dobles. A més a més, s’ha ampliat la superfície construïda de les dues primeres plantes amb un volum en la façana principal que genera un porxo cobert, s’han adequat els espais exteriors, els accessos, els patis i un nou espai verd amb la creació d’horts per a l’ús de les persones residents, s’han millorat els espais de treball del personal professional, s’han renovat els sistemes de ventilació i climatització i s’ha millorat igualment el comportament tèrmic d’un edifici que consta de 7 plantes en total. Els nous espais permetran treballar per unitats de convivència, amb grups més reduïts, amb l’objectiu últim d’aconseguir que la vida dins de la residència sigui el més similar a estar a casa i, per tant, poder dur a terme una atenció centrada en la persona.

L’Ajuntament de Barcelona manté la gestió a la ciutat de 4 residències de titularitat municipal que sumen un total de 295 places, un part molt petita del conjunt de places residencials per a persones grans que hi ha a la ciutat. La gestió de les 4 residències es fa a través de l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS), tot i que 214 d’aquestes places estan concertades amb la Generalitat de Catalunya i 84 són finançades íntegrament des del municipi. Les places concertades amb la Generalitat estan reservades per a persones de 65 anys i més amb un grau II i III de dependència reconeguda i prèviament apuntades a la llista d’espera per a una plaça residencial, mentre que les places finançades íntegrament per l’Ajuntament estan destinades a persones provinents del Servei d’Acolliment d’Urgències a la Vellesa (SAUV) o bé altres persones derivades per situacions d’emergència.

Paraules clau

Parc del Guinardó/ persones grans/ residència municipal/