Primera reunió del grup de treball municipal de sequera : Servei de Premsa

Primera reunió del grup de treball municipal de sequera

28/11/2023Temps estimat de lectura: 2 minuts

El grup de treball sobre sequera impulsat per l’Ajuntament de Barcelona i amb la participació de totes les administracions i operadors implicats s’ha reunit avui per primera vegada per analitzar la situació de pre-emergència i les mesures que haurà de prendre la ciutat en cas que les restriccions augmentin les pròximes setmanes.

La reunió ha estat presidida per la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge, Laia Bonet i ha comptat amb representants de l’AMB, l’Agència Catalana de l’Aigua, la delegació del Govern a Catalunya i els operadors d’Aigües Ter-Llobregat i Aigües de Barcelona.

Administracions i operadors han valorat la situació actual i han mostrat la voluntat inequívoca de col·laboració davant la situació greu de sequera persistent que es viu des de fa tres anys i mig. La tinenta Laia Bonet ha reafirmat que cal “anticipar-nos més i coordinar-nos més entre les diferents administracions per tal de preveure aquells reptes i les possibles solucions en el curt i en el mitjà termini”.

En aquest sentit s’ha reafirmat el compromís de les administracions per continuar desenvolupant polítiques i infraestructura per fer ciutats més resilients davant els efectes de la sequera, com a mostra dels reptes que planteja el canvi climàtic.

 

Ús de l’aigua freàtica

L’Ajuntament de Barcelona ha tornat a exposar la necessitat d’aplicar les mesures de cada fase del protocol en consonància amb la situació de cada municipi. En aquest sentit s’ha reiterat la demanda de mantenir l’aigua freàtica pel reg d’espais verds sempre i quan no suposi una reducció de la disponibilitat d’aigua per l’abastament domiciliari. El reg dels espais verds amb aigua freàtica, un recurs hídric alternatiu que té la ciutat, permet mantenir el patrimoni verd, essencial també per mitigar les temperatures altes de l’estiu i els efectes negatius de la contaminació de l’aire. Un verd, per tant, que protegeix la salut de la ciutadania i minimitza els efectes de l’illa de calor.

En aquesta línia i sempre amb la voluntat de protegir les persones amb més vulnerabilitat, l’Ajuntament també ha demanat que es mantingui la possibilitat de mantenir obertes les piscines públiques, permetent-ne el reompliment, i les de serveis complementaris, com per exemple les d’ús terapèutic situades en centres hospitalaris. Per últim també s’ha demanat poder mantenir el reg dels camps esportius per esport federat, amb limitació del consum a 200 m3/ha i mes, entenent que l’esport federat també és un espai de lleure de qualitat per infants i joves de la ciutat i que afavoreix la cohesió als barris.

Paraules clau

sequera/