L’Ajuntament tramita per emergència 14,4M€ per millorar la xarxa d’aigües freàtiques : Servei de Premsa

L’Ajuntament tramita per emergència 14,4M€ per millorar la xarxa d’aigües freàtiques

04/02/2024Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’alcalde de Barcelona Jaume Collboni ha signat un decret pel qual l’Ajuntament podrà tramitar per emergència diferents inversions per tal d’ampliar i millorar la xarxa d’aigua freàtica. Les obres, que ja estaven previstes en el marc del Pla Endreça, es podran accelerar amb aquest decret i permetran augmentar un 20% el volum d’aigua freàtica disponible. De fet, el decret és possible per la declaració d’emergència per sequera que ha fet efectiva aquesta setmana la Generalitat de Catalunya i perquè l’Ajuntament ja disposava d’un Pla Tècnic de Recursos Alternatius que busca des de fa anys la substitució de l’aigua potable per altres recursos hídrics, en aquells casos en que no sigui indispensable l’ús d’aigua potable.

Les obres que ara es podran accelerar inclouen set actuacions diferents que sumen 14,4 milions d’euros d’inversió. Això representa incrementar en 0,2 hectòmetres cúbics l’aigua freàtica disponible a la ciutat, una quantitat important si tenim en compte que Barcelona gasta actualment 1,1 hm3 l’any d’aquesta aigua recuperada per a reg i neteja de carrers. Sense el decret d’emergència aquestes inversions s’haurien executat al llarg d’aquest mandat, però ara s’avançaran uns 10 mesos. La previsió és que les diferents obres comencin progressivament entre el proper mes de març i setembre, en funció dels requisits tècnics de cadascuna, i que tots els nous sistemes puguin entrar en funcionament durant l’any 2025.

Les obres es distribuiran en set sectors diferents:

Com a conseqüència de la declaració d’emergència per sequera declarada per la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona ha activat també el seu protocol propi que limita el reg a la supervivència i que fixa aquest reg només amb aigua no potable. De fet, els serveis municipals ja han reduït un 60% l’ús d’aigua potable respecte a la situació de normalitat. En la situació actual, el consum està limitat a 200 litres per habitant i dia a tots els municipis afectats per la situació de sequera, entre ells Barcelona, una quantitat que té en compte tots els usos ja siguin domèstics, industrials o comercials. La ciutat de Barcelona, però, ha situat el seu consum durant l’any 2023 en 172 litres per habitant i dia, per aquesta raó ara mateix no es preveuen afectacions vinculades a l’abastament de la xarxa d’aigua potable de consum de la ciutadania.

Paraules clau

aigües freàtiques/ emergència/ xarxa/