Satisfacció per les xifres assolides durant l’última campanya de Nadal : Servei de Premsa

Satisfacció per les xifres assolides durant l’última campanya de Nadal

07/02/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Barcelona consolida el seu model de celebració del Nadal. L’última campanya va ser un èxit tant pel que fa al públic assistent a les diferents activitats programades com per les bones xifres als comerços. Entre la setmana del Black Friday (des del 20 de novembre) i el 31 de desembre, que són les últimes dades disponibles, la despesa de consum a la ciutat estimada a partir de les transaccions fetes amb terminals TPV del BBVA va créixer un 8,7% en relació a l’any anterior i va ser més d’un 25% superior a la del 2019. El creixement més notori respecte a l’any passat es va donar als districtes de l’Eixample, Sants-Montjuïc i Horta-Guinardó, on va ser superior a l’11%.

L’Ajuntament i els representants de les principals entitats comercials de la ciutat, que es van reunir aquest dimarts per fer balanç, ja han començat a treballar en les línies estratègiques de la pròxima campanya nadalenca.  “El model s’ha consolidat i ha quedat clar que funciona bé. La ciutat ha anat a la una amb diferents propostes de programació i amb la decisió d’allargar l’horari de les llums de Nadal una mica més enllà del que s’havia anunciat inicialment. Tant les sensacions com els números de visitants han sigut bons”, destaca la regidora de Comerç, Restauració i Mercats, Raquel Gil, que també fa una valoració positiva de propostes com l’espectacle de Cap d’Any a l’avinguda Maria Cristina

Les bones xifres d’afluència de públic van començar ja amb l’espectacle d’encesa de les llums, que es va fer el 23 de novembre al passeig de Gràcia amb la proposta de gran format Astronòmica, de la companyia Obskené. L’espectacle va reunir més de 15.000 persones, va ser retransmès en directe per Betevé i ja acumula més de 7.600 visualitzacions en diferit a Youtube.

La ciutat va il·luminar des de llavors i fins al 6 de gener 104 quilòmetres de via pública i va decidir, a partir del 15 de desembre, allargar l’horari de les llums una hora més al dia (fins a les 23:00 hores de diumenge a dijous i  fins a les 24:00 hores els divendres i dissabtes). Els llums van estar encesos un total de 243 hores i 30 minuts.

L’enllumenat és un element clau de promoció del comerç durant les festes nadalenques. És una visió compartida per l’Ajuntament i les entitats que veuen com la il·luminació és una de les mesures més efectives per fomentar les compres, especialment als comerços de proximitat. En aquesta campanya i per quart any consecutiu, la subvenció per als carrers il·luminats que promouen les associacions comercials va ser excepcionalment del 75% i no del 50% com era habitual.

Els representants del sector comercial i el consistori coincideixen a destacar, també, que la programació nadalenca de Barcelona contribueix de forma notable a la dinamització comercial al conjunt de la ciutat.  Més de 15.500 persones van participar en alguna de les activitats que es van programar als deu districtes.

També ha tingut bones xifres de públic el Festival de Nadal, que va tenir lloc entre el 16 i el 29 de desembre amb bona assistència tant l’escenari d’arts escèniques i música a la plaça Catalunya com a la instal·lació d’arts digitals de la plaça Universitat.  En total, unes 300.000 persones van participar d’alguna de les més de 90 sessions culturals i activitats per a tots els públics del Festival.  Aquest any, per primer cop, no es va haver de cancel·lar cap sessió a causa del vent o de la pluja i l’organització considera que els elements nous, com les grades laterals, van funcionar de manera molt satisfactòria.

Durant la campanya de Nadal també es van programar un centenar de concerts a diferents espais dels deu districtes en el marc del programa Sons de Ciutat.

Pel que fa al marxandatge preparat per l’Ajuntament per ajudar a promocionar la tasca del comerç de proximitat, es van repartir 400.000 models de cartes als Reis d’Orient, 400.000 etiquetes per embolicar regals i 9.000 calendaris del 2024.





Paraules clau

Nadal 2023/