L’Ajuntament promou eines d’orientació acadèmica i professional al Saló de l’Ensenyament : Servei de Premsa

L’Ajuntament promou eines d’orientació acadèmica i professional al Saló de l’Ensenyament

13/03/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Un any més el departament de Joventut de l’Ajuntament de Barcelona i Barcelona Activa tornen a compartir un estand propi al Saló de l’Ensenyament, amb la voluntat d’arribar al públic jove i donar a conèixer eines d’orientació vocacional, acadèmica i professional per descobrir itineraris amb coneixement del mercat de treball.

 

 

El saló, que tindrà lloc del 13 al 17 de març als pavellons de Fira de Barcelona, acull de nou aquest espai de Joves de Barcelona dedicat als i les joves amb dos espais diferenciats: una àrea d’atenció individualitzada i una zona lúdica i d’atenció a grups.

L’estand ofereix informació i assessorament acadèmic alhora que visualitza els recursos i serveis per a joves de la ciutat. A l’espai d’atenció individual els joves podran trobar informació i orientació en tots els àmbits d’interès juvenil; també es farà assessorament especialitzat i individualitzat en els àmbits acadèmic i de mobilitat internacional. La zona lúdica i d’atenció grupal se centra a resoldre els dubtes col·lectius de joves, famílies i professionals. A més, aquest espai es dinamitzarà a través de jocs que faran descobrir tant els interessos dels i les joves per escollir el seu itinerari com les oportunitats de la mobilitat internacional.

Com a novetat, en aquest espai de dinamització es podrà trobar una càmera 360 on els i les joves podran enregistrar un vídeo slow motion i compartir-lo a les seves xarxes socials. En aquest espai també s’oferiran xerrades i càpsules informatives sobre les oportunitats de la mobilitat internacional o els itineraris disponibles un cop finalitzat els estudis de l’ESO o Batxillerat.

El comissionat de Polítiques d’Infància, Adolescència, Joventut i LGTBI, Javier Rodríguez, ha volgut destacar la importància de la participació de Joves de Barcelona al Saló de l’Ensenyament perquè “des de l’Ajuntament de Barcelona prestem una orientació integral en les transicions educatives, treballant amb els joves, i també amb les seves famílies”. ”Sabem que és important per al desenvolupament de l’adolescent tenir tota la informació al seu abast, per prendre una decisió informada, i que aquesta decisió es prengui en consonància amb el que realment volen fer” ha afegit.

 

Joves de Barcelona, un estand que es consolida al Saló de l’Ensenyament

En l’edició anterior, l’estand de Joves de Barcelona va atendre un total de 2.680 persones, mil més que en l’any 2022; i va resoldre un total de 3.760 consultes. Principalment, es van incrementar els assessoraments individualitzats, realitzant gairebé 1.570, i es va informar i  orientar a més de mil joves. La temàtica més demanada va ser l’acadèmica, centrant-se en els cicles formatius, el batxillerat i les ajudes i beques; tot i que van augmentar les consultes sobre la mobilitat internacional.

 

Barcelona Activa, orientació enfocada al mercat laboral

Barcelona Activa tindrà l’objectiu de difondre els serveis per l’orientació juvenil, la recerca de feina i el coneixement del mercat de treball entre joves i familiars. Així, promourà que els visitants facin el test d’interessos professionals i el de competències digitals, ambdues eines són una guia per seguir desenvolupant les seves trajectòries laborals. A més, s’oferirà un mapa de recursos ocupacionals, on apareixen tots els agents que donen suport al jovent en la cerca de feina.

Un altre dels programes que el jovent podrà conèixer a la fira són els Tallers d’Oficis de Barcelona Activa, els programes de formació i treball per a joves amb formació pràctica becada que compten amb sis mesos de contracte laboral per adquirir experiència professional en els àmbits medi ambiental o de les indústries creatives i de l’espectacle.

Durant els cinc dies de fira, l’agència municipal traslladarà al jovent les activitats que se’n duen a terme a l’equipament El Convent de Barcelona Activa, al centre de la ciutat i adreçades a joves, amb programes que tracen itineraris formatius, amb eines d’autoconeixement, i informació del mercat de treball. Durant els mesos de març i abril, hi ha previstes més de 80 activitats en aquest equipament, i s’iniciaran 9 itineraris de coaching laboral per a joves, amb assessoraments personalitzats.

L’any 2023 Barcelona Activa va atendre 14.740 joves, un 30% estava en situació de desocupació i estudiant alhora. Del total atesos, un 56,5% tenien estudis secundaris, un 34,3%, universitaris, i un 9% primaris.

 

El Saló de l’Ensenyament augmenta l’oferta educativa i els serveis d’orientació

En la seva 33ena edició, el Saló de l’Ensenyament tornarà a ser lloc de pas imprescindible per a milers de joves que acaben l’ESO o el Batxillerat i que han de començar a traçar el seu futur acadèmic i professional. Amb més de 220 expositors i 170 activitats d’orientació i assessorament, el saló vol superar les més de 100.000 visites de l’any passat reforçant els serveis de suport i consell a les famílies i incrementant l’oferta de Formació Professional.





Paraules clau

acadèmica/ orientació/ professional/ Saló de l'Ensenyament/