L’Ajuntament actua en més de 40.000 arbres durant la temporada de poda 2024 : Servei de Premsa

L’Ajuntament actua en més de 40.000 arbres durant la temporada de poda 2024

17/03/2024



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’Ajuntament de Barcelona actuarà en 42.545 arbres durant la temporada de poda 2024. Es tracta de les actuacions necessàries de manteniment de l’arbrat, sempre respectant la biologia i l’estructura de l’arbre, i que permeten eliminar branques seques, amb risc de patir fractures o les que es dirigeixen cap a les façanes.

 

 

Del total d’arbres on s’actua enguany, 29.784 corresponen a arbrat viari i 12.423 són arbres situats en parcs i jardins de la ciutat. La campanya de poda s’allarga tot l’any, però és més intensa entre els mesos de gener a maig i d’octubre a desembre.

La programació de les actuacions de poda es basa en una sèrie de criteris tècnics recollits en la gestió de l’arbrat urbà, com per exemple:

L’arbrat viari de la ciutat, sempre que no tingui cap problema i sigui un arbre sa, es poda de mitjana cada cinc anys si és necessari. La poda s’agrupa en diferents categories en funció de l’etapa de desenvolupament de l’arbre i l’època en la qual es fa:

 

 

 

La poda sempre representa una agressió per  a l’arbre i per tant aquestes actuacions es fan només quan són necessàries, així es garanteix que l’arbre no perdi resistència i seguretat alhora que no es mantenen les principals aportacions mediambientals de l’arbrat.

Podar només quan és necessari, deixant créixer l’exemplar respectant-ne la forma natural afavoreix el creixement del verd i la biodiversitat a la ciutat:

 

El Pla de risc de l’arbrat

Tot l’arbrat de la ciutat de Barcelona es revisa, com a mínim, un cop cada dos anys, així ho estableix el Pla de risc vigent. Cada exemplar d’arbre o palmera té una fitxa on hi consta un número d’identificació i totes les característiques, data de plantació, ubicació, dates de realització de podes, tractaments, plagues, revisions, etc.

Aquesta revisió realitza una inspecció visual a les parts de l’arbre o palmera, coll de l’arrel, tronc, creu i capçada per poder determinar-ne l’estat i si cal fer-hi alguna actuació. Les revisions del Pla de risc es realitzen de forma paral·lela a la resta d’actuacions que es realitzen a l’arbrat.

Durant l’any 2023 es van revisar 124.345 arbres de la ciutat i enguany se’n revisaran un mínim de 121.349. Un cop realitzada la revisió, si es detecten anomalies es programa l’actuació correctiva corresponent o la retirada de l’exemplar i si no se’n detecten aquell exemplar es revisarà al cap de dos anys.

 

 

Els espais verds, eix del Pla Endreça Barcelona

El Pla Endreça Barcelona preveu una línia de treball específica en els espais verds de la ciutat, entenent que els parcs i els jardins milloren la salut de la ciutadania i esdevenen zones d’estada.

El pla de treball establert impulsa la gestió del verd envers l’ecologia alhora que té cura dels arbres i plantes que hi ha a la ciutat. I també preveu l’adaptació a les condicions derivades del canvi climàtic, un verd exposat a fenòmens meteorològics extrems, com és el cas de l’episodi de sequera actual.

En aquest sentit, hi ha previstes les inversions en l’ampliació de la xarxa d’aigua freàtica de 14,4 milions d’euros, que permetrà arribar a regar més espais amb aigua freàtica no potable i també la inversió de més de 12,65 M€ per millorar les infraestructures de reg en diferents parcs i jardins amb l’objectiu de tenir cura del verd amb un ús responsable de l’aigua.

Durant aquests últims mesos totes les tasques de reg de l’arbrat han anat evolucionant adaptant-les a cada moment i condicions que marcaven els decrets de sequera. Des d’inicis de febrer, l’arbrat de la ciutat es rega només amb aigua freàtica i se’n fa reg de supervivència.

Per poder salvar el màxim d’arbres possibles l’Ajuntament ha posat en marxa un dispositiu de reg que permet fer arribar aigua freàtica en zones de la ciutat on no hi arriba a través de la xarxa. S’han establert diferents àmbits de reg amb la voluntat de preservar el màxim de patrimoni verd, que compleix una funció mediambiental indispensable a la ciutat.

Aquests àmbits estan en constant revisió, avaluant dia a dia les necessitats de l’arbrat i l’aclimatació a les noves condicions de reg. Per tant és un llistat d’àmbits que estan en constant evolució. El dispositiu actual permet regar uns 85.500 arbres, amb una periodicitat que varia entre una i tres setmanes depenent de les necessitats de cada espai, dels quals uns 45.000 es reguen amb l’aigua que transporten els camions cisterna, més de 23.000 es reguen amb els vehicles petits de Parcs i Jardins amb dipòsit muntat i més de 17.000 són arbres situats en zones amb xarxa d’aigua freàtica.

Des de la fase d’excepcionalitat per sequera s’ha realitzat un seguiment de l’estat dels arbres de la ciutat, uns 250.000, amb l’objectiu de veure’n l’evolució. Segons les dades recollides l’estimació de mortalitat d’arbrat a la ciutat fins a febrer del 2024 ha estat d’uns 2.000 exemplars.





Paraules clau

arbrat/ espais verds/ Pla de risc de l’arbrat/ Pla Endreça Barcelona/ poda/ poda 2024/