L’Ajuntament renova amb gespa d’última generació 4 camps de futbol : Servei de Premsa

L’Ajuntament renova amb gespa d’última generació 4 camps de futbol

18/03/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Barcelona Esports (IBE), impulsarà durant els propers mesos els treballs de substitució de la gespa artificial en els camps de futbol de quatre equipaments municipals:

El projecte dona resposta als requeriments i a les necessitats en aquests equipaments esportius una vegada feta una diagnosi prèvia consistent en una inspecció visual i l’execució d’una campanya de sondejos d’informació del terreny sota la base de suport de la gespa.

 

 

 

Instal·lació de gespa artificial d’última generació

Sobre la base asfàltica de tots els camps es preveu la col·locació d’una base elàstica prefabricada de 20 mm de gruix formada per escuma de polietilè reticulat amb unió tèrmica amb material procedent de residus de producció i que no inclou substàncies contaminants. Es substituirà la gespa actual per un nou paviment de gespa artificial de 40 mm amb sistema de reomplert només amb sorra de sílice, que combina un mínim de 6 fils monofilaments rectes i 4 fils monofilaments texturitzats.

Aquesta gespa ha estat especialment dissenyada per a la pràctica de futbol. En aquest sentit, la característica principal d’aquest tipus gespa d’última generació és que ja no necessita incorporar cautxú SBR, i s’avança a la prohibició que estableix la normativa europea de l’ús de microplàstics per a l’any 2030 (Reglament UE 2023/2055, relatiu a l’ús de polímers sintètics afegits intencionadament).

És una gespa molt més densa que les utilitzades fins a l’actualitat. L’amplada i el gruix de la fibra definida garanteix la durabilitat de la gespa i el fet de no contenir cautxú redueix el seu manteniment, ja que s’eliminen les tasques de reomplert i redistribució de reblerts. El canvi de gespa d’aquests quatre camps suposarà deixar d’instal·lar 200 tones de cautxú SBR.

A nivell d’equipaments, es preveu la substitució de les xarxes de les porteries de futbol 11, de les xarxes de les porteries de futbol 7 i dels protectors dels canons de reg. També està prevista  la neteja de les canals perimetrals i la substitució de les reixes de recollida que estiguin en mal estat.

Respecte al sistema de reg, es preveu la substitució dels canons de reg en tres camps (Maresme, La Guineueta i Turó de la Peira) i en el de La Guineueta també se substituirà l’anella de subministrament d’aigua als canons.

El termini d’execució de les obres s’ha establert en 10 setmanes pels camps de Can Caralleu, Maresme i Turó de la Peira, i 12 setmanes pel camp de La Guineueta, ja que en aquest camp, prèviament s’ha de consolidar el terreny de base i asfaltar la superfície del camp. Està previst que les obres es portin a terme a entre finals de juny i mitjans de setembre d’aquest any i tenen un pressupost d’1,6 ME.

Properament, també està previst la substitució de la gespa artificial de 2 camps municipals més, el del Clot de la Mel i el del Torrent del Bosc (Ciutat Meridiana).

 

Renovació de la gespa artificial per modernitzar les instal·lacions

El projecte que es porta a terme en aquests camps de futbol respon a la voluntat de l’Institut Barcelona Esports de posar al dia instal·lacions esportives que per l’ús i el pas del temps necessitaven una actualització. El canvi de gespa permet recuperar les millors condicions tècniques per la pràctica del futbol.

Aquestes actuacions se sumen a les fetes recentment en un total 12 camps de futbol més amb una inversió total de 5,1 ME:





Paraules clau

esport/ gespa/ gespa artificial/