El Consell Plenari aprova definitivament el pla urbanístic per a l’ampliació del MACBA : Servei de Premsa

El Consell Plenari aprova definitivament el pla urbanístic per a l’ampliació del MACBA

22/03/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El Consell Plenari de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat avui definitivament el Pla Especial Integral i de Millora Urbana (PEIMU) d’ampliació del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), amb els vots favorables dels grups de PSC, ERC, Junts per Barcelona, Partit Popular, i les abstencions de Barcelona en Comú i VOX.

Amb aquest tràmit, es podrà licitar obres al juny i començar a construir al mes de novembre d’enguany els nous espais, que compten amb 2.110 m2 de noves sales d’exposició, galeria, magatzems i instal·lacions, i 349 m2 de mirador oberts per a ús de la ciutadania.

El projecte d’ampliació del MACBA té un cost d’inversió de 16’26 milions d’euros, i preveu la finalització de les actuacions al gener de 2027.

 

Ampliació del museu, nou centre d’atenció primària i nova plaça

En paral·lel, la Generalitat de Catalunya ja ha licitat les obres per poder construir un nou Centre d’Atenció Primària, el CAP Raval Nord, a l’entorn de la plaça i ubicat en l’edifici de la Capella de la Misericòrdia.

El nou centre sanitari entrarà en funcionament al primer trimestre de 2026 amb més capacitat assistencial i alhora mantenint l’extensa cartera de serveis d’atenció primària, atenció a la salut sexual i reproductiva, atenció especialitzada i salut mental per a la població del Raval nord.

La ubicació del CAP Raval a l’edifici de la Capella de la Misericòrdia era un dels punts previstos en l’acord entre l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, l’Estat i la Fundació del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) per a l’ampliació del museu en una ubicació alternativa que deixava lliure la Capella per poder-hi construir el futur centre assistencial. És per tant alhora una peça clau per a la configuració de la nova plaça dels Àngels, un projecte de mandat per al districte de Ciutat Vella i per a tota la ciutat.

En aquest sentit, l’Ajuntament de Barcelona millorarà la plaça dels Àngels, que es configurarà per deixar de ser una plaça dura al barri del Raval i aprofitar els nous usos imminents per d’aquest nou Centre d’Atenció Primària Raval Nord – Doctor Lluis Sayé, i pels nous espais del Museu d’Art Contemporani de Barcelona MACBA, que amplia instal·lacions a l’entorn de la plaça.

La remodelació de la plaça pivota sobre la reformulació del sòcol de l’edifici actual que alberga el MACBA, obra de l’arquitecte Richard Meier. Repensar aquest espai de 1.105 m² permetrà la incorporació d’espais verds a la plaça i zones d’estada amb bancs o gandules. A l’espai d’estada també se sumarà la terrassa mirador del nou espai del MACBA, que serà obert a l’ús ciutadà. Tots aquests elements permetran nous fluxos i itineraris per estar i travessar la plaça i esponjar l’espai públic de la zona.

L’actuació municipal a la plaça dels Àngels contemplarà també l’actuació en les places i carrers de l’entorn, com la plaça Terenci Moix i l’entorn comercial del carrer Joaquín Costa.





Paraules clau

pla urbanístic/ plaça dels Àngels/ Urbanització del MACBA/