Aprovats inicialment ajustos al pla urbanístic de regulació de les activitats vinculades al repartiment a domicili : Servei de Premsa

Aprovats inicialment ajustos al pla urbanístic de regulació de les activitats vinculades al repartiment a domicili

05/04/2024



Temps estimat de lectura: 5 minuts

 

La Comissió de Govern ha aprovat inicialment una modificació del Pla especial d’usos d’activitats vinculades al repartiment a domicili, aprovat el gener de l’any passat amb l’objectiu de regular una sèrie d’activitats vinculades al comerç electrònic i les entregues a domicili de compres, aliments i menjars preparats, que van tenir un creixement alt arran de la digitalització dels hàbits de consum i de la pandèmia.

L’actualització d’aquesta normativa urbanística se circumscriu únicament als polígons industrials qualificats en clau 22, excepte el 22@ i pretén millorar les condicions d’implantació i l’activitat d’establiments com cuines industrials i/o agrupades i agències de paqueteria i logística a les zones industrials, sempre garantint que no s’afecta el dia a dia veïnal.

El pla va ordenar l’obertura i la integració urbana d’aquesta nova tipologia d’usos i activitats econòmiques lligades al repartiment per tal de protegir els barris i els teixits urbans dels impactes negatius a què van associades. Es tractava d’evitar problemes de fums, olors i soroll produïts per l’elaboració intensiva de menjar en grans quantitats, impactes en l’espai públic generats pel tràfec o l’acumulació de vehicles i repartidors en un mateix tram de carrer.

Així, el document vigent regula les condicions d’implantació d’establiments de preparació, provisió i/o venda d’aliments, com ara cuines industrials i/o agrupades, botigues de plats preparats i petits obradors de productes d’alimentació; establiments d’emmagatzematge, com agències de paqueteria; i l’espai que cal reservar per a l’activitat complementària de repartiment a domicili en determinats locals.

La normativa vigent fins ara prohibeix l’obertura de supermercats fantasma –magatzems amb repartiment a domicili– a tota la ciutat, i només admet les cuines industrials i/o agrupades a l’àmbit industrial de la Zona Franca sempre i quan hi hagi un màxim d’un establiment en un radi de 400 m. Tot amb la voluntat d’equilibrar l’ús dels espais urbans, garantir un model comercial sostenible i fer compatibles les activitats econòmiques amb el dia a dia del veïnat i el dret a l’habitatge.

No obstant, després d’un any d’aplicació del pla i d’haver-ne analitzat els efectes, el Govern municipal hi vol introduir uns ajustos puntuals per tal de millorar-lo, flexibilitzar una sèrie de requisits que es consideren massa restrictius i facilitar així la implantació d’activitats vinculades a l’alimentació i la paqueteria a les zones industrials, que amb les actuals condicions hi queden restringides. Tot això, garantint que no s’implanten en contacte amb els barris i els teixits residencials.

El teixits residencials del conjunt de la ciutat continuen blindats davant l’obertura de supermercats fantasma i macrocuines per garantir el descans veïnal i evitar que es generin molèsties.

 

Modificacions proposades

Els ajustos que s’introdueixen a la proposta d’actualització del pla són els següents:

 

 

 

 

 

 

 

Ara, un cop aprovat inicialment per la Comissió de Govern, l’actualització del pla entra en un període d’exposició pública d’un mes. Després s’analitzaran les possibles al·legacions rebudes i el document continuarà la tramitació de cara a aprovar-se definitivament en el marc del Plenari del Consell Municipal.





Paraules clau

repartiment a domicili/