Finalitza l’obra d’emergència de la platja de la Nova Mar Bella afectada per un temporal a la tardor : Servei de Premsa

Finalitza l’obra d’emergència de la platja de la Nova Mar Bella afectada per un temporal a la tardor

21/05/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

 La platja de la Nova Mar Bella, situada al districte de Sant Martí, ha reobert per als usuaris i usuàries després de realitzar-hi una obra d’emergència per recuperar tots els elements que van quedar malmesos després dels temporals marítims Ciaran i Domingos que van afectar el litoral de la ciutat el mes de novembre de l’any passat.

 

 

Els temporals, a banda de deixar la platja sense sorra, van malmetre el mur del passeig Marítim. L’Ajuntament va tancar tot aquest àmbit i va iniciar una obra d’emergència per recuperar-lo. Aquestes actuacions han consistit en retirar els trams de mur afectats, la reconstrucció del mur mitjançant una secció d’escullera, que és una estructura de protecció del litoral, la restitució de les instal·lacions dels serveis, la pavimentació del passeig i la col·locació d’una nova barana de tancament. Finalment, s’ha procedit a fer una aportació de sorra per protegir la infraestructura i recuperar els serveis de la platja.

 

 

 

En total s’han aportat 26.000 m3 de sorra en aquest tram de la platja de la Nova Mar Bella, una aportació necessària per poder protegir tota l’obra de reconstrucció. L’Ajuntament de Barcelona ha contractat una embarcació per poder fer les operacions de dragatge i aportació. En total tota l’obra d’emergència realitzada ha tingut un cost d’1,7 milions d’euros.

Les platges de Barcelona pateixen anualment una pèrdua progressiva de sediments que s’intenta minimitzar amb infraestructures de protecció costanera, com els espigons i els dics submergits. Malgrat contribueixen a reduir el retrocés de les platges, no són suficient per evitar que l’onatge i les corrents segueixin desencadenant un retrocés de la línia de la costa fins a deixar amplades de platja molt minses, sobretot en determinades èpoques de l’any.

L’Ajuntament de Barcelona, a través de diferents metodologies de càlcul, ha constatat que els darrers anys les platges de la ciutat perden uns 30.000 m3 de sorra cada any. Per pal·liar les conseqüències d’aquesta erosió i mantenir la disponibilitat d’espai per als diferents usos, cada any es realitzen una sèrie de moviments estratègics de sorra, que es redistribueix des de punts on s’acumula cap a altres àmbits deficitaris.

A més, quan hi ha sorra acumulada a la bocana del Port Olímpic, es realitza un dragat d’aquest àmbit i es fa servir la sorra per fer arranjaments a les platges. Aquest mes de maig es realitzarà aquesta operació que permetrà recuperar 17.000 m3 de sorra que s’usaran a les platges de la Barceloneta, del Somorrostro i de Sant Sebastià principalment i també per condicionar el tram de la platja de la Nova Icària afectada per les obres del Port Olímpic.





Paraules clau

Nova Mar Bella/