Barcelona constitueix l’Altaveu d’Infants de la Ciutat, un espai de participació de la infància per millorar el benestar dels nens i nenes : Servei de Premsa

Barcelona constitueix l’Altaveu d’Infants de la Ciutat, un espai de participació de la infància per millorar el benestar dels nens i nenes

06/06/2024



Temps estimat de lectura: 7 minuts

 

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, juntament amb el Comissionat d’Infància, Javier Rodríguez, ha investit avui una trentena d’infants com a representants dels nens i nenes de la ciutat en l’acte de constitució solemne de l’Altaveu d’Infants de la Ciutat, un espai de participació infantil per a millorar el benestar de la infància a Barcelona. L’alcalde ha fet l’encàrrec als nens i nenes de l’Altaveu d’Infants de la Ciutat de difondre l’Agenda dels Infants i dialogar amb diferents representants polítics i socials de la ciutat sobre les 11 demandes, 30 propostes i més de 100 idees que s’hi recullen. Està previst que durant el curs 2024-2025 l’Altaveu d’Infants de la Ciutat es reuneixi, entre d’altres, amb el Consell de Ciutat, l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva, el Síndic de Greuges de Barcelona, el Consell Municipal de Benestar Social o el Consell Educatiu Municipal de Barcelona, entre d’altres. L’objectiu d’aquestes reunions serà dialogar al voltant de les demandes dels nens i nenes de la ciutat i arrencar compromisos concrets per part de la ciutadania adulta de cara a millorar el benestar de la infància de Barcelona.

 

 

“Parlen els nens i nenes”, un programa de recerca i de participació infantil sobre el benestar de la infància amb enquesta, tallers i propostes de millora

Amb la constitució solemne de l’Altaveu d’Infants de la Ciutat arrenca la darrera fase del programa “Parlen els nens i nenes”, un programa municipal de recerca i de participació infantil sobre el benestar de la infància que impulsa el Departament de Promoció de la Infància i duu a terme l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona.

La recerca sobre benestar de la infància a la ciutat parteix de l’Enquesta de Benestar Subjectiu de la Infància a Barcelona (EBSIB) que es va dur a terme durant el curs escolar 2021-2022 a 5.000 infants d’entre 8 i 11 anys de Barcelona gràcies a la col·laboració d’una seixantena d’escoles i del Consorci d’Educació de Barcelona. L’enquesta va posar de manifest que els nens i nenes de la ciutat estaven menys satisfets amb les seves vides que abans de la pandèmia (60% del tot satisfets amb la seva vida l’any 2021 vs. el 69% de l’any 2017) i també que la satisfacció global amb la vida està condicionada per la vivència de certes experiències en la vida quotidiana, algunes de les quals es van veure limitades durant la pandèmia, com per exemple la relació amb els amics, així com fer coses divertides a l’aire lliure i en contacte amb la natura. Més enllà d’aquestes experiències del dia a dia, els resultats de l’enquesta també van subratllar que les nenes i els infants que viuen en contextos econòmicament desafavorits estan menys satisfets amb la seva vida que la resta d’infants.

Després de l’enquesta, en la fase qualitativa de la recerca, es van dur a terme tallers participatius per analitzar els resultats de l’enquesta amb els nens i nenes i recollir les propostes dels nens i nenes per millorar el seu benestar a uns 2.000 infants dels participants a l’enquesta. L’anàlisi i la síntesi de les propostes recollides es va fer pública a l’Agenda dels Infants, el document que recull les 11 demandes, 30 propostes i més de 100 idees que els nens i nenes de la ciutat adrecen a l’Ajuntament, a les escoles, a les famílies i a ells mateixos, així com a altres agents de la societat com ara els mitjans de comunicació o els veïns i veïnes.

El passat mes de novembre, 470 infants de 13 escoles de Barcelona (amb representació de tots els districtes de la ciutat) van presentar l’Agenda dels Infants a la tinenta de Drets Socials, M. Eugènia Gay i al comissionat d’Infància, Javier Rodríguez, i des de llavors l’han seguit presentant a la seva comunitat educativa, incloent l’equip de mestres, les famílies i els altres infants de l’escola.

 

Difondre l’Agenda dels Infants i arrencar compromisos adults per millorar el benestar dels nens i nenes, principal missió de l’Altaveu d’Infants de la Ciutat

Amb la constitució de l’Altaveu d’Infants de la Ciutat, una trentena d’aquests nens i nenes seguiran difonent l’Agenda dels Infants més enllà de la seva comunitat educativa i obriran diàlegs amb representants polítics i socials de la ciutat amb l’objectiu d’intentar arrencar algun compromís concret per a millorar el benestar de la infància de Barcelona.

Preguntats per les seves motivacions i expectatives, els nens i nenes de Barcelona ho tenen clar. El que més els motiva de participar a l’Altaveu d’Infants de la Ciutat és millorar el benestar dels infants; expressar-se i que la seva veu arribi a tothom; que se’ls escolti i poder dir el que senten i els preocupa; conèixer altres infants; conèixer gent important i parlar amb càrrecs de l’Ajuntament; i que les famílies els escoltin. Les seves expectatives són que es tinguin en compte les propostes dels infants; parlar amb l’alcalde i que es difonguin les idees dels nens i nenes; sentir-se lliures i guanyar seguretat; pensar espais pels nois i noies adolescents; i millorar la vida dels nens i nenes de la ciutat.

 

Els nens i nenes demanen més temps lliure i en família, més ajuda emocional, més acompanyament en l’ús de les pantalles i acabar amb el bullying

Durant els tallers, els nens i nenes de la ciutat van identificar quatre temes prioritaris que, justament, coincideixen amb aquells aspectes que l’anàlisi quantitativa dels resultats de l’enquesta van demostrar que són cabdals per al benestar dels infants o bé que els infants en tenen valoracions més negatives. Aquestes 4 prioritats tenen a veure amb passar temps de qualitat amb la família, amb poder-se sentir segurs, amb un èmfasi especial en acabar amb el bullying, i amb l’ajuda emocional i tenir menys pressió sobre com han de ser.

Tot i així, les 11 demandes estan totalment interconnectades, ja que unes no es poden entendre sense les altres. De manera que cal tenir-les totes en compte i emprendre accions que permetin avançar en totes elles.

Les 11 demandes dels nens i nenes per millorar el benestar de la infància són:

  1. Cuidar la nostra vida amb la família
  2. Fer equip per acabar amb el bullying
  3. Tenir cura de la nostra seguretat i no permetre cap violència contra els infants
  4. Més ajuda emocional i menys pressió sobre com hem de ser
  5. Més ajuda per utilitzar les pantalles amb seguretat i per no enganxar-nos-hi
  6. Més temps lliure per jugar i fer les coses que ens agraden
  7. Una ciutat amable amb la infància on poder jugar i fer vida a l’aire lliure
  8. Escoltar les nostres opinions i poder participar en les decisions que ens afecten
  9. Que tothom tingui el que necessita, comprar menys coses innecessàries i compartir més
  10. Cuidar la nostra vida a l’escola més enllà de l’aprenentatge
  11. Cuidar el planeta i que hi hagi igualtat entre totes les persones

 

Les demandes dels infants comencen a obtenir respostes

Durant l’acte de constitució solemne de l’Altaveu d’Infants de la Ciutat, i després que l’alcalde investís com a infants altaveu la trentena de nens i nenes que en formaran part, el comissionat d’Infància, Javier Rodríguez, han tingut ocasió de donar una primera resposta a les demandes que els nens i nenes els van fer arribar el novembre passat.

Ha anunciat una futura Estratègia de ciutat contra la pobresa infantil i també ha posat en valor les actuacions per climatitzar les escoles de la ciutat, així com el desplegament a la ciutat de la LOPIVI (Llei orgànica de protecció integral a la infància i l’adolescència davant la violència) i la Mesura de govern per al benestar digital recentment aprovada per l’Ajuntament de Barcelona.

Totes aquestes accions estan recollides al Pla d’Infància de Barcelona 2021-2030 que, tres anys després de la seva aprovació, està en procés d’avaluació del primer període i de replanificació per als propers 4 anys (2024-2027). El comissionat d’Infància ha explicat als nens i nenes de l’Altaveu d’Infants de la Ciutat que el proper mes de novembre, un cop aprovada la nova etapa del Pla  els podran donar una resposta més detallada sobre tot allò que farà la ciutat per millorar el benestar dels nens i nenes, d’acord amb les actuacions que recollirà la nova etapa del Pla d’Infància.

 

“Volem Decidir!” i “Imcitizen” altres projectes de participació infantil presents a l’acte de constitució de l’Altaveu de Ciutat

Una de les 11 demandes dels nens i nenes de la ciutat té a veure, justament, amb la participació infantil. Els nens i nenes demanen que “s’escoltin més les nostres opinions i poder participar en les decisions que ens afecten”. En aquest sentit, el comissionat ha volgut posar en valor el programa “Parlen els nens i nenes” i, pròpiament, la constitució de l’Altaveu d’Infants de la Ciutat en tant que espai de participació de la infància.

Però també ha destacat dos projectes més. Un d’ells, el projecte “Volem Decidir!” que s’ha dut a terme dins de la Capital Europea de la Democràcia que ostenta Barcelona durant els anys 2023-2024 i que ha servit perquè infants i adolescents de la ciutat reflexionessin no només sobre els temes que els preocupen sinó sobre quines són els mecanismes a partir dels quals els agradaria poder participar a nivell de ciutat. Dos representants de la comissió de seguiment del projecte Volem Decidir! han tingut ocasió de presentar els resultats del projecte durant l’acte. També hi ha hagut la presència de nens i nenes del projecte europeu de participació infantil Imcitizen, que han volgut acompanyar els nens i nenes de l’Altaveu d’Infants de la Ciutat en aquest moment d’inici d’etapa.

 

Més informació de “Parlen els nens i nenes: el benestar de la infància a Barcelona”

Agenda dels Infants

Més informació de Volem Decidir!





Paraules clau

Altaveu d’Infants de la Ciutat/