L’Eixample treballa en un pla de dinamització econòmica i social de la Diagonal entre Verdaguer i la plaça de les Glòries : Servei de Premsa

L’Eixample treballa en un pla de dinamització econòmica i social de la Diagonal entre Verdaguer i la plaça de les Glòries

12/06/2024



Temps estimat de lectura: 5 minuts

 

L’Ajuntament de Barcelona, a través del districte de l’Eixample i Foment de Ciutat, està treballant un pla de dinamització econòmica i social de la Diagonal, entre Verdaguer i la plaça de les Glòries. Es tracta d’una proposta de treball que pretén reactivar comercialment i amb activitats aquest àmbit un cop acabin les obres d’urbanització del tramvia i que s’ha compartit  amb les associacions veïnals i les entitats i el teixit comercial dels barris implicats i que s’ha presentat al Consell de Barri de la Dreta de l’Eixample i es compartirà, també, al Consell de Barri de la Sagrada Família del proper 26 de juny i del Fort Pienc, el 3 de juliol.

Aquest pla, que s’ha començat a dissenyar en paral·lel a l’avenç de les obres, té l’objectiu de dinamitzar i promoure l’activitat comercial i econòmica a l’avinguda Diagonal, entre Bruc i la plaça de les Glòries, amb un comerç de qualitat que respongui a les necessitats del veïnat de l’entorn o a demandes de ciutat. Amb aquesta proposta es busca que, un cop finalitzi la urbanització associada a la implantació del tramvia, es pugui generar activitat a l’espai públic que promogui noves dinàmiques i usos que converteixin aquest àmbit de la ciutat en un punt de referència, tant a escala de barri com de ciutat. La previsió és que a partir del setembre es puguin començar a planificar activitats que dinamitzin aquests espais, prioritzant les de barri proposades per les entitats del territori.

El regidor del districte de l’Eixample, Jordi Valls, ha explicat que “el pla de dinamització en aquest entorn que ha tingut obres per un llarg període de temps comença per estudiar i analitzar els diferents locals que tenen potencialitat comercial i iniciatives cíviques i comunitàries per desenvolupar l’entorn amb activitats socials i de barri”.

“Creiem que és un entorn que té una potencialitat per recuperar teixit i xarxa de barri, ara que finalitzen les obres i on el tramvia estarà en funcionament a la tardor, i la voluntat de l’Ajuntament és acompanyar des del punt de vista social i comercial el desenvolupament d’aquest sector perquè funcioni”, ha dit.

El pla compta amb una diagnosi prèvia, que comença en les properes setmanes, i preveu tres àmbits d’actuació segons el tram i la secció de la via (àmbits Verdaguer, Sicília, Monumental). En funció de les característiques de cada tram i de la realitat econòmica i comercial existent, es definiran diferents línies d’actuació, que passen per donar suport al comerç i l’activitat econòmica existent, activar plantes baixes buides allà on calgui (el tram Monumental és la zona amb poca densitat comercial i de població) i dinamitzar social i  econòmicament l’espai públic.

La diagnosi contempla diferents línies que passen per:

Pel que fa als àmbits, es contemplen diferents àmbits segon el tram i secció de la via, que tenen dinàmiques i realitats comercials diferents:

També existeix l’Espai Temporal Girona-Bruc. Aquest espai de més de 1.200m2, ocupa quatre carrils centrals de l’avinguda Diagonal i estarà destinat prioritàriament a usos socials, econòmics i comunitaris. Properament s’instal·laran bancs i jardineres en aquest espai i ja s’hi ha celebrat activitat vinculada a la Fira Modernista de la Festa Major de la Dreta Eixample.

 

 

Tres línies d’actuació i primeres accions

  1. Suport al comerç ja existent
  1. Activació de plantes baixes buides
  1. Dinamització social i econòmica de l’espai públic amb la realització i programació d’activitats

El pla dinamització econòmica i social de la Diagonal entre Verdaguer i la plaça de les Glòries té una dotació prevista de 240.000€ i es desenvoluparà entre 2024 i 2026.

Àudio del tinent Jordi Valls

Vídeo del tinent Jordi Valls





Paraules clau

Eixample/