Afectacions a la mobilitat per l’exhibició de Fórmula 1 al passeig de Gràcia : Servei de Premsa

Afectacions a la mobilitat per l’exhibició de Fórmula 1 al passeig de Gràcia

13/06/2024



Temps estimat de lectura: 6 minuts

 

En el marc del Fórmula 1 Barcelona Fan Festival, el pròxim 19 de juny la ciutat de Barcelona acollirà una exhibició al passeig de Gràcia on participaran pilots de F1 i que complementa tota una setmana d’activitats gratuïtes que tindran lloc a la plaça de Catalunya. Amb aquest esdeveniment, que busca apropar aquest espectacle a la ciutadania, se celebra l’arribada  del Mundial d’Automobilisme a Catalunya amb motiu del FORMULA 1 ARAMCO GRAN PREMIO DE ESPAÑA 2024, que tindrà lloc al Circuit de Barcelona-Catalunya del 21 al 23 de juny.

L’esdeveniment tindrà lloc al passeig de Gràcia, entre la plaça de Catalunya i el carrer d’Aragó, sense afectar-lo, amb un circuit que  tindrà una longitud aproximada de 630 metres. En aquest àmbit, els vehicles de Fórmula 1 realitzaran un recorregut lineal en sentit muntanya i retornaran pel mateix recorregut en sentit mar. Les àrees d’observació per al públic estaran situades a ambdós costats del traçat. També es disposarà d’un espai de boxes que estarà emplaçat a la calçada muntanya de la plaça de Catalunya i d’una tribuna d’accés reservat situada a la calçada central del passeig de Gràcia, a tocar del carrer d’Aragó.

La celebració de l’exhibició automobilística comportarà afectacions sobre la mobilitat de vehicles, transport públic i vianants a la zona central de la ciutat, tant el dia de l’esdeveniment com l’anterior. L’Ajuntament de Barcelona, a través de la Guàrdia Urbana, ha elaborat un dispositiu per donar resposta a les necessitats de mobilitat i minimitzar tant com sigui possible aquestes afectacions, que s’aniran implementant de manera gradual. A partir del dimarts 18 de juny començaran els primers talls de carrers i el dimecres 19 de juny es produiran les principals restriccions de pas.

El Govern municipal recomana a la ciutadania que planifiqui els seus desplaçaments si s’ha de moure per la zona centre de la ciutat, especialment el proper 19 de juny. L’Ajuntament de Barcelona aconsella sortir amb antelació i informar-se de les millors alternatives per creuar de manera transversal el passeig de Gràcia, en el tram situat per sota del carrer d’Aragó i la plaça de Catalunya.  La recomanació s’adreça tant als usuaris del vehicle privat com als del transport públic i també a les persones que es desplacen a peu.

Vehicle privat

Des del dimarts 18 de juny a les 16:00 hores i fins al dijous 20 de juny a les 6:00 hores els vehicles no podran circular per l’àmbit més proper a la plaça de Catalunya, que inclou les vies següents:

La Guàrdia Urbana efectuarà els desviaments de trànsit corresponents, que aniran variant en funció de l’afluència. Els vehicles que circulin per la Ronda Sant Pere en direcció a la plaça d’Urquinaona es desviaran per Roger de Llúria o Pau Claris; els que circulin per plaça Catalunya en sentit muntanya hauran d’agafar el carrer Fontanella; i, finalment, el trànsit que baixi en sentit mar pel passeig de Gràcia haurà de desviar-se per la Gran Via.

A partir de les 22:00 hores del mateix dimarts i fins al dijous 20 de juny a les 6:00 hores, a les restriccions ja implantades s’afegirà un nou tall de circulació:

El principal itinerari alternatiu de pujada serà Roger de Llúria i el trànsit que baixi pel passeig de Gràcia quedarà desviat a l’altura del carrer d’Aragó.

El 19 de juny, dia de l’exhibició, serà la jornada amb major afectació a la mobilitat i és quan es produiran els principals talls de trànsit a la zona centre, que se sumaran als que ja estaven en marxa des del dia anterior. Les noves restriccions a la circulació s’implantaran el dimecres a partir de les 11:00 hores i estaran operatives fins a les 23:00 hores del mateix dia. A aquesta hora es tallaran tres vies transversals que creuen el passeig de Gràcia:

Igual que el dia anterior la Guàrdia Urbana efectuarà els desviaments corresponents, en funció de l’afluència. Les principals recomanacions per aquelles persones que es desplacin en vehicle privat són evitar agafar la Gran Via des de la plaça d’Espanya i buscar vies alternatives en direcció Llobregat-Besòs. En el cas de seguir per la Gran Via els desviaments es faran pel carrer del Comte d’Urgell i el carrer d’Aribau.

En direcció Besòs-Llobregat, es recomana no circular ni per la Ronda Sant Pere ni pel carrer de la Diputació en l’àmbit central de la ciutat i buscar altres vies alternatives. En el cas de seguir circulant per aquests carrers els desviaments estaran implantats al carrer de Roger de Llúria i al carrer de Pau Claris. El carrer del Consell de Cent restarà tallat a Balmes i els vehicles s’hauran de desviar per aquesta via en sentit mar.

Transport públic

Aquestes restriccions de trànsit també comportaran afectacions sobre les línies d’autobús que circulen per aquest àmbit, que hauran de variar el seu recorregut. A partir del dimarts 18 de juny a les 16:00 hores quedaran afectades les línies següents de TMB: D50-H16-V15-19-22-24-52-54-55-67. El servei es desviarà per itineraris alternatius.

El dimecres 19 de juny a partir de les 11:00 hores a les línies afectades del dia anterior s’hi sumaran tres línies més:  l’H12, la X1 i la 7 que passaran  a desviar-se per recorreguts alternatius. Les línies d’autobús nocturnes, metropolitanes i interurbanes també veuran afectat el seu recorregut en la zona central de la ciutat, el 18 i el 19 de juny. Totes les línies d’autobús recuperaran el seu itinerari habitual a partir de dijous 20 de juny a les 6:00 hores.

Pel que fa al metro, funcionarà amb normalitat durant tota la jornada de l’exhibició. TMB disposarà de personal per regular el flux de passatge a les estacions, en funció de l’afluència d’usuaris.

Vianants

El dimecres 19 de juny, a partir de les 15:00 hores, els vianants no podran creuar el passeig de Gràcia entre la plaça de Catalunya i el carrer d’Aragó. Aquelles persones que necessitin desplaçar-se en direcció Llobregat-Besòs i a la inversa hauran d’anar a buscar el creuament a la Ronda Sant Pere (vorera mar, consultar itinerari al plànol) o bé pujar fins al carrer d’Aragó. A partir de les 20:00 hores, i de manera gradual, començaran a retirar-se les restriccions de pas als vianants.

 

 

Accés a aparcaments i distribució urbana de mercaderies

El dimecres 19 de juny es permetrà el pas de vehicles que hagin d’entrar a aparcaments de la zona o arribar fins als hotels fins a les 15:00 hores,  moment en el qual ja no es podrà tornar a accedir fins a les 23:00 hores. En el cas de la distribució urbana de mercaderies, els vehicles de repartiment també podran seguir entrant a l’àmbit de l’exhibició fins a les 15:00 hores. Posteriorment l’accés quedarà tallat fins a les 23:00 hores.

A partir de les 15:00 hores les bicicletes i els vehicles de mobilitat personal tampoc podran circular pel passeig de Gràcia fins a les 23:00 hores.

 

Màxima informació a la ciutadania

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa una campanya per oferir la màxima informació a la ciutadania sobre les afectacions que es produiran. La campanya comptarà amb  cartelleria al carrer, que se situarà a les porteries dels trams afectats, banderoles, informació via xarxes socials, apps i butlletins digitals i difusió als mitjans de comunicació. També es faran comunicacions específiques dirigides als comerços situats a la zona de l’esdeveniment, així com altres agents implicats, com ara pàrquings i hotels de la zona, a través de les entitats de cada sector.

El dia de l’exhibició està previst que diversos equips d’informadors es despleguin per la zona per tal d’informar als vianants de les restriccions de pas que hi haurà durant la tarda.

Tota la informació es pot consultar en aquest enllaç: mobilitat.barcelona

 

 

 

 

 

 

 

 

 





Paraules clau

Fòrmula 1/