S’instal•len més papereres d’autocompactació i antigavines a Ciutat Vella i Sant Martí : Servei de Premsa

S’instal•len més papereres d’autocompactació i antigavines a Ciutat Vella i Sant Martí

15/06/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

 

Durant les últimes setmanes s’han instal·lat més papereres d’autocompactació i antigavines en diferents punts dels districtes de Ciutat Vella i Sant Martí. En concret són 15 papereres més d’autocompactació i 19 papereres més antigavines. L’avaluació  d’aquests nous models, que es van instal·lar per primera vegada fa sis mesos com aprova pilot, n’avalen l’extensió.

Les papeperes d’autocompactació són de gran capacitat i s’utilitzen en espais amb molts usos i alta afluència de persones perquè permeten augmentar cinc vegades el volum de residus que es poden recollir en una paperera estàndard.

Tenen un disseny hermètic que evita que els animals hi puguin furgar i afavoreixen que no es propaguin olors. Aquestes papereres, a més, han contribuït a fer un salt tecnològic, d’una banda, perquè disposen d’un sistema d’avís quan la paperera s’acosta a la seva capacitat màxima i, de l’altra, perquè utilitza una API que es pot connectar a la plataforma de gestió dels serveis de neteja de la ciutat.

També esdevenen papereres més sostenibles, perquè redueixen la freqüència de recollida i, per tant, la mobilització de vehicles destinats a aquesta tasca i perquè funcionen amb tecnologia solar. Aquesta tipologia de papereres tenen una vida útil de més de deu anys, estan construïdes amb acer galvanitzat i policarbonat que en garanteixen la longevitat. A més, compleixen amb la normativa d’accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda.

 

En els primers sis mesos de funcionament en les 9 papereres instal·lades s’han recollit 203 m3 de residus. El buidatge de cada paperera s’ha fet cada 2,3 dies de mitjana i el 73% de les operacions s’han fet quan se superava el 80% d’ompliment, convertint-se, així, en un sistema molt eficient de neteja. El cost de l’operativa de buidatge és 8 vegades menor que el d’una paperera estàndard.

Aquestes setmanes s’han instal·lat un total de 15 unitats més de papereres d’autocompactació a les zones dures i accessos de les platges del Bogatell i de la Nova Icària. Per la tipologia de residu que es recull en aquest àmbit, d’aquestes 15 papereres, 12 seran únicament per a envasos i llaunes i 3 de rebuig.

D’altra banda, també s’ha avaluat el funcionament de les papereres boca reduïda amb tapa per evitar que gavines i gavians treguin els residus i els escampin a terra. Fa sis mesos es van instal·lar 17 unitats d’aquesta tipologia a la plaça de la Gardunya i entorn. S’ha constatat el bon funcionament d’aquests recipients i els animals no han après cap estratègia per treure el residu de dins.

 

 

Ara s’instal·len 19 unitats més al barri de la Barceloneta, 11 de 80 litres al carrer d’Andrea Doria i a les places de Pompeu Gener, del Poeta Boscà i d’Antoni Genescà i Coromines. I 8 unitats de 120 libres al passeig Marítim i al de Joan de Borbó a tocar de Drassanes.

El desplegament de les noves papereres es fa en el marc del Pla Endreça, com a àmbit prioritari d’actuació per mantenir l’excel·lència de l’espai públic i dins de les actuacions de reforç dels serveis durant la temporada d’estiu.

 

 





Paraules clau

Pla Endreça/