L’Institut Municipal d’Hisenda estrena portal de transparència amb un apartat de dades obertes : Servei de Premsa

L’Institut Municipal d’Hisenda estrena portal de transparència amb un apartat de dades obertes

18/06/2024



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L’Institut Municipal d’Hisenda (IMH) de l’Ajuntament de Barcelona estrena un nou portal de transparència propi, que incorpora un apartat de dades obertes on es posa a l’abast de la ciutadania l’accés a informació tributària i de sancions fins ara no disponible. En concret, el Portal permetrà consultar i descarregar datasets de denúncies i sancions de trànsit, i relatives a l’IBI i a l’IAE.

El tinent d’alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls, considera que “fomentar la transparència en les administracions públiques és la millor manera per evitar noticies falses i dades poc rigoroses”. “Amb aquest portal innovador de l’IMH fem un pas endavant, si fins ara la transparència es centrava en les despeses, ara, ho fem amb els ingressos també”, ha explicat.

Aquesta nova pàgina reforça el compromís municipal amb la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, desenvolupant una web pròpia de l’Institut que se suma a tota la informació i dades que ja estan disponibles al portal de l’Ajuntament.

La peculiaritat d’aquest nou portal és l’apartat de dades obertes en l’àmbit tributari i de sancions de trànsit, que respon a l’aposta per la transparència de l’Institut i a la voluntat de fer públiques les informacions demandades amb més freqüència i cada cop amb major volum via el dret d’accés, tot garantint la confidencialitat respecte persones infractores i obligats i tributaris.

Les dades obertes són informacions que es posen a disposició de la ciutadania perquè hi pugui accedir fàcilment, en un format obert, que permet la seva reutilització de manera lliure i poden servir per a contribuir en la societat del coneixement, incentivar el desenvolupament tecnològic (apps), fomentar la innovació i la promoció econòmica i, respondre a les sol·licituds de determinats sectors professionals com periodistes, analistes, personal investigador o estudiants.

Els datasets consultables són:

 

IAE. Anys 2023 i 2022
Rebuts i quota per epígraf del padró de l’Impost d’Activitats Econòmiques

 

IBI. Any 2023
Immobles i quota de l’impost sobre béns immobles per ús de l’immoble, districte i barri

 

Denúncies i sancions. Anys 2022, 2021
Detall de les denúncies i sancions de trànsit tramitades per l’Institut Municipal d’Hisenda

 

Aquesta informació referent a tributs i sancions, que es posa ara a l’abast de la ciutadania se suma al catàleg disponible a l’Open Data BCN, el servei de dades obertes de l’Ajuntament que actualment té un més de 600 datasets amb dades sobre territori, població, ciutat i serveis, administració i economia i empresa. L’IMH preveu anar-hi incorporant nous datasets per tal de seguir avançant en la transparència de la seva activitat.

 

Enllaç al nou web:
https://ajuntament.barcelona.cat/hisenda/ca/transparencia





Paraules clau

dades obertes/ Institut Municipal d’Hisenda/ transparència/