Comencen les obres de la nova àrea de joc infantil accessible als Jardins de Massana : Servei de Premsa

Comencen les obres de la nova àrea de joc infantil accessible als Jardins de Massana

08/07/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Aquest dilluns s’inicien les obres de reforma de la zona central dels Jardins de Massana, al barri del Congrés i els Indians, al districte de Sant Andreu. Es tracta d’una intervenció per crear una àrea de joc infantil totalment accessible, incrementant zones d’estada i de descans i millorant l’accessibilitat i la connectivitat amb l’entorn. Amb una inversió total d’1,5 milions d’euros, es preveu una durada aproximada de les obres de 8 mesos.

 

 

Els Jardins de Massana se situen a l’interior d’un dels edificis que forma part del grup d’habitatges Can Massana, delimitat pels carrers Cardenal Tedeschini, Felip II, Espiga i Sant Pasqual Bailón. Amb una superfície aproximada de 2.360 metres quadrats, els jardins tenen forma de creu on s’ubiquen dues places laterals i una de central. La part central, que era l’antic camp de futbol del Club Deportivo Viviendas del Congreso, està dividida en dues seccions per un emparrat que travessa els jardins d’est a oest. Avui dia els jardins disposen d’àrees de joc infantil, zones de descans amb vegetació i un porxo central.

La intervenció es realitzarà únicament a la zona central dels jardins, amb l’objectiu de potenciar els espais de joc accessible, aprofitant l’actual disposició i el màxim d’espai possible. S’eliminaran les barreres existents per millorar-ne l’accessibilitat i connectivitat, tot generant un espai d’ús adequat per a tothom. D’aquesta manera, es facilitarà l’accés a tot l’espai i la continuïtat amb l’entorn integrant les zones laterals.

Per tant, la zona central dels Jardins de Massana quedarà dividida en diversos espais de joc: cinc d’ells amb paviment de cautxú i sauló compactat que comptaran amb  jocs accessibles que permetran gronxar-se, lliscar, enfilar-se, balancejar-se, saltar, sentir vertigen, amagar-sem interpretar rols i expressar-se; una zona amb sorral destinada a activitats d’experimentació; i la resta de les àrees esdevindran espais per experimentar, descansar, i de joc lliure.

Pel que fa als camins més petits que uneixen aquests espais, es transformaran en grans parterres amb l’objectiu de crear una zona més permeable, en canvi, els camins principals i secundaris s’aprofitaran per generar els accessos als diferents espais de joc. També s’incrementaran els espais d’estada i descans, proposant noves zones de bancs i cadires.

La intervenció de renovació dels Jardins de Massana per crear una zona de joc totalment accessible dona resposta a un dels projectes guanyadors del programa de Pressupostos Participatius a Sant Andreu que es va presentar amb el nom Construïm el primer parc inclusiu a Barcelona als Jardins de Massana.

 

Barcelona, ciutat jugable per a tots els infants

Aquesta intervenció s’emmarca en l’aposta de Barcelona per ser una ciutat jugable, més inclusiva, que augmenti les oportunitats de joc de tots els infants i atengui les persones acompanyants. Una de les fites del Pla del joc a l’espai públic de Barcelona amb horitzó 2030 és incrementar les oportunitats de joc de les persones amb diversitat funcional afavorint el joc per a tothom i l’entorn accessible a les àrees de joc mitjançant millores de disseny d’accessibilitat universal i augmentant els elements de joc certificats com a inclusius. La ciutat té, avui dia, prop de 900 àrees de joc infantil, de les quals un centenar són àrees accessibles.

 

Millores en els edificis de l’illa Masana

L’inici de les obres dels Jardins Masana és el primer pas per a la transformació de la zona. El passat mes de maig  la Comissió de Govern va aprovar inicialment el Pla de Millora Urbana per a la regeneració dels habitatges de l’entorn dels Jardins Massana amb l’objectiu de millorar-ne les condicions d’habitabilitat i d’eficiència energètica. D’aquesta manera, el pla permetrà instal·lar-hi balcons en alguns dels més de 370 habitatges que formen aquesta illa. Alhora, es recuperaran i mantindran els elements originals de les façanes, es millorarà el tancament dels safaretjos i les terrasses cobertes interiors i s’aïllarà tèrmicament la façana i la coberta dels edificis.

Es tracta d’una intervenció que dona resposta a una proposta veïnal per guanyar en condicions d’habitabilitat i en qualitat de vida arran del confinament causat per la pandèmia.





Paraules clau

Jardins de Massana/