Barcelona redobla esforços per accelerar la descarbonització de la ciutat : Servei de Premsa

Barcelona redobla esforços per accelerar la descarbonització de la ciutat

09/07/2024Temps estimat de lectura: 5 minuts

 

Barcelona reafirma el seu acord climàtic: ser una ciutat intel·ligent i climàticament neutra l’any 2030 amb una reducció del 80% dels gasos amb efecte hivernacle durant aquesta dècada. És un dels principals punts que recull el Compromís per una Barcelona + Sostenible 2024-2034, un document participat amb entitats, organitzacions i ciutadania que permet accelerar la descarbonització de la ciutat i convertir-la en referent en la lluita contra el canvi climàtic.

Aquesta tarda s’ha celebrat l’acte de renovació del Compromís per una Barcelona + Sostenible per als pròxims 10 anys, que recull l’exigència de Barcelona per la sostenibilitat i per ser una ciutat responsable amb els reptes actuals i que orienta l’acció per donar respostes fermes davant l’emergència climàtica, posant la vida de les persones que hi viuen al centre.

 

 

Així ho ha expressat l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que ha destacat en l’acte de la signatura que “entre tots i totes hem de continuar teixint una aliança a favor del planeta i a favor d’una ciutat més verda, més respirable i més amable per les persones. Hem d’aconseguir que tothom senti orgull de ser part de la solució en la lluita contra els efectes del canvi climàtic. I orgull de combatre el negacionisme climàtic, combatre amb fets els qui neguen el canvi climàtic”, ha remarcat durant l’acte, en el qual hi han participat prop de 300 persones.

El nou Compromís per una Barcelona + Sostenible representa a escala local, el gran repte global. Les ciutats són imprescindibles per trobar solucions efectives perquè els espais habitats siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles. A la Unió Europea, on gairebé tres quartes parts de la població viu en zones urbanes, les ciutats s’han de situar al capdavant d’aquest objectiu i han de comptar a l’hora de dissenyar mesures i polítiques efectives. La descarbonització, l’estalvi d’aigua, la recuperació d’espais verds, la innovació en l’urbanisme o l’habitatge són essencials per preservar el medi ambient i, alhora, millorar la qualitat de vida de les persones.

En aquest sentit, el nou Compromís estableix uns àmbits prioritaris d’intervenció a Barcelona, l’emergència climàtica, la pèrdua de biodiversitat, la salut planetària i de les persones, el model alimentari, el model de producció i consum, l’accés a l’habitatge, la mobilitat segura, sostenible i saludable, el model energètic, la gestió de l’aigua i el model cultural i educatiu.

Collboni ha fet referència a la transversalitat de mesures que s’estan treballant a la ciutat, en especial mesures com el Pla Clima Escola, “que contribueixen a entomar aquest repte que té la nostra ciutat”.

El Compromís Ciutadà per una Barcelona + Sostenible 2024-2034 és el tercer compromís que se signa i pren el relleu dels dos compromisos anteriors, el primer aprovat l’any 2002 i el segon el 2012, que ha comptat amb el suport de 2.000 entitats i organitzacions i que ara renovaran l’adhesió.

El nou Compromís ha estat redactat de manera col·laborativa i és el fruit d’una acurada diagnosi i d’un ampli procés participatiu. Una fase de treballs previs que s’han desenvolupat durant els anys 2022 i 2023 amb una participació total de 868 organitzacions i persones i la concreció participada del document que ara se signa, en que s’han fet un total de 178 noves aportacions noves, una metodologia que també consolida Barcelona com a ciutat referent en processos de participació. El document que avui s’ha presentat va ser aprovat per unanimitat pel Consell Ciutadà per la Sostenibilitat de l’Ajuntament de Barcelona el 7 de maig d’enguany.

 

Els reptes de ciutat

Amb la signatura del nou compromís, la ciutat impulsa un nou mètode de treball, els reptes de ciutat, que estan centrats en temàtiques d’especial rellevància que diferents agents de Barcelona afronten amb un mateix objectiu comú per tal d’aconseguir un impacte significatiu en la sostenibilitat i l’acció climàtica de la ciutat. La contribució als reptes pot ser a través d’accions, projectes o mesures que cadascú pot desenvolupar des del seu camp d’actuació i esfera d’influència. Els reptes prioritaris per treballar en el període 2024-2026 són la descarbonització i l’estalvi d’aigua.

Pel que fa a la descarbonització l’objectiu és reduir les emissions de gasos amb efecte hivernacle un 80% el 2030 a raó d’un 15% anual (o equivalent) d’acord amb el Compromís assumit per Barcelona com a membre de la Missió Europea “100 ciutats intel·ligents i climàticament neutres el 2030”, formalitzat i validat per la Comissió Europea en l’Acord Climàtic de Ciutat.

Descarbonitzar Barcelona és un repte que només es pot assolir amb perspectiva de ciutat. Només serà possible amb la complicitat de totes les administracions, organitzacions, empreses i particulars que hi donin suport oferint una contribució pròpia i significativa a l’assoliment de la neutralitat climàtica per esdevenir una ciutat més saludable, resilient, inclusiva i sostenible.

Amb l’adhesió a aquest repte, s’assumeixen els compromisos següents:

Aquesta línia d’actuació té com a objectiu final l’estalvi d’energia, el foment de les energies renovables i l’eliminació dels combustibles fòssils.

En l’àmbit de millorar la gestió de l’aigua i fomentar-ne l’estalvi, es marca com a objectiu arribar als 90 litres per habitant i dia en consum domèstic, una reducció del 15% en usos comercials i industrials i d’un 10% en usos municipals.

La situació d’emergència per sequera que ha viscut la ciutat els últims tres anys apunta a una cronificació d’aquesta situació, que pot succeir-se més vegades a curt termini. És per aquest motiu que s’impulsa una millora de la gestió de l’aigua, per fomentar-ne l’estalvi com a mesura estructural.

Aquest repte vol afavorir l’ús de recursos hídrics alternatius a la ciutat i prendre consciència col·lectiva de la necessitat de limitar la despesa d’aigua en un entorn urbà.

 

La Xarxa Barcelona + Sostenible

La Xarxa Barcelona + Sostenible és el conjunt d’organitzacions i ciutadania que tenen un compromís de ciutat per la sostenibilitat, que construeix col·lectivament una Barcelona responsable amb les persones i l’entorn.

La conformen entitats ciutadanes, organitzacions empresarials i comercials, centres educatius, universitats, col·legis professionals, sindicats i administracions i ara, també s’hi ha incorporat la ciutadania no organitzada.

La Xarxa impulsa mesures de sostenibilitat, comparteix bones pràctiques i desenvolupa projectes de col·laboració entre els seus integrants. Està representada pel Consell Ciutadà per la Sostenibilitat, que és un òrgan reglat de participació, de caràcter consultiu, per l’impuls i  el seguiment de les polítiques ambientals i climàtiques de la ciutat.

Paraules clau

descarbonització/ sostenibilitat/