Servei de Premsa
10/11/2024
El nou equipament esportiu de les Glòries pren forma i serà una realitat el 2027
18/07/2024
Temps estimat de lectura: 4 minuts
- El projecte preveu una coberta verda a la part superior i, en soterrani, un pavelló triple poliesportiu a l’illa delimitada pels carrers de Sancho d’Àvila, Tànger, Zamora i Pamplona al districte de Sant Martí
- Les obres de construcció del pavelló i de la urbanització de l’interior d’illa preveuen un pressupost d’uns 13,5 M€. Està previst que properament es pugui disposar de la maqueta del projecte executiu i que l’obra estigui acabada a finals d’aquest mandat, l’any 2027
- El projecte ha estat presentat aquest dijous en el Consell del barri del Parc i la Llacuna del Poblenou i forma part del equipaments previstos en el marc del Compromís de Glòries
El nou Pavelló Glòries-Meridiana Sud, així com l’enjardinament de l’illa delimitada pels carrers Sancho d’Àvila, Tànger, Zamora i Pamplona al districte de Sant Martí, pren forma i properament ja es podrà veure la maqueta del projecte, que actualment està redactant l’equip d’arquitectes UTE Vivas arquitectes SLP, Elena Valls i Pep Buxadé.
Aquest dijous s’han presentat en el consell de barri del Parc i la Llacuna del Poblenou les característiques principals del projecte en redacció. El poliesportiu s’integrarà a la parcel·la soterrat, de manera que, resolent la diferència topogràfica, s’ubicarà una coberta verda sobre l’equipament. Aquesta opció urbanística l’ha determinat el planejament vigent de l’àmbit, tal i com s’ha tractat a les diferents sessions del Compromís de Glòries.
La zona en què s’ubicarà el nou equipament té una doble qualificació urbanística (sistema de parcs i jardins urbans de nivell metropolità i sistema d’equipaments i dotacions comunitàries). La superfície estimada del nou equipament és d’uns 3.700 m2, amb una superfície urbanitzada a la part superior d’uns 5.000m2 aproximadament.
Una nova coberta verda per naturalitzar l’espai
El projecte s’alinea amb la idea de naturalitzar l’interior d’illa, incrementant la biodiversitat i el confort climàtic. A més, garanteix la continuïtat dels espais verds i dona resposta a les característiques de l’entorn urbà, resolent les diferències topogràfiques que hi ha a l’àmbit.
S’ha projectat un nou espai verd on la natura passi a ser protagonista, amb la introducció d’espècies autòctones i adaptades amb baixos requeriments hídrics capaces d’aguantar períodes de sequera, a favor de la sostenibilitat i el respecte pel medi ambient. Es crearà una zona enjardinada d’estada amb un paviment tou i unes zones verdes, tipus illes refugi de biodiversitat que, juntament amb un estrat superior de vegetació (arbustiva i arbrat), generaran diversitat d’espais d’ombra. La reurbanització de l’àmbit garantirà uns recorreguts accessibles i segurs amb visibilitat de l’accés al pavelló des de qualsevol punt del parc.
El nou espai es preveu quedi tancat en horari de capvespre, similar al funcionament horari dels interiors d’illa. Només es mantindrà l’accés principal des de Tànger independitzat per tal que els usuaris i usuàries del pavelló hi puguin accedir quan el parc estigui tancat i fins el tancament de l’horari de l’equipament.
Un pavelló triple poliesportiu
Una pèrgola fotovoltaica marcarà l’accés a l’equipament, que rebrà il·luminació natural des del parc a partir d’una obertura en el terreny. En aquest sentit, el pavelló soterrat s’ha estructurat en tres nivells. El primer serà l’accés a la cota del parc i permetrà baixar a un vestíbul semi-exterior a través de l’ascensor o escala.
El segon nivell és la part més pública del pavelló i s’instal·larà el vestíbul, les grades i altres espais que poden ser utilitzats per a activitats complementàries. Aquesta zona quedarà il•luminada per unes lluernes i per l’espai semi-exterior de l’entrada.
Finalment, el tercer nivell inferior serà per a ús exclusiu dels esportistes i personal autoritzat, i se situaran els vestidors i les pistes. En aquest últim nivell també s’ubicaran els espais d’instal•lacions i magatzems.
Eficiència energètica de la construcció
A l’edifici es potenciaran certes estratègies segons l’estació, per reduir la demanda de climatització i la il·luminació. A més, l’equipament, a l’estar soterrat, se li preveu una elevada estabilitat tèrmica, que minimitza la demanda energètica.
Per a la demanda de climatització, el sistema de producció d’energia provindrà de la xarxa urbana Districlima, que utilitza fonts d’energia residuals en equips d’alt rendiment energètic per a produir aigua freda i calenta per al sistema de climatització i generació d’aigua calenta sanitària.
Les obres de construcció del nou pavelló i de la urbanització de la zona verda tenen un pressupost estimat de 13,5M€ i es preveu que estiguin enllestides a finals d’aquest mandat, l’any 2027.
Paraules clauequipament/ esport/ Sant Martí/