L’Ajuntament de Barcelona blinda amb la Generalitat l’avenç de les obres de l’edifici del BIST dins de l’estratègia de la Ciutadella del Coneixement : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona blinda amb la Generalitat l’avenç de les obres de l’edifici del BIST dins de l’estratègia de la Ciutadella del Coneixement

25/07/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

 

L’Ajuntament de Barcelona garanteix la continuïtat de les obres de l’edifici BIST de l’antic Mercat del Peix dins de l’estratègia de la Ciutadella del Coneixement. Aquest és el compromís que l’alcalde, Jaume Collboni, ha assumit davant dels membres del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), amb Andreu Mas-Colell al capdavant, en una reunió a la qual també ha assistit el conseller de Recerca i Universitats en funcions, Joaquim Nadal.

L’edifici del BIST, peça destacada de l’estratègia de la Ciutadella del Coneixement, acollirà grups de recerca de cinc centres de la comunitat BIST (IRB Barcelona, IBEC, ICN2, CRG i ICFO), aplegant aproximadament 900 professionals dedicats a la recerca de frontera multidisciplinària en medicina de precisió. L’edifici BIST s’integra dins del complex de l’antic Mercat del Peix, el nou campus de recerca i innovació que s’està fent a tocar del Campus Ciutadella de la UPF. El del BIST, amb 25.000 m2, serà l’edifici principal destinat a recerca dels tres que s’aixecaran, juntament amb el que acollirà l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE, CSIC-UPF) i un nou complex de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

Pendents del nou govern a la Generalitat, a qui correspondrà garantir el finançament de l’edifici del BIST, els impulsors i responsables de la gestió científica del projecte, amb Andreu Mas- Colell al capdavant, han sol·licitat una reunió amb l’alcalde Jaume Collboni per demanar la implicació de l’Ajuntament per garantir l’avenç dels treballs de construcció que estan en curs, consistents en fer els fonaments i l’aparcament soterrat que executa B:SM des del febrer 2023. L’alcalde s’ha compromès políticament a que l’operació vagi endavant i ser aval de la viabilitat del projecte en aquesta situació d’interinatge a la Generalitat, atès l’interès municipal en aquest projecte estratègic i com a administració impulsora de tota la gran transformació projectada a l’entorn del parc de la Ciutadella.

 

D’esquerra a dreta: Eduard Vallory (director del BIST), Laia Bonet (tinenta d’Alcaldia),
Andreu Mas-Colell (president del BIST), Jaume Collboni (Alcalde de Barcelona),
Joaquim Nadal (conseller de Recerca i Universitats), Jordi Valls (tinent d’Alcaldia),
Francesc Posas (director de l’IRB) i Josep Samitier (director de l’IBEC)
 

L’alcalde Collboni ha remarcat l’aposta del govern municipal per la ciència com “un dels motors de la Barcelona del futur, eix fonamental de la ciutat d’oportunitats que estem construint amb horitzó 2035”. Per aquest motiu, ha recalcat la determinació amb què s’ha treballat des de l’Ajuntament un cop assabentats de la situació del projecte de construcció de l’edifici BIST i ha confirmat que “els equips de recerca biomèdica de la comunitat BIST podran començar a treballar segons el calendari previst. La Ciutadella del Coneixement no s’atura, aquest és el compromís de l’Ajuntament.”

De la seva banda, el president del BIST, Andreu Mas-Colell, ha volgut “agrair especialment el compromís i l’esforç de l’Ajuntament de Barcelona en garantir la continuïtat de les obres dels fonaments de l’edifici BIST, col·laborant amb la Generalitat en fer realitat el que serà un node clau de la transformació de la Ciutadella del Coneixement”.

La trobada també ha comptat amb la participació del conseller de Recerca i Universitats en funcions, Joaquim Nadal, qui ha assenyalat que “el govern de la Generalitat ha acompanyat i compartit des de l’inici el projecte i la construcció de l’edifici del BIST”. Nadal ha subratllat que “el Govern reitera el seu compromís i la seva implicació i celebra que l’Ajuntament faci un pas endavant per assegurar la continuïtat de les obres. Una bona mostra d’aquest compromís és que entre els 150M€ per a Recerca dels acords d’aquest dilluns a la Comissió Mixta d’Assumptes Econòmics i fiscals Estat-Generalitat hi ha una previsió de 5M€ per l’edifici del BIST”. “El caràcter anual de les transferències per a Recerca asseguren aportacions futures amb caràcter pluriennal”, ha assenyalat el conseller.





Paraules clau

bist/ Mercat del Peix/