Afectacions a la mobilitat per actuacions de pavimentació durant l’estiu : Servei de Premsa

Afectacions a la mobilitat per actuacions de pavimentació durant l’estiu

02/08/2024



Temps estimat de lectura: 7 minuts

 

En el marc del Pla Endreça, l’Ajuntament de Barcelona ha programat diverses intervencions de pavimentació de calçada durant els mesos d’estiu amb l’objectiu de millorar la seguretat viària a les calçades, tant per al transport públic com per al transport privat que fa ús de la xarxa bàsica i local.

Aquest 2024 s’ha iniciat el desenvolupament de les actuacions de pavimentació previstes al Pla de Manteniment Integral que preveu renovar uns 600.000 m2 d’asfalt fins al 2028 amb un pressupost de 28,9 milions d’euros. Es tracta d’actuacions planificades i preventives per evitar les incidències i el deteriorament de l’espai públic arreu de la ciutat. Amb cada pavimentació es torna a pintar també la senyalització horitzontal, posant especial atenció als passos de vianants, els carrils bici i els entorns escolars.

Les pavimentacions són algunes de les prop de 3.000 actuacions que preveu realitzar el Pla de manteniment integral (PMI) des d’aquest 2024 i fins al 2028 emmarcades en el Pla Endreça. Unes actuacions distribuïdes als 73 barris de la ciutat i que serveixen per mantenir, renovar i transformar l’espai públic amb una dotació de 435 milions d’euros.

Aquest estiu s’han programat un total de 7 pavimentacions de calçada d’envergadura que implicaran millorar prop de 100.000 m2 de sòl. Algunes de les actuacions més destacades s’inicien en els propers dies i comportaran afectacions importants durant la seva intervenció.

 

Afectacions als carrers de Sants i Creu Coberta, entre l’avinguda de Madrid i la plaça d’Espanya

Els dies 3 i 4 d’agost s’asfalta l’eix del carrer de Sants i la Creu Coberta, des de l’avinguda de Madrid fins a la plaça d’Espanya, el que suposa una superfície d’intervenció de 23.481 m2. Això provocarà successius talls de trànsit en tots dos sentits de circulació al llarg de tot el cap de setmana.

En concret, el dissabte 3 d’agost s’actuarà al tram del carrer de Sants entre l’avinguda de Madrid i el carrer Joan Güell. Els vehicles en direcció al centre de la ciutat es desviaran per l’avinguda de Madrid i el carrer de Joan Güell per tornar de nou al carrer de Sants. Pel que fa als vehicles que surtin de Barcelona, es desviaran pel carrer de Galileu i la Travessera de les Corts.

Per tal de minimitzar les afectacions al trànsit, la cruïlla del carrer de Sants amb la rambla Brasil i la rambla Badal restarà oberta fins a les 12 hores concentrant-se els treballs des d’aquella hora i fins a les 16 hores de la tarda. Les línies 70 i D20 de bus es desviaran puntualment.

El diumenge 4 d’agost es pavimentarà el tram del carrer de Sants entre Joan Güell i Joanot Martorell i la totalitat del carrer de la Creu Coberta entre el carrer Joanot Martorell i la plaça d’Espanya. Els vehicles que es dirigeixin al centre de la ciutat es desviaran per la rambla Brasil, l’avinguda Madrid, Berlín, Numància i Tarragona per arribar finalment a la plaça d’Espanya. Els que es dirigeixin cap a la sortida de la ciutat es desviaran des de la plaça d’Espanya per la Gran Via.

De la mateixa manera que el dia anterior, per tal de minimitzar les afectacions al trànsit, la cruïlla del carrer de Sants amb Joan Güell i pg. Sant Antoni es preveu que estigui oberta a partir de les 12 hores. Pel que fa al transport públic, les línies de bus desviades per la pavimentació seran la 115, la D20, la H10 i la V5.

 

Afectacions a l’avinguda Diagonal, entre la plaça de Francesc Macià i l’avinguda del Doctor Marañón

Entre el 6 i el 14 d’agost es produiran talls i canvis en la mobilitat en el tram de l’avinguda Diagonal, entre la plaça de Francesc Macià i l’avinguda del Dr. Marañón. L’actuació es realitzarà en diferent fases, s’intervindrà en un total de 56.728 m2 i comportarà l’eliminació del carril reversible de l’avinguda Diagonal.

 

 

L’actuació s’iniciarà al tronc central de l’avinguda Diagonal entre el 6 i el 8 d’agost. El primer dia es treballarà sobre la calçada del costat mar i s’habilitaran tres carrils en sentit Llobregat, i en sentit Besòs la circulació es desviarà per la calçada lateral costat mar. El dimecres 7 i el dijous 8 es treballarà sobre la calçada del costat muntanya i s’habilitaran dos carrils en sentit Llobregat per la banda mar i es mantindrà la circulació en sentit Besòs com en la jornada anterior. Així mateix, els carrers i les places transversals també patiran talls de manera puntual. Durant les nits del 6 al 8 d’agost, es mantindrà el tall complet del tronc central per a la finalització de les tasques de senyalització horitzontal, i únicament es restituirà la circulació pels carrers transversals. En aquesta fase es veuran afectades les línies de bus 6, 33, 34, 63, 70, 78, 113, 175, H6, V3, V7, V5, V9 i 101 BBT.

Els dies 12 i 14 d’agost hi haurà afectacions a les calçades laterals de l’avinguda Diagonal, entre la plaça de Francesc Macià i el carrer d’Entença. El dilluns 12 es tallarà la circulació dels vehicles en el tram del lateral muntanya i es desviarà tota la circulació pel tronc central de l’avinguda Diagonal fins a la plaça Maria Cristina on es podran tornar a reincorporar al vial. Dimecres 14 s’iniciarà la pavimentació del mateix tram però al lateral mar. En aquest cas es tallarà el trànsit des del carrer Numància fins a la plaça Francesc Macià i es desviarà la circulació, en sentit descendent, pel carrer Berlín o Déu i Mata. Pel que fa al transport públic, en aquests dos dies les línies de bus afectades per la pavimentació seran la 6, 7, 33, 34, 63, 67, 101 BBT i V9 de TMB i altres línies interurbanes.

Finalment, el 13 d’agost es veurà afectat l’àmbit del carril bus, en ambdós sentits, entre les places de Reina Maria Cristina i de Pius XII i entre el carrer de John Maynard Keynes i l’avinguda del Dr. Marañón. La intervenció ocuparà el carril bus i un de circulació per cada sentit i comportarà reducció de carrils en tots dos sentits. En aquesta fase final, les línies de bus desviades seran la 7, 33, 67, 113, 175 i H6 més altres línies interurbanes.

 

Afectacions a la Via Favència, entre  la Via Júlia i la plaça de Karl Marx

Els dies 10 i 11 d’agost es duran a terme treballs de pavimentació de la calçada a la Via Favència, entre la Via Júlia i la plaça de Karl Marx. En aquesta intervenció s’actuarà en un total de 15.761 m2.

 

 

En la primera fase, Via Favència, en sentit Llobregat, quedarà tallada entre el carrer Jaume Pinent i la ronda de la Guineueta Vella. El desviament de vehicles serà pels carrers d’Aiguablava, Torres, Artesania i Antonio Machado cap a la ronda de la Guineueta Vella i per accedir a la Via Favència de nou. A més, es tallarà l’accés número 2 de la ronda, de manera que els vehicles no podran sortir per aquesta i ho hauran de fer per la sortida 3.

Durant la jornada pavimentació del diumenge 11 d’agost, es tallarà la circulació en sentit Llobregat de la Via Favència entre Ronda Guineueta Vella i la plaça Karl Marx. Els vehicles s’hauran de desviar cap als carrers de l’Artesania, Antonio Machado, Miquel Hernández i Karl Marx. També es tallarà el tronc inferior de la sortida i l’accés de la ronda número 3 de la B-20, així que els vehicles hauran de seguir fins la sortida número 4.

El mateix diumenge també es faran treballs de pavimentació al tram de la banda mar de la Via Favència que va des del carrer Artesania fins a la Via Júlia, que quedarà tallat a la circulació i es desviarà pels carrers Castor, Gasela, la rambla del Caçador, el carrer Esquirol Volador, el passeig Valldaura, la plaça de la República i fins a la Via Júlia. De la mateixa manera, es mantindrà tallada la sortida 2 de la ronda, desviant als vehicles a sortir per la número 1.

Pel que fa al transport públic, l’actuació en aquesta actuació afectarà les línies de bus D40, V27, 60, 47, 185, 122, 127, 134, V29 i 135.

 

Afectacions a la mobilitat als entorns de la plaça de Mons

Entre els dies 5 i 14 d’agost es duran a terme els treballs de pavimentació a la plaça de Mons, situada al barri de Vallcarca i els Penitents. En aquest espai es substitueixen les llambordes de la calçada per un aglomerat asfàltic. Entre aquest dies es produirà un tall complet a la circulació en l’àmbit entre el passeig Mare de Déu del Coll i el Viaducte de Vallcarca. Aquest últim es tallarà des de la cruïlla amb l’avinguda de la República Argentina fins a la plaça de Mons. Aquest tram quedarà en atzucac i només hi podran accedir vehicles d’emergència.  Els vehicles es desviaran, en sentit Besòs, per l’avinguda de la República Argentina, el carrer Craywinckel, el passeig de Sant Gervasi, la plaça Alfons Comín, el passeig de Vall d’Hebron, el carrer General Mendoza, el carrer Cardedeu i, finalment, el passeig Mare de Déu del Coll.

 

 

Pel que fa a la banda Besòs, quedarà tallat al trànsit el tram entre la plaça de Mons i el passeig Mare de Déu del Coll, i en el seu encreuament amb els carrers Rubens i Baró de la Barre. Les actuacions obligaran els vehicles que circulin per passeig Mare de Déu del Coll a desviar-se cap als carrers Castellterçol, Cardedeu i Veciana, excepte veïnat i serveis.

Respecte a la línies de bus, es veuran afectades la V19, 22 i 129. Per facilitar els desviaments, es canviarà el sentit de circulació del carrer Castellterçol, en el tram entre el passeig de Mare de Déu del Coll i el carrer Cardedeu.





Paraules clau

Pavimentacions Estiu 2024/