TMB instal·la ventiladors de sostre a les andanes de l’estació de metro d’Hospital Clínic : Servei de Premsa

TMB instal·la ventiladors de sostre a les andanes de l’estació de metro d’Hospital Clínic

05/08/2024



Temps estimat de lectura: 2 minuts

 

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha instal·lat 12 ventiladors de sostre, 6 per andana, a l’estació d’Hospital Clínic de l’L5. Aquests aparells d’alta eficiència (HVLS) formen part d’una prova pilot per rebaixar la temperatura a les andanes i millorar el confort tèrmic del passatge. El sistema s’ha dissenyat tenint en compte criteris ambientals i d’eficiència energètica.

Aquest tipus de ventiladors ja es fan servir des de fa uns anys a zones de treball de Metro, com els tallers dels trens, on han donat molt bons resultats pel que fa al confort tèrmic. Ara s’inicia aquesta prova pilot a l’estació de la xarxa que més altes temperatures està registrant durant els mesos de calor. La inversió realitzada a l’estació d’Hospital Clínic és de 60.000 euros, 5.000 euros per cada ventilador de sostre.

A partir d’ara els tècnics analitzaran l’experiència en aquesta estació, el resultat que donin els ventiladors, i es faran els estudis necessaris per determinar a quines estacions de la xarxa es podria extrapolar aquest sistema. En paral·lel, es continuarà buscant altres alternatives per reduir la temperatura i la humitat a les estacions on instal·lar ventiladors de sostre no sigui possible.

Els ventiladors que s’han posat a l’estació d’Hospital Clínic estan vinculats amb el sistema digital de gestió intel·ligent anomenat RESPIRA® que està actiu des de 2019 a totes les línies convencionals de la xarxa de metro. Durant la pandèmia, el sistema es va configurar per maximitzar la renovació d’aire a les estacions del metro i reduir el risc de contagis, però també s’utilitza per reduir la temperatura i la humitat.

RESPIRA® és una plataforma d’intel·ligència artificial que analitza diferents paràmetres a les estacions de la xarxa de Metro i aplica un determinat funcionament dels sistemes de ventilació segons les necessitats. Analitza en temps real variables com la temperatura, la humitat o la qualitat de l’aire de les estacions. Amb aquestes dades, i aplicant un algoritme de predicció de les condicions ambientals, determina quin mode de ventilació s’ha d’activar per millorar la temperatura i la qualitat de l’aire. El sistema incorpora també paràmetres per optimitzar el consum energètic.

Millorar la sensació tèrmica a les estacions de la xarxa de metro és un dels objectius principals que es persegueixen amb aquestes iniciatives.

 

Enllaç de descàrrega vídeo: https://we.tl/t-xTsOplnlBt





Paraules clau

gestió intel·ligent de la ventilació de la xarxa de Metro/ tmb/