El Zoo de Barcelona adapta les cures dels animals davant l’increment de les temperatures : Servei de Premsa

El Zoo de Barcelona adapta les cures dels animals davant l’increment de les temperatures

06/08/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

Com cada any, amb l’increment de les temperatures, el Zoo de Barcelona ha posat en marxa un seguit de mesures extraordinàries per pal·liar els efectes de les altes temperatures en els animals. Aquestes cures complementen l’atenció diària que reben les diferents espècies per part de l’equip de cuidadors i cuidadores i s’emmarquen en la voluntat del Zoo de vetllar en tot moment pel benestar i la salut animal.

 

 

 

 

 

 

El Zoo de Barcelona, per la seva ubicació privilegiada a tocar del Parc de la Ciutadella i l’abundant vegetació, registra temperatures que, de mitjana, són uns tres graus inferiors a les de la resta de la ciutat. Tot i això, quan arriben episodis de calor intensa, el Zoo activa un protocol especial per tal que les diferents espècies afrontin, de la millor manera, la calor.

Una de les prioritats és garantir la bona hidratació dels animals. Per fer-ho, el Zoo posa més abeuradors a les instal·lacions i renova amb més freqüència l’aigua perquè estigui fresca. També s’intensifica la neteja i renovació de l’aigua de les zones de bany i els fangars que tenen algunes espècies, uns espais que tenen un paper important en la regulació tèrmica d’animals com els facoquers i les elefantes.

A d’altres espècies com el bisó, el búfal i també les elefantes, se les remulla fent ús de mànegues o aspersors. I als felins i als ossos, se’ls activen els ventiladors que tenen a les seves estances interiors per facilitar la renovació de l’aire i controlar així la climatització d’aquestes instal·lacions.

L’alimentació és un altre element que s’adapta durant els períodes de calor. Alguns exemples són la fruita congelada i els gelats de brou o de suc de fruita que s’ofereixen als primats; els blocs de gel amb fruita per a les girafes; o els granissats de cucs per a les mangostes i els suricates.

 

El Zoo de Barcelona redueix el seu consum d’aigua 

Totes aquestes accions es fan procurant el màxim estalvi d’aigua possible donada la situació de sequera sostinguda dels últims anys. En aquest context, ja fa més d’un any que el Zoo ha anat prenent mesures de control i estalvi d’aigua que han fet possible passar d’un consum diari de 1.500 m3 el 2018, als 900 m3 actuals.

D’entre les mesures de control i estalvi d’aigua vigents al Zoo, destaca la implantació d’un sistema de monitoratge del consum d’aigua i d’un altre per detectar fuites; o la reducció de les freqüències de neteja i buidatge dels llacs fora de la temporada d’estiu, garantint sempre la higiene i el benestar dels animals.

A més, a les noves zones enjardinades que es construeixen, s’hi incorpora reg per degoteig i també s’estan fent proves amb vegetació que té una menor necessitat hídrica.

 

Una planta pilot per regenerar l’aigua sobrant de la neteja del Zoo

En paral·lel a aquestes mesures per fer un ús més eficient de l’aigua, el Zoo de Barcelona participa des de fa uns mesos al projecte “Gestió de recursos hídrics en instal·lacions zoològiques – FIT4USE Tecnologia de recirculació d’aigües” finançat per la Unió Europea a través del programa LIFE que té com a objectiu trobar solucions perquè els zoològics optimitzin l’ús de l’aigua, un recurs imprescindible en el seu dia a dia.

En el marc d’aquest projecte, el Zoo comptarà amb una planta pilot de regeneració d’aigua provinent de la neteja de les instal·lacions. La planta funcionarà mitjançant un sistema similar a les zones humides en què les plantes i els microorganismes fan de sistemes naturals de depuració. L’aigua tractada es reaprofitarà dins el propi zoo per regar, netejar o reomplir basses naturalitzades.

La sensibilització serà una part important del projecte, que posarà les persones al centre. Al voltant de la planta s’inclouran elements interpretatius i interactius que permetran als visitants conèixer i valorar el paper clau de les zones humides, uns ecosistemes fortament amenaçats i en regressió al planeta; la seva importància cabdal en el cicle de l’aigua com a reservori i filtre; i el seu alt valor per a la preservació de la biodiversitat.

La planta, que estarà llesta l’estiu del 2025, s’ubicarà al costat de les basses naturalitzades i estarà dissenyada de tal manera que els visitants podran veure com es filtra l’aigua. Abans, el Zoo ja durà a terme algunes accions divulgatives relacionades amb aquest projecte com ara una enquesta per avaluar el nivell de coneixement i conscienciació de la ciutadania respecte de la gestió de l’aigua i les conseqüències del canvi climàtic.

Aquest projecte LIFE el coordina la Universitat Tècnica de Liberec i compta amb un pressupost de 2,7 milions d’euros. A més del Zoo de Barcelona hi participen la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona; la Universitat de Girona, a través del grup de recerca Laboratori d’Enginyeria Química Ambiental; el Zoo de Liberec; i el grup Photon Water Technology, expert en tractaments d’aigua. I hi ha un grup d’experts externs amb participació del Bioparc de València o el Parc de la Natura de Cabárceno, entre d’altres.





Paraules clau

Zoo de Barcelona/