Servei de Premsa
19/09/2024
Barcelona enllesteix quatre promocions d’habitatge construïdes de forma més ràpida i sostenible amb mètodes industrialitzats
03/09/2024
Temps estimat de lectura: 6 minuts
- Es tracta de nous blocs aixecats amb tècniques i processos en què els components estructurals es fabriquen a fàbrica i es col·loquen i munten a la ubicació final, cosa que permet automatitzar processos de disseny i producció
- En treballar més a fàbrica i menys a l’obra, els processos industrialitzats permeten guanyar en eficiència, seguretat laboral, sostenibilitat, traçabilitat i control dels materials, i reduir emissions i soroll
- Una construcció tradicional pot durar almenys dos anys d’obres, mentre que una d’industrialitzada pot reduir substancialment al termini fins a l’any i mig o poc més d’un any
- Les quatre noves promocions estan situades al districte de Sant Martí i acumulen 151 nous habitatges públics de protecció oficial que es destinaran majoritàriament a lloguer
L’Institut Municipal de l’Habitatge i la Rehabilitació (IMHAB) lliurarà aquest 2024 151 nous habitatges públics de protecció oficial procedents del primer concurs de sòl per construir promocions d’habitatge amb mètodes més sostenibles amb l’objectiu de reduir emissions i terminis. El resultat del concurs han estat nous edificis aixecats amb tècniques i processos innovadors en el qual els components es fabriquen en un taller, es transporten a la ubicació final i allí es munten i es realitzen els acabats. Aquest tipus de construcció, molt estès al nord d’Europa però incipient a casa nostra, permet automatitzar processos de disseny i producció i presenta diversos avantatges en comparació amb el sistema de construcció tradicional, a més de la reducció de terminis i emissions, l’eficiència, la seguretat laboral, la sostenibilitat i la traçabilitat i control dels materials.
Les quatre promocions que s’acaben ara estan situades totes al districte de Sant Martí, dues al barri de la Verneda i la Pau, i dues al Besòs i el Maresme:
- Binèfar, 22 (la Verneda i la Pau): 24 HPO de lloguer
- Lola Iturbe Arizcuren, 13 (la Verneda i la Pau): 40 HPO de lloguer
- Pallars, 477 (el Besòs i el Maresme): 42 HPO de lloguer
- Marroc, 180 (el Besòs i el Maresme): 45 HPO de dret de superfície
En un context de necessitat d’ampliar l’oferta d’habitatge assequible, la construcció industrialitzada ofereix la reducció de terminis com una de les seves principals virtuts. Si una obra convencional requereix més de dos anys per construir un edifici, l’ús de mètodes i processos industrialitzats permet reduir fins a un any i mig o a un any i escaig d’obres. En el cas de les promocions industrialitzades de Sant Martí, aquestes es van iniciar entre la finals del 2022 i principis de 2023, i han anat finalitzant durant els primers mesos de 2024, de manera que els darrers mesos s’ha pogut tramitar la qualificació definitiva dels habitatges i treballar amb les empreses subministradores per tal de posar en funcionament serveis i subministraments.
D’altra banda, en el context d’emergència climàtica, l’ús de mètodes industrialitzats ha permès reduir les emissions de CO2 en un 30% respecte una construcció convencional. Aquest estalvi representa l’equivalent a les emissions que produiran les persones que viuran en aquests habitatges durant almenys 50 anys.
En els casos de les promocions de Binèfar, Lola Iturbe i Pallars, els blocs s’han construït a través de panells prefabricats de fusta CLT, és a dir, forjats, murs, dentells, bigues, esglaons i totes les peces necessàries de fusta laminada, tallats i preparats de manera automatitzada a partir de matèria prima procedent de boscos explotats de forma sostenible. La fusta ha estat el principal material de tres de les quatre promocions ja que és el material que permet aconseguir de manera més eficient un dels objectius del concurs, el de reduir les emissions.
Quant a la promoció del carrer del Marroc, en lloc de fusta, la producció industrialitzada ha consistit en la producció i equipament a fàbrica de 104 mòduls tridimensionals. Cadascun dels 45 habitatges està format per dos mòduls que han estat prèviament condicionats i equipats amb mobiliari de cuina i bany, les finestres, envans, part de les instal·lacions tècniques, i altres petits elements com interruptors, portes, panys, entre d’altres.
Aquesta producció a fàbrica amb processos estandarditzats i protocolaritzats és el que permet garantir la qualitat i la traçabilitat dels materials, així com una generació de residus i d’emissions i menors que una producció i construcció directament realitzada a l’obra. A més, el fet d’incrementar la feina en un entorn molt més controlat com és una fàbrica a diferència de l’obra, incrementa la seguretat laboral. El muntatge i construcció a partir de peces prefabricades que s’han d’anar col·locant, a més de reduir terminis, també contribueix a reduir molèsties en forma de soroll o pols.
Contractació conjunta de projecte i obra
L’Ajuntament de Barcelona ha actuat amb aquest concurs com a motor d’innovació en el sector de la construcció d’habitatge, en crear les condicions per tal d’afavorir el creixement i consolidació de nous mètodes de producció d’habitatge més ràpids i eficients i la innovació conjunta entre arquitectes i constructores.
La construcció d’edificis d’habitatges a través de mètodes més sostenibles i ràpids ha estat possible gràcies a la licitació i contractació conjunta del projecte arquitectònic i l’obra, i no en dues licitacions per separat com es fa habitualment. D’aquesta manera, arquitectes i constructores han pogut treballar conjuntament des del primer moment i elaborar projectes que es puguin construir amb nous mètodes desenvolupats pels industrials. I a més de permetre el treball conjunt des del primer moment, la licitació conjunta permet reduir terminis en estalviar els temps administratius d’una segona licitació. En conjunt, la licitació conjunta i la major rapidesa de la construcció han permès reduir els terminis de tot el procés en un 35%.
Aquesta licitació i contractació conjunta s’ha pogut fer ja que la normativa de contractació pública, que preveu que les licitacions es facin per separat, obre també la porta a la contractació conjunta en situacions excepcionals. En tractar-se d’uns processos innovadors, i en un context d’emergència climàtica i emergència habitacional, es justificava la necessitat de contractar conjuntament projecte i obra, per tal que els equips d’arquitectura i les constructores que resultessin adjudicatàries treballessin plegats i de manera coordinada des de la presentació de l’oferta.
La promoció de Binèfar ha estat obra de l’equip d’arquitectes format per Coma Arquitectura SLP i Martí Sanz Ausàs i la constructora GrupMas, i ha suposat una inversió de 3,7 milions d’euros. Quant a la de Lola Iturbe, Vicente Guallart Furió i Daniel Ibáñez Moreno han estat els arquitectes responsables i Acsa Obras e Infraestructuras, SAU, l’empresa constructora, amb una inversió de 5 milions d’euros. Per la seva banda, l’obra de Pallars ha anat a càrrec de l’equip d’arquitectura format per Oikosvia Arquitectura, SCCL i Fabregat & Fabregat, SCP, mentre que l’obra ha anat a càrrec de Constraula Enginyeria i Obres, SAU, i ha suposat una inversió de 5 milions d’euros. Finalment, la promoció del carrer del Marroc és un projecte dissenyat pels equips de Vivas Arquitectos i Exe Arquitectura aixecat per la UTE formada per Constructora del Cardoner i Constructora d’Aro, amb una inversió de 5,25 milions d’euros.
La producció industrialitzada: 9 promocions i 381 habitatges
El concurs de les quatre promocions d’habitatge industrialitzat a Sant Martí és el més important en aquest àmbit que ha impulsat l’Ajuntament de Barcelona a través de l’IMHAB, però no és l’única experiència municipal en aquest camp. En total, el paquet d’habitatges produïts per processos innovadors, sostenibles i industrialitzats és de 381 pisos repartits en 9 promocions diferents.
Amb anterioritat al concurs de les promocions de Sant Martí, la producció industrialitzada en habitatges a Barcelona només tenia els precedents dels allotjaments temporals APROP, amb dues experiències al Barri Gòtic (2020) i a l’entorn de les Glòries (2022). En aquella ocasió, però, l’objectiu era la construcció d’allotjaments a partir de contenidors de transport marítim de mercaderies, a diferència del contracte de Sant Martí, que no predeterminava els mètodes constructius o els materials i perseguia reduir emissions i terminis independentment del mètode. Els APROP, impulsats i gestionats per l’Institut Municipal dels Serveis Socials, sumen en total 12 allotjaments a l’edifici del Barri Gòtic, i 42 més a la promoció situada a l’àmbit de la plaça de les Glòries. La producció a fàbrica d’aquests allotjaments va consistir en el tractament, posada a punt, i muntatge dels elements interiors de cada contenidor.
En segon lloc, l’IMHAB també té en marxa dues promocions més a l’àmbit de les antigues Casernes de Sant Andreu, amb una promoció en obres al carrer de Fernando Pessoa, 53-57, amb 56 habitatges de lloguer per a joves, i una segona pendent de començar els treballs al carrer de Víctor Colomer, 6-12, que tindrà 69 habitatges de lloguer social.
En darrer lloc, cal incloure també en aquest paquet un dels blocs que formen l’Illa Glòries, la promoció de 238 habitatges, actualment a la fase final dels treballs. El bloc A d’aquesta promoció s’ha fet amb estructura de fusta i mètodes industrialitzats, sumant 51 nous habitatges que es destinaran a lloguer assequible.
Paraules clauhabitatge/