Barcelona posa en marxa un equipament municipal pioner per atendre el maltractament infantil a la llar : Servei de Premsa

Barcelona posa en marxa un equipament municipal pioner per atendre el maltractament infantil a la llar

03/09/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha inaugurat aquest matí el Servei de Psicoteràpia per a infants, adolescents i famílies Espai Niu, un equipament municipal pioner per atendre infants i adolescents que han patit maltractament infantil a la llar. La novetat d’aquest centre, ubicat al número 2 de la plaça Tetuan, al districte de l’Eixample és que ofereix atenció especialitzada al trauma d’infants i adolescents però també treballa per recuperar i promoure les competències parentals de pares i mares que han exercit violència vers els seus fills i filles per tal d’assegurar el bon tracte en el marc d’una parentalitat sana i competent i que son atesos pels Serveis especialitzats d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència (SEAIA). A l’acte d’inauguració també han assistit el regidor de l’Eixample, Jordi Valls, i la comissionada d’Acció Social, Sonia Fuertes.

 

 

A Barcelona, els SEAIA van atendre l’any 2023 un total de 4.400 infants, dels quals gairebé el 40% estan en situació de tutela per part de la DGAIA. Es preveu que el centre atengui anualment  a 100 infants, adolescents i famílies dels SEAIA .

Durant l’acte inaugural, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha recordat que davant situacions que es poden considerar de risc per a infants i joves, la xarxa de serveis socials de l’Ajuntament de Barcelona disposa d’un ampli ventall d’accions i equipaments especialitzats. De l’equipament que s’ha inaugurat avui, l’alcalde ha destacat que és un model pioner, centrat en la protecció i la promoció,  que recull la veu dels infants, de les famílies, dels serveis municipals, de les entitats i també de persones expertes i ha afirmat que la protecció a la infància “és una responsabilitat social conjunta que s’ha se fer des dels contextos familiar, escolar, sanitari, i que ha de tenir una visió reparadora i inclusiva”, com treballarà l’Espai Niu.

La infància en situació de risc greu o desemparament és un col·lectiu especialment vulnerable. L’experiència de la violència en els infants té un fort impacte en el seu desenvolupament neurobiològic i psicològic, i sabem que els infants que han patit violència tenen més probabilitats de patir un trastorn mental al llarg de la seva vida. Afortunadament, malgrat l’experiència traumàtica primerenca, diverses investigacions sobre desenvolupament cerebral també han demostrat que amb tractament especialitzat, la flexibilitat i plasticitat del cervell permet reduir l’impacte de l’abús, estimular nous circuits i recuperar funcions perdudes

En aquest context l’Espai Niu ofereix un nou marc d’atenció especialitzada en traumateràpia a infants, adolescents i famílies ateses als SEAIA de Barcelona i treballa essencialment en 3 eixos:

  1. Millorar el benestar emocional dels infants o adolescents que han patit experiències traumàtiques, des de la reparació del dany psicològic produït per la violència, i la promoció de la resiliència i el desenvolupament òptim de l’infant.
  2. Recuperar les capacitats i habilitats parentals dels progenitors que han exercit violència vers els seus fills i filles.
  3. Reparar, en casos de pronòstic positiu, la relació entre els membres de la unitat familiar on s’ha produït el dany.

El programa de tractament psicoterapèutic va dirigit a infants, adolescents i famílies quan els progenitors presenten un grau d’incompetència parental circumstancial o transitòria o un grau d’incompetència parental severa, però amb permeabilitat a la intervenció. En el cas que, per dificultats severes dels pares i mares no sigui possible realitzar un procés psicoterapèutic amb aquests, el programa de psicoteràpia anirà dirigit exclusivament a l’infant o adolescent.

 

Un equipament singular

L’Espai Niu és un equipament pioner per la seva singularitat metodològica com per la gestió que es fa des dels equips municipals. Hi treballen un total de 5 professionals psicoterapeutes, 1 professional administratiu i la direcció del servei. L’espai disposa de 4 sales de teràpia per als infants i adolescents totalment equipades amb el material especialitzat en traumateràpia infanto-juvenil individual sistèmica i la infraestructura per poder realitzar videointervenció, una tècnica especialment valuosa en l’atenció a infants i famílies que han patit situacions d’abús.

Com a element innovador, el servei disposa d’una sala Snoezelen. Es tracta d’una sala que permet treballar a nivell multisensorial els efectes del trauma tant amb els infants com amb les persones adultes ateses.

 

Procés d’intervenció

Per arribar a assolir els objectius s’estableixen 2 línies d’intervenció:

 

  1. Psicoteràpia familiar. Tractament familiar segons la orientació del cas.

Famílies amb infants de 0 a 18 anys atesos als SEAIA de Barcelona, que es troben en fase de seguiment amb pronòstic de millora positiu de la recuperabilitat de les competències parentals.

  1. Psicoteràpia infantil. Tractament dels efectes de la violència en l’infant o adolescent.

Infants de 3 a 18 anys en situació de separació permanent o pronòstic de millora negatiu de recuperabilitat de les competències parentals.

 

Com a criteri general de temporalitat s’estableix un termini màxim de tractament psicoterapèutic intensiu de 24 mesos, prorrogable fins a 6 mesos més, amb una periodicitat d’atenció setmanal. El servei garanteix una intervenció integral  amb el context de l’infant des d’una intervenció conjunta i coordinada amb els SEAIA referent i la resta de serveis intervinents amb l’infant i la família.

 

Imatges (ZIP)





Paraules clau

Espai Niu/