Comença la reurbanització del carrer d’Elkano al Poble-sec : Servei de Premsa

Comença la reurbanització del carrer d’Elkano al Poble-sec

06/09/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La setmana que ve comencen les obres de reurbanització del carrer d’Elkano, entre el carrer Jaume Fabra i el carrer de Margarit al Poble-sec, que tindran una durada aproximada d’un any i un pressupost inicial d’1.928.000 €. Els treballs començaran aquest dilluns 9 de setembre.

Actualment, el carrer, que té una amplada d’ entre 9,5 i 10 metres, té dues franges d’aparcament i sentit únic de circulació en direcció mar, amb voreres estretes i sense arbrat.

Aquest tram del carrer d’Elkano te cruïlles amb els carrers Jaume Fabra, Concòrdia, Radas, Creu dels Molers, Blasco de Garay, i Margarit.

La nova reurbanizació es diferenciarà entre trams amb calçada segregada i trams amb plataforma única, segons les necessitats de pacificació de cada zona.

El carrer es dividirà en dos trams: entre el carrer Radas fins al carrer Margarit, la reurbanització es farà amb plataforma segregada i entre carrer Radas i el carrer Jaume Fabra, amb plataforma única.

Al tram de plataforma segregada, es col·locarà el cordó d’aparcament de manera alterna en cada tram de carrer per generar una circulació de ziga-zaga per pacificar-lo. A les cruïlles s’eleven els guals al nivell de les voreres per tal de donar prioritat al vianant. Hi haurà un cordó de servei amb arbres cada 13 metres aproximadament i delimitadors de pedra de protecció dels escocells. La il·luminació es farà amb fanals al costat dels arbres de la vorera més ampla.

En el tram de plataforma única, el projecte peatonalitza i fa més amable el carrer amb un únic material a la vorera i la calçada. Pel que fa al verd, s’hi introdueix arbrat petit combinat amb arbrat més gran (Gleditsia alternada amb Crataegus) i amb escocells de major dimensió que incrementin el volum de les plantacions de vegetació arbustiva baixa.

Entre els criteris de disseny de la proposta hi ha la voluntat d’integrar el nou disseny dins del context del barri, harmonitzant l’espai dins del sistema de places i eixos peatonals del Poble-sec: el carrer Blai, carrer Concòrdia i plaça de las Navas.  Aquí també s’hi integrarà la plaça del Setge de 1714, aquesta actuació s’abordarà més endavant i consistirà a reconfigurar la plaça com un únic espai alliberat i pacificat, que alhora s’unificarà amb els carrers Radas i Concòrdia, que formen part d’aquesta plaça. S’equiparan els laterals de la plaça amb elements que delimitin l’espai de vehicles.

 

 

Les obres de reurbanització del carrer d’Elkano començaran a executar-se en el tram superior entre el carrer de  Jaume Fabra i el carrer de Radas i es calcula que en aquest tram s’hi treballarà  fins a principis de gener de 2025. Per aquest primer tram, la reurbanització implantarà una secció de plataforma única entre el c. Jaume Fabra a c. Concòrdia. La resta de secció del carrer serà amb calçada segregada.

En tot moment de les fases de l’obra es mantindrà l’accés habilitat a habitatges i locals comercials, mitjançant planxes o passarel·les metàl·liques amb paviment antilliscant per cada tram afectat.

Aquesta transformació és una de les actuacions de rehabilitació integral previstes en el marc del Pla Endreça. Fins al 2028 s’inverteixen 435 milions d’euros per mantenir, renovar i transformar l’espai públic i així garantir-ne l’excel·lència, dels quals 180 milions són gestionats directament pels districtes, per tant, el barri se situa com a eix vertebrador del pla. La reforma del carrer d’Elkano és una de les actuacions destacades al districte de Sants-Montjuïc, que aquest mandat ha triplicat el pressupost en rehabilitació, de 5 a 15 milions d’euros, per donar resposta a demandes històriques de reurbanització de determinats àmbits del districte, que se sumen a les actuacions del Pla de Manteniment Integral (PMI), com soterraments de línies elèctriques i estabilització de talussos.





Paraules clau

elkano/ Poble-sec/