Servei de Premsa
12/10/2024
Barcelona adapta la normativa per impulsar edificis nous més sostenibles
17/09/2024
Temps estimat de lectura: 3 minuts
- La Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Habitatge ha aprovat inicialment la modificació del Pla general metropolità que ha permès revisar les dimensions mínimes de patis i celoberts per millorar la ventilació i la il·luminació naturals dels habitatges
- Es tracta d’una actualització de la normativa que afavoreix l’eficiència energètica dels edificis a través de noves condicions dels espais no construïts destinats a la ventilació i il·luminació naturals, sense dependre de l’edificabilitat
- La norma també fa una aposta per possibilitar la implementació d’atris bioclimàtics que aprofiten els fenòmens naturals per regular la temperatura i la circulació de l’aire als edificis
La Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Habitatge ha aprovat inicialment l’actualització de la normativa que regula les dimensions dels patis interiors i els celoberts per impulsar edificis més sostenibles a la ciutat. Es tracta d’una modificació del Pla general metropolità de 1976 per afavorir la implementació d’elements arquitectònics que redueixen el consum energètic dels edificis, sobretot pel que fa als espais de ventilació i renovació de l’aire i la il·luminació natural.
L’objectiu és fomentar l’eficiència energètica i adaptar la norma als estàndards actuals. A partir d’ara només la superfície mínima exigida comptarà dins el còmput d’edificabilitat de l’edifici i, per tant, si un promotor decideix fer un pati o celobert més gran que la mida mínima requerida, no li computarà en l’edificabilitat. Així, es vol promoure espais més amplis que permeten una ventilació de més qualitat i millor il·luminació amb llum natural i per conseqüència millorar l’eficiència energètica dels edificis nous i les grans rehabilitacions.
S’afegeix un nou concepte d’edificació destinat a la il·luminació i ventilació naturals dels edificis, l’espai interior lliure d’edificació. Aquest espai, amb dimensions suficients per assimilar-se a un espai exterior o a un interior d’illa, no consumirà edificabilitat, amb la qual cosa, s’incentiva la incorporació de millors condicions bioclimàtiques als habitatges.
La nova normativa també regula la il·luminació i ventilació naturals de les plantes soterrànies, que, quan reben aquesta il·luminació i ventilació a través d’espais interiors lliures d’edificació, patis o celoberts, la superfície construïda s’haurà d’incloure dins l’edificabilitat, amb l’excepció que es destini a ús de pàrquings o trasters.
Impuls dels atris bioclimàtics
L’actualització de la normativa també vol ser una aposta per la incorporació de patis bioclimàtics, espais interiors que permeten millorar la ventilació i la il·luminació natural de les edificacions aprofitant els fenòmens naturals per regular la temperatura i la circulació de l’aire. La incorporació dels atris bioclimàtics es permetrà tant els projectes d’obra nova com en la rehabilitació d’edificis existents amb l’objectiu de millorar l’eficiència energètica i la qualitat ambiental de l’interior. En aquest cas el pati bioclimàtic no es considera edificabilitat, per tant, en fomenta la creació sense afecta el sostre edificable de l’edifici.
Paraules clauedificis sostenibles/