L’Ajuntament de Barcelona formarà 3.500 persones en programació web i anàlisi de dades els pròxims 5 anys : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona formarà 3.500 persones en programació web i anàlisi de dades els pròxims 5 anys

18/09/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

L’Ajuntament de Barcelona reforça el seu compromís amb la generació de talent i la dinamització del sector tecnològic i formarà 3.500 persones entre els anys 2025 i 2029 en programació web i anàlisi de dades. Segons ha anunciat la regidora de Promoció Econòmica i presidenta de Barcelona Activa, Raquel Gil, durant una visita a la IT Academy, l’Ajuntament incrementa la seva aposta per aquest centre de formació tecnològica avançada, que veurà reforçada la seva oferta formativa en els pròxims anys.

L’agència municipal Barcelona Activa prepara una licitació d’11,6 milions d’euros en fins a vuit lots destinada a empreses punteres en formació tecnològica, que ha de permetre posar aquests cursos digitals a l’abast de tothom, amb una oferta formativa pública, gratuïta i de qualitat. El termini perquè les empreses presentin les seves propostes per als diferents lots s’allarga fins al 7 d’octubre de 2024.

 

 

 

 

 

Amb aquesta nova licitació, Barcelona Activa continuarà i ampliarà la seva oferta formativa en els camps de la Programació (front-end i back-end) i Data Analytics. L’objectiu és capacitar en les competències digitals més valorades per les empreses, i assegurar així un flux continu de talent altament qualificat per al desenvolupament del sector tecnològic i la competitivitat empresarial de la ciutat.

“Barcelona Activa té moltes històries d’èxit i la IT Academy és una d’aquestes. En una ciutat que es posiciona de manera clara i decidida en el  món digital, ens ha permès fer una aposta no només per l’atracció de talent, sinó també per la generació de talent propi, per continuar creant oportunitats en sectors que ajuden a tenir una ocupació de qualitat”, ha remarcat la presidenta de Barcelona Activa, Raquel Gil. També ha posat en valor que la nova licitació garanteix la flexibilitat, “reconeix una metodologia que ja és d’eficàcia provada i permet tenir els millors professionals per formar els professionals del futur”.

Dos dels pilars fonamentals de la IT Academy són la inserció laboral i la presència de dones, alineada amb l’estratègia municipal per la igualtat de gènere al sector TIC. Un 40% de les persones participants el 2023 han estat dones, una xifra que supera àmpliament la mitjana dels professionals del sector tecnològic a Barcelona, que se situa en el 30,64% segons el Digital Talent Overview 2024 de la FMWC.

Amb una taxa d’inserció laboral superior al 80% en els darrers 6 anys, arribant al 84% el 2023, la formació proporcionada per la IT Academy connecta amb les necessitats de les empreses del sector IT a Barcelona. L’acompanyament que reben els estudiants de la IT Academy forma part d’una estratègia de reconversió integral que ofereix a tothom l’oportunitat de formar-se des de zero. Així, des de l’etapa inicial de la formació, les persones usuàries de la IT Academy ja preparen el seu perfil professional en competències tècniques i en les habilitats professionals que necessitaran per a la posterior recerca de feina i inserció al sector tecnològic.

Des de l’any 2018, el centre de formació tecnològica avançada IT Academy, una de les iniciatives més destacades de Barcelona Activa, ha format prop de 3.200 persones en perfils altament demandats com el desenvolupament web (front-end i back-end) i l’anàlisi de dades (Data Analytics). La formació és pública, gratuïta i oberta a tothom, sense requisits previs, amb la voluntat de posar les oportunitats del sector digital a l’abast de totes les persones que vulguin fer una reconversió laboral (reskilling) o millorar la seva ocupabilitat dins el sector.

 

Demanda de talent digital

La demanda de talent digital s’ha duplicat a Barcelona els últims cinc anys i el 2023 es van publicar 34.192 ofertes de treball de professions digitals, segons les dades del Digital Talent Overview 2024, informe anual que elabora la Fundació Mobile World Capital (FMWC). Actualment, la ciutat compta amb 122.185 professionals digitals, segons el mateix informe. En aquest sentit, el Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya 2024, elaborat pel Centre Tecnològic, assenyala que el 2023 hi va haver 9.231 vacants sense ocupar que haurien pogut sumar 1.805 milions d’euros als més de 26.446 milions de facturació generats.

 

Formació tecnològica per a tothom

A banda de la IT Academy, Barcelona Activa compta amb el Cibernàrium, l’ateneu de formació digital bàsica i especialitzada, amb dos seus, al districte 22@ i a Nou Barris, i, a més, la formació es distribueix per tota la ciutat a través de 15 equipaments, de la xarxa de biblioteques i altres punts estratègics, així com en format virtual.

El compromís de Barcelona Activa amb la formació tecnològica es reflecteix en tots els seus programes formatius, que abasten des de cursos bàsics d’alfabetització digital fins a especialitzacions i formacions avançades com les de IT Academy. L’oferta cobreix totes les competències digitals i Barcelona Activa incorpora una eina virtual, el Test de Competències Digitals, on la ciutadania pot posar a prova el seu nivell competencial abans d’escollir formació.

Les empreses poden consultar els detalls de la licitació de la IT Academy de Barcelona Activa en aquest enllaç.





Paraules clau

IT academy/