L’Ajuntament i la Conselleria d’Interior i Seguretat Pública reforcen el treball conjunt entre la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra : Servei de Premsa

L’Ajuntament i la Conselleria d’Interior i Seguretat Pública reforcen el treball conjunt entre la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra

18/09/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

 

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i la Consellera d’Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon, han mantingut aquest matí la primera reunió de treball per abordar les polítiques públiques de seguretat, els reptes de la ciutat en aquesta matèria i  la millora de la coordinació entre les dues administracions i encetar una nova etapa de col·laboració entre el cos dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana basada en els principis de col·laboració, confiança i cooperació.

A la reunió també han assistit el Tinent d’alcalde de Seguretat, Prevenció, Convivència i Règim Interior, Albert Batlle; el Director General de la Policia, Josep Lluís Trapero; el Cap de la Guàrdia Urbana, l’Intendent Major Pedro Velázquez; i el Comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Miquel Esquius.

 

 

 

Un dels acords que s’han assolit a la trobada ha estat el de ratificar la necessitat del treball conjunt en l’àmbit de les investigacions dels delictes lleus, i en especial dels relacionats amb els delictes de salut pública donat l’impacte d’aquests fets delictius a la ciutat.

En el primer semestre de l’any  els delictes contra la salut pública van augmentar un 10’3 % (de 887 a 978). Un creixement que s’entén per l’increment de l’activitat policial mitjançant operatius específics destinats a la lluita contra el tràfic de substàncies estupefaents en aquelles zones on es percep un augment de la sensació d’inseguretat que generen aquestes activitats delictives.

En aquesta activitat policial de lluita contra el tràfic de substàncies estupefaents cal destacar la feina duta a terme pels dos cossos policials que ha permès desactivar 84 punts de venda de substàncies estupefaents, recuperar 48 domicilis i lliurar-los als seus legítims propietaris i detenir 84 persones.

Les dues administracions han acordat elaborar un nou sistema de treball conjunt entre el Cos dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona en l’àmbit de la investigació que permetrà coordinar les actuacions en matèria de Policia Judicial entre els dos cossos policials en el que es refereix a delictes contra la salut pública i la multirreincidència; establir canals formals estables de comunicació que permetin compartir de forma àgil el coneixement i dissenyar les estratègies d’actuació adients; augmentar, i en alguns casos restablir, els equips de treball conjunts allà on la suma d’esforços pugui ser més eficient; disposar d’accés als aplicatius necessaris per exercir la tasca investigadora en el cas de la Guàrdia Urbana; i establir els mecanismes coherents d’interlocució amb la fiscalia i judicatura. Aquest nou sistema també es concretarà en un equip format per 120 efectius (60 de cada cos policial) que treballaran de forma conjunta en els àmbits de salut pública i multirreincidència.

Per una altra banda també s’ha acordat que el cos de la Guàrdia Urbana pugui accedir al Sistema Automàtic d’Identificació Dactilar (SAID), una aplicació informàtica que permet la identificació d’una persona mitjançant les empremtes dactilars fent servir l’eina Fast ID. La connexió de la GUB a aquest aplicatiu –que és propietat del Ministeri de l’Interior– es fa actualment mitjançant els Mossos.  La connexió directa per part de la GUB suposaria una millor agilitat en procediments d’identificació davant infraccions administratives i penals.

Un altres dels temes que s’ha abordat ha estat la necessitat d’augmentar les mesures contra la mulirreincidència a través de la modificació legislativa i la demanda de l’ l’activació dels nous jutjats penals a la ciutat.

 

Enllaç relacionat





Paraules clau

prevenció/ seguretat/