Servei de Premsa
02/11/2024
Injecció de 142 milions d’euros per impulsar tres equipaments punters en economia blava a Barcelona
08/10/2024
Temps estimat de lectura: 7 minuts
- La Copa Amèrica de Vela permet accelerar el desenvolupament de tres equipaments centrats en el progrés marítim. El Parc de Tecnologia Marítima, el BlueTechPort del Port de Barcelona i el centre Barcelona Mar de Ciència quedaran com a part del llegat de la competició a la ciutat
- La posada en marxa d’aquests nous espais implica la col·laboració entre diferents institucions i estarà enllestida el 2028
- Seran centres de referència en recerca, formació, transferència de coneixement, innovació i emprenedoria vinculada als mars i l’oceà
- Aquests projectes, inclosos en el Pla Estratègic dels Espais Litorals de la ciutat, se sumen a l’impuls al Pavelló Blau, que és l’equipament esportiu a l’aire lliure més gran de la ciutat; i al ja reformat Port Olímpic per rellançar el litoral de la ciutat
La 37a edició de la Copa Amèrica a Barcelona suposarà un nou impuls al paper capdavanter de la ciutat en economia blava. Part del llegat tangible de la celebració d’aquesta competició a la ciutat serà l’acceleració de tres equipaments de referència que contribuiran al progrés marítim de Barcelona, a donar altaveu a diferents projectes relacionats amb aquest sector i a acostar-lo a la ciutadania. L’economia blava ja representa un 4,3% de negoci respecte al PIB i un 1,4% de l’ocupació a la ciutat i inclou activitats econòmiques com el transport i la logística marítima, les tasques portuàries, la pesca i la biotecnologia marina, el sector nàutic i esportiu, el turisme, la construcció i el manteniment naval o les energies renovables marines, entre d’altres. Aquests tres nous espais, que suposen la col·laboració entre diferents institucions i reforcen el paper de Barcelona com a capital de la Mediterrània en economia blava, són el Parc de Tecnologia Marítima de Barcelona a la Nova Bocana del Port, el hub d’innovació BlueTechPort impulsat pel Port de Barcelona i el centre Barcelona Mar de Ciència, que serà un nou entorn experimental de l’Institut Ciències del Mar, centre del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), dedicat a l’oceà i a la participació ciutadana al Port Olímpic.
Aquests projectes, que estaran en funcionament entre els anys 2027 i 2028, suposen una inversió global de 142 milions d’euros i, a banda de contribuir a reimpulsar la relació amb el litoral de la ciutat, seran espais de referència en recerca, formació, transferència de coneixement, innovació i emprenedoria vinculada al mar. En total, aquests espais ocuparan 45.000 m2 del litoral de la ciutat.
Els nous equipaments tindran un paper fonamental per enfortir la relació de la ciutadania amb l’entorn marí urbà i refermen el compromís de la ciutat amb la innovació i la sostenibilitat. A més, juntament amb el Port Olímpic ja reformat i l’impuls al projecte del Pavelló Blau, que és l’equipament esportiu a l’aire lliure més gran de la ciutat; aquestes noves infraestructures contribuiran a donar un nou impuls a la relació amb el litoral de la ciutat.
“Avui es posa en evidència la revolució blava en què està immersa la ciutat de Barcelona, una revolució que té a veure amb una nova mirada al mar Mediterrani, a les platges, al port i a tot el litoral. Una revolució que té a veure amb l’esport, el lleure, la gastronomia, l’economia blava, la ciència, la innovació i les oportunitats que ens dona ser una ciutat de mar”, ha destacat l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, durant l’acte “Un nou impuls a l’economia blava a Barcelona”. Collboni ha posat en valor que les noves actuacions previstes al litoral demostren que “la ciutat té espai per créixer”.
“La Copa Amèrica és un èxit com a esdeveniment esportiu internacional, però, també un gran revulsiu perquè les administracions, moltes empreses, el Port, s’asseguin en una mateixa taula i aprofitin per parlar de projectes que la ciutat tenia adormits”, ha afegit l’alcalde.
Tres nous equipaments per impulsar el litoral de la ciutat
El Pla Estratègic dels Espais del Litoral, que assegura la coherència i visió de futur de tots els projectes i actuacions que formen part de l’àmbit, recull la integració d’aquests equipaments en el seu desplegament.
1. El Parc de Tecnologia Marítima de Barcelona (PTMB) és un equipament estratègic d’iniciativa pública i vinculat a l’enginyeria marítima i la nàutica que concentrarà activitats d’alt valor afegit en recerca, formació, mercat empresarial i emprenedoria per respondre als reptes globals de l’economia blava. S’ubicarà a la Nova Bocana del Port (al passeig Joan de Borbó), es desplegarà en col·laboració amb la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC), el Port de Barcelona i la Generalitat, i estarà gestionat per la Fundació Barcelona Capital Nàutica.
Es tracta d’un laboratori marítim tecnològic i empresarial que pivotarà entorn de l’enginyeria marítima i nàutica per afrontar també escenaris de canvi climàtic i que comptarà amb infraestructures tecnologies com una piscina hidrodinàmica, un simulador de navegació i maniobra o un canal de remolc, entre d’altres. El Parc consolidarà Barcelona com a referent internacional en enginyeria marítima i fomentarà la recerca, la innovació, la formació, l’activitat econòmica i l’ocupabilitat en el sector marítim. Les obres d’aquest nou equipament, que tindrà una superfície construïda de 15.600 m2, es preveu que comencin l’any que ve i que estiguin acabades el 2028. El projecte suposarà una inversió estimada de 56 milions d’euros.
2. El BlueTechPort, promogut pel Port de Barcelona i gestionat pel World Trade Center, serà un hub dinàmic d’innovació centrat en l’economia blava i situat al moll de Sant Bertran. Aquest espai, que ja té la seva primera fase en funcionament, comportarà una inversió d’uns 56 milions, acollirà empreses innovadores, corporacions, startups, institucions i organismes internacionals. L’equipament tindrà una superfície construïda de 000 m2 i estarà enfocat a l’activitat tecnològica marítima i el foment de la sostenibilitat amb programes d’acceleració per a empreses emergents.
3. El centre Barcelona Mar de Ciència (BCN MdC), situat al moll de Marina del Port Olímpic, promourà la participació ciutadana en la ciència marina i impulsarà la cultura de la sostenibilitat contribuint a la sensibilització ambiental. Aquest equipament neix de la voluntat d’enfortir la relació entre la societat i la recerca oceànica i vol ser un referent en cultura i ciència ciutadana marina.
El BCN MdC aprofitarà la seva ubicació per fomentar sinergies entre la recerca i l’economia blava. Es tracta d’un equipament impulsat pel Consell Superior d’Investigacions Científiques, a través del seu Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), depenent del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. El centre, que tindrà una superfície construïda d’uns 3.000 m2, es desplega amb el suport del Port Olímpic i comportarà una inversió de 30 milions d’euros. La previsió és que les obres d’aquest nou equipament comencin el 2026 i estiguin acabades el 2027. L’espai comptarà amb una àgora, exposicions, audiovisuals, experiències immersives, tallers, debats, formació…. Serà un servei gratuït de cultura oceànica obert al conjunt de la ciutadania.
Barcelona, capital de la Mediterrània en economia blava
Aquests tres nous centres públics de referència representen una passa més en l’estratègia d’impuls a l’economia blava que la ciutat va començar a desenvolupar de manera organitzada el 2021, amb 8 eixos, 15 projectes destacats i 43 mesures per situar la ciutat com a referent en economia blava, i que, tres anys més tard, té el 95% dels projectes executats o en execució. Aquesta estratègia està coordinada amb la del Port de Barcelona per fer de la ciutat el principal centre d’innovació marítima i portuària de la Mediterrània.
Els nous equipaments se sumen a l’impuls que suposa el Pavelló Blau, que és l’equipament esportiu a l’aire lliure més gran de Barcelona, i contribueix a articular estratègies de governança esportiva a la zona costanera de la ciutat. El Pavelló Blau considera el litoral barceloní com un gran espai obert per a l’esport. De fet, és la zona esportiva a l’aire lliure més gran de la ciutat. S’estén des del Port Vell fins al Port del Fòrum, i comporta una inversió inicial de 26,7 milions entre 2020 i 2030.
Barcelona també té en marxa altres projectes punters en l’àmbit aquàtic com la candidatura per acollir un centre col·laborador del Decenni de l’Oceà de la UNESCO, un Ocean Decade Collaborative Centre (DCC), que posi el focus de la seva activitat en el desenvolupament de l’economia blava d’àmbit global des de Barcelona. Així ho va anunciar l’alcalde Jaume Collboni durant l’acte d’obertura de la Conferència del Decenni de l’Oceà de la UNESCO, que va tenir lloc a l’abril al Centre de Convencions Internacionals de Barcelona (CCIB) i que va reunir presencialment més de 1.500 persones de la comunitat oceànica per posar el focus en els reptes i les oportunitats relacionats amb la sostenibilitat dels oceans.
Material relacionat
Paraules clauEconomia Blava/