L’Ajuntament rehabilitarà la Torre Garcini per ubicar-hi un casal de persones grans per al barri del Guinardó : Servei de Premsa

L’Ajuntament rehabilitarà la Torre Garcini per ubicar-hi un casal de persones grans per al barri del Guinardó

10/10/2024



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’Ajuntament de Barcelona rehabilitarà la masia històrica de Can Garcini, situada al carrer del Xiprer 40 i coneguda perquè és una de les masies que es conserven més bé del territori d’Horta-Guinardó, per ubicar-hi un casal de persones grans per al barri del Guinardó. A més de restaurar i preservar el mas original del segle XVIII, un dels vestigis més ben conservats del passat agrícola de la ciutat de Barcelona, el projecte de la Torre Garcini, que així es coneix al barri, inclou la construcció d’un edifici annex que funcionarà com a espai polivalent. I per últim, la intervenció també afectarà els jardins de la finca, que es recuperaran i s’habilitaran per convertir-se en un nou espai públic i enjardinat del districte d’Horta-Guinardó. Aquesta actuació, llargament reivindicada pel veïnat, suposarà una inversió de 4 M€.

Pel que fa al calendari, l’Ajuntament inicia ara la tramitació per licitar l’obra, un procediment que es preveu que s’allargarà fins al maig de 2025. Així doncs, l’estiu de 2025 començaran els treballs a la masia, amb una durada estimada d’uns 19 mesos. Per tant, el final de l’execució de l’obra se situaria cap al primer trimestre de 2027.

 

 

La Torre Garcini és una finca de titularitat municipal declarada Bé d’Interès Documental que té aproximadament una superfície total de 1.570 m², en tot el seu conjunt. L’edifici principal a on es projecta l’equipament per a persones grans, l’antiga masia, té planta baixa més dues plantes i una superfície construïda de 667 m².  Actualment es troba en desús.

El projecte que es desenvoluparà en aquest edifici preveu recuperar l’estructura original de l’antiga masia, descartant algunes peces i construccions afegides, per posar en valor els elements constructius originals. Si bé el projecte consisteix principalment a habilitar un nou equipament per al barri, també té com a objectiu la recuperació de la memòria històrica d’aquest edifici singular. Així doncs, un dels aspectes destacats serà la preservació d’elements característics d’aquesta casa, com ara les teules de ceràmica pel que fa a la coberta, que haurà de ser totalment substituïda però recuperant i aprofitant les teules originals; o les rajoles hidràuliques dels paviments que es reciclaran i reubicaran a la planta primera; així com el forn, la llar de foc o el pou, que seran restaurats. L’objectiu en definitiva serà conservar el màxim d’elements patrimonials.

 

 

El resultat de l’obra pel que fa a la masia, serà un nou equipament destinat a casal de persones grans de 557 m² de superfície entre la planta baixa, la planta primera i la planta segona. Un equipament que disposarà d’espais com aula informàtica, taller de cuina, sala de jocs, sala de lectura, galeria exterior, entre altres estances per a activitats diverses.

 

 

 

Complementarà la dotació d’espais d’aquest nou equipament del barri del Guinardó un edifici annex de nova construcció de planta baixa més un pis que allotjarà dues sales polivalents. Aquest nou edifici, de 193 m² de superfície i situat fent front al passatge Garcini, disposarà d’una gran sala de doble alçada a la planta baixa, que funcionarà com a sala d’actes oberta als jardins, i un altre espai polivalent de caire més privat a la planta primera.

Finalment el projecte també abordarà la integració dels jardins que envolten la Torre Garcini al barri i a tot aquest entorn. La intervenció prevista busca que aquests jardins es converteixin en un espai obert a tothom, un ecosistema urbà com a espai d’estada, i amb una funció de connector social i urbà.

L’actuació, que es farà conservant al màxim l’arbrat existent, preveu definir els jardins amb diferents zones, cadascuna d’elles amb un ambient característic, facilitant així diferents usos. Una d’aquestes zones serà la plaça de l’Era, definida com l’espai central dels jardins en relació amb el passatge Garcini. Una altra zona serà el taller floral, un complement del programa del casal de persones grans. La tercera zona la definirà un jardí d’ombra, com a nou ecosistema urbà. I per últim, l’espai de la bassa i els fruiters com a punt d’accés des del carrer Xiprer i com a inici de l’espai d’interpretació dels jardins.

Aquests jardins, per altra banda, s’han pensat des d’una perspectiva de gènere, evitant zones fosques, culs-de-sac i racons. També es plantegen recorreguts accessibles i es promou la biodiversitat potenciant espècies vegetals adaptades als petits microclimes que mantindran l’esperit d’un espai domèstic propi d’una masia tradicional. Finalment es desenvoluparan horts florals en lleugeres rampes construïdes amb la terra i el material propis del lloc.

El conjunt format per la masia de Can Garcini i els jardins i edificis que l’envolten daten de la segona meitat del segle XVIII. Estan classificats amb un estil d’arquitectura popular amb un ús original residencial i agrícola. Si bé la seva catalogació és Bé d’Interès Documental, es considera una peça molt important i valorada al barri i a la ciutat de Barcelona pel seu interès històric i arquitectònic. El seu valor rau  sobretot en el fet que es tracta d’un testimoni força ben conservat dels orígens rurals del pla de Barcelona, que mostra la importància d’un passat pagès. Can Garcini és de fet un clar exemple de les masies característiques del Guinardó a on es veu la relació entre l’edifici d’explotació i la residencia senyorial. Fins i tot els jardins – testimoni dels antics camps de conreu- han estat productius fins fa relativament poc, amb el cultiu de flors que es venien a les Rambles, i amb els horts.

La masia principal té planta rectangular, i planta baixa més dos pisos, amb una torre i un pou. També n’han quedat com a vestigis del seu origen una bassa, els marges i l’era.

Va estar habitada fins l’any 2010. Posteriorment va estar a punt de ser enderrocada per la seva propietat, però el 31 de desembre de 2015 la llicència d’enderroc es va anul·lar. Havia sorgit una mobilització popular per evitar aquest enderroc. Els tràmits per revertir-ho van conduir a un procés d’expropiació forçosa que es va iniciar l’any 2017, fins que la Torre Garcini va esdevenir el bé de domini públic que és en l’actualitat.





Paraules clau

Torre Garcini/