En marxa les obres de rehabilitació d’una finca amb 18 habitatges de protecció oficial al barri de la Barceloneta : Servei de Premsa

En marxa les obres de rehabilitació d’una finca amb 18 habitatges de protecció oficial al barri de la Barceloneta

11/10/2024



Temps estimat de lectura: 5 minuts

 

Barcelona continua apostant per l’ampliació del parc públic d’habitatge de la ciutat. En aquest cas, ho fa a través del projecte “Llar Barceloneta”, un edifici de titularitat municipal que comptarà amb 18 habitatges de lloguer social i assequible. La finca està ubicada a l’avinguda Joan de Borbó, 44, al barri de la Barceloneta, i el consistori l’ha cedit a la Fundació SALAS i la Fundació Hàbitat 3 per tal que executin la rehabilitació. Les obres es van iniciar el passat mes de juliol i es preveu que els habitatges es lliuren al llarg de l’any 2025.

 

 

En el marc de l’estratègia de l’Ajuntament de Barcelona de delegar la promoció d’habitatge social a entitats sense ànim de lucre, ha cedit el dret de superfície de l’edifici per 99 anys, mantenint en tot moment la titularitat del sòl. La Fundació SALAS i la Fundació Hàbitat3, constituïdes en una UTE, afrontaran els costos de la rehabilitació de l’edifici, més de 2,7M€, gràcies a subvencions de l’Ajuntament i l’ICAEN, el finançament, en part dels fons Next Generation EU i a la col·laboració d’empreses privades. L’Ajuntament de Barcelona va adquirir aquesta finca l’any 2018 per un valor de 3,7 milions d’euros.

El habitatges sorgits d’aquesta rehabilitació seran de protecció oficial (HPO) en règim de lloguer, 7 dels quals comptaran amb dos dormitoris, mentre que els 11 restants tindran tres dormitoris. A més, el 25% d’aquests pisos estaran destinats a persones del barri de la Barceloneta que són ateses per entitats socials, mentre que el 75% restant s’assignarà a sol·licitants d’habitatge protegit.

L’edifici, que actualment compta amb 13 habitatges, veurà augmentada la seva densitat fins a 18 habitatges gràcies a una rehabilitació integral que respectarà i conservarà elements singulars de la seva façana i de les zones comunes, ja que es tracta d’un edifici protegit per Patrimoni.

El comissionat d’Habitatge, Joan Ramon Riera, ha visitat la finca en rehabilitació acompanyat per representants de la Fundació SALAS i la Fundació Hàbitat3. El comissionat ha destacat  que la rehabilitació és un dels pilars del nou Pla Viure “i quan serveix per guanyar habitatge protegit, com en aquest cas, encara és més positiva”. “Cal que aquesta promoció esdevingui una referència en matèria de rehabilitació, de treball col·laboratiu amb les entitats sense ànim de lucre i de integració de la política d’habitatge protegit en els barris consolidats” ha afegit.

Barcelona té una forta estratègia de promoció d’habitatge protegit, tant de promoció directa a través de l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació (IMHAB), com a través de la promoció delegada a tercers. El projecte “Llar Barceloneta” forma part del pla del Conveni ESAL, signat l’any 2021 entre l’Ajuntament de Barcelona i l’Associació de Gestors d’Habitatge Social (GHS), la Federació de Cooperatives d’Habitatge de Catalunya, COHABITAC i la Xarxa d’Economia Social i Solidària, per tal de poder delegar al sector la construcció o rehabilitació i posterior gestió de nous habitatges socials ja sigui de lloguer o en cessió d’ús.  Actualment, en el marc d’aquest conveni l’Ajuntament ha cedit sòl per la construcció i posterior gestió de 600 habitatges per part d’entitats sense ànim de lucre.

Aquesta rehabilitació suposa un pas endavant en el compromís del govern municipal per facilitar l’accés a l’habitatge a la ciutadania i per ampliar el parc públic d’habitatge a la ciutat. També reforça l’aposta per la cooperació amb el tercer sector per a la construcció i rehabilitació d’habitatges protegits.

 

Emmarcada en el compromís per millorar espai públic i equipaments de la Barceloneta

L’actuació per generar 18 habitatges al passeig de Joan de Borbó s’emmarca en l’acció compromesa pel Govern municipal per al barri de la Barceloneta, amb un paquet d’actuacions municipals i una inversió compromesa de 31 milions durant el mandat per reforçar el manteniment de l’espai públic, renovar el mobiliari urbà, millorar els equipaments públics i el parc públic d’habitatge al barri. Les inversions donen resposta a reivindicacions veïnals històriques i a l’ús intensiu de l’espai públic d’aquest barri a l’estiu, amb la voluntat de generar una millora estructural per a tota la zona.

En aquesta línia, des de l’Ajuntament ja s’han iniciat fins ara al barri actuacions com la futura rehabilitació de l’edifici de l’antiga Cooperativa El Segle XX, que ha d’acollir un nou centre comunitari i per a joves; s’ha comprat l’antiga Clínica Barceloneta, d’uns 3.000 m2, per acollir el nou Centre d’Atenció Primària del barri (CAP); o s’han dut a terme diferents obres de reurbanització de carrers, renovació de mobiliari urbà o la instal·lació d’una nova àrea de jocs infantils al Parc de la Barceloneta i de tres noves cabines sanitàries de WC al carrer, entre altres.

 

Fundació SALAS

La Fundació SALAS, entitat sense ànim de lucre fundada el 2004 i reconeguda per la Generalitat de Catalunya com a Promotora Social, té com a missió oferir habitatges assequibles per satisfer la demanda social, tant en venda com en lloguer. Actualment, és líder en el mercat d’obra nova amb habitatges de protecció oficial (HPO) a Catalunya, amb 33 promocions i més de 2.024 habitatges. Recentment, ha iniciat la seva activitat a Madrid, on desenvoluparà 263 habitatges de lloguer assequible en el marc del Plan Vive.

 

Fundació Hàbitat3

La Fundació Hàbitat3 és una fundació impulsada l’any 2014 per la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social per donar resposta conjunta a les necessitats d’habitatge entre persones en risc d’exclusió social. El seu objectiu és aconseguir habitatges que es puguin oferir en lloguer a preus molt baixos, ajustant-se al màxim a les capacitats de pagament de les famílies ateses. La Fundació actua prioritàriament a Catalunya, al servei de les 35 federacions que aglutinen més de 3.000 entitats socials i que integren la Taula del Tercer Sector, i al servei de les Administracions Públiques. Actualment gestiona més de 1.300 habitatges socials a Catalunya  on viuen unes 3.300 persones i  actua en col·laboració amb tot tipus d’entitats socials i administracions públiques. Des de 2015 ha rehabilitat més de 700 habitatges en col·laboració amb empreses d’inserció. El 2019 va rebre el premi d’or dels World Habitat Awards com a millor iniciativa d’habitatge del món.





Paraules clau

habitatge/