Servei de Premsa
09/12/2024
Obre l’Aula Mercat Barcelona, l’espai de l’alimentació sostenible al Gastronomic Forum 2024
04/11/2024
Temps estimat de lectura: 4 minuts
- El Saló, que és un dels esdeveniments clau per als professionals del sector gastronòmic, s’estarà al recinte de Montjuïc de la Fira fins al 6 de novembre, amb un enfocament clarament dirigit cap a la innovació, la sostenibilitat i la creativitat culinària
- L’Aula Mercat Barcelona, organitzada per la Secció de Polítiques Alimentàries Urbanes en col·laboració amb l’Oficina Conjunta d’Alimentació Sostenible (OCAS) i Slow Food, abordarà la sostenibilitat amb diverses activitats en què participaran cuineres i cuiners de prestigi i professionals de la ramaderia, la pesca i la pagesia
- Els xefs Maria Nicolau, Quim Casellas o Marc Ribas seran alguns dels protagonistes de les activitats programades
Aquest dilluns ha obert portes el Gastronomic Forum Barcelona, el saló de referència per als professionals de l’hostaleria i la gastronomia, que se celebra fins dimecres al recinte de Montjuïc de la Fira. El fòrum té un enfocament clarament dirigit a la innovació, la sostenibilitat i la creativitat culinària i busca ser l’epicentre de noves idees i tendències que transformin el futur de la cuina.
La sostenibilitat serà un dels pilars fonamentals d’aquest esdeveniment i serà el pilar de les activitats organitzades a l’Aula Mercat Barcelona, que és l’espai dins del saló que impulsa l’Ajuntament de Barcelona, a través de la Secció de Polítiques Alimentàries Urbanes i en col·laboració amb l’Oficina Conjunta d’Alimentació Sostenible (OCAS) i Slow Food Barcelona.
La regidora de Comerç, Restauració i Mercats de l’Ajuntament, Raquel Gil, destaca, en aquest sentit, el “compromís de Barcelona amb la política alimentària”, que ja ha fet passes com l’Acord de Ciutat per l’Estratègia d’Alimentació Saludable i Sostenible Barcelona 2030, i que manté l’aposta per tenir un espai de debat sobre gastronomia i sostenibilitat per reflexionar sobre els reptes de futur en aquest àmbit. “La ciutat treballa per avançar cap a un model alimentari que sigui més saludable i, al mateix temps, més respectuós amb l’entorn”, assegura.
L’Aula acollirà diverses activitats amb cuineres i cuiners de prestigi i professionals de la ramaderia, la pagesia i la pesca, que faran demostracions i debatran, entre d’altres temes, sobre el present i el futur de la gastronomia sostenible i la biodiversitat i sobre la importància d’acostar l’àmbit rural i l’urbà per transformar el sistema alimentari. També s’hi podran trobar diferents productors ecològics i de proximitat de l’àrea metropolitana de Barcelona que exposaran els seus articles.
Maria Nicolau, Quim Casellas, Marc Ribas, Juancho Martini, Cristina Caparrós, Marc Pérez Jordi Herrera són alguns dels xefs de renom que passaran per aquest espai durant els dies de Saló.
El matí d’aquest dilluns ha començat amb la sessió liderada per la xef Maria Nicolau sobre el procés de portar la producció agrícola sostenible a les llars urbanes. Després, Juancho Martini, del restaurant Fat Veggies, juntament amb productors locals, parlarà sobre els efectes del canvi climàtic en la gastronomia.
A la tarda, es parlarà, d’una banda, de cuina catalana de proximitat de la mà de l’equip de Teòric Taverna Gastronòmica i Safrà del Montsec i, de l’altra, de pesca sostenible en un showcooking que protagonitzaran Quim Casellas, xef amb un Sol Repsol del restaurant Casamar de Llafranc i Cristina Caparrós de La Platjeta.
Dimarts, el focus se centrarà en el paper de la restauració i la sostenibilitat urbana. Petits productors i productores de Barcelona compartiran els seus projectes i presentaran els seus productes mentre els estudiants del CETT els cuinen. Una altra sessió explorarà l’economia circular a la restauració, amb els professionals de l’Espai Puntal, al barri de la Ribera, i Diego Waehner, de l’Associació Abono km0. També, es debatrà sobre l’ús de llegums com a proteïnes sostenibles, amb la participació de Nani Moré i el xef Pere Carrió del restaurant Gat Blau, entre d’altres.
Per acabar la jornada, tindrà lloc un showcooking amb el xef i comunicador gastronòmic Marc Ribas, que ha canviat el focus de la seva Taverna del Ciri a Terrassa per una carta dinàmica i en sintonia amb el territori i les temporades.
Dimecres començarà enfocat en la resistència i la innovació gastronòmica en un entorn urbà en constant canvi. Marc Pérez, del restaurant La Sosenga, parlarà de com mantenir una restauració sostenible en un context de pressió turística. L’acompanyaran Andreu Casals de Som Boletaires, Cristina Caparrós de La Platjeta i, als fogons, showcooking de l’equip de La Sosenga. A continuació, la cuina de l’Aula estarà en mans de l’equip de La Balmesina amb el showcooking La Pizza: des de plat global a plat de territori. I posteriorment, Laura Veraguas i Fran Baixas demostraran com aplicar la filosofia zero waste a la cuina moderna.
L’edició 2024 de l’Aula finalitzarà amb una reflexió sobre el menjar com a eina d’inclusió social, de la mà de la Fundació Mescladís i l’Escola ESADE, liderada pel xef Jordi Herrera.
Més informació: programa de l’Aula Mercat Barcelona
Paraules clauAlimentació Sostenible/ Gastronomic Forum 2024/