Servei de Premsa
11/12/2024
Barcelona encén els llums de Nadal 2024
28/11/2024
Temps estimat de lectura: 5 minuts
- L’espectacle ‘Solvern’, una proposta d’arts de carrer creada especialment per a l’ocasió, s’ha inspirat en la llum per parlar d’esperança, del poder de la cohesió i del nou començament
- En el mac de la campanya ‘Veus contra el racisme’, els encarregats d’encendre la il·luminació han estat Luis Qirui Liu Fu, un jove de 18 anys de l’Associació Cultural Popular Xinesa, i Joana Esemre Capote, Jove afrodescendent de 16 anys, estudiant de batxillerat artístic al Moisés Broggi del Barri La Guineueta
- La ciutat il·luminarà fins al dia de Reis més de 110 quilòmetres de carrer, estrena nous tòtems repartits per tots els districtes i allarga l’horari de llums
- L’espectacle ha aplegat 40.000 persones al Passeig de Gràcia
- Enllaços relacionats
Barcelona ha donat aquest dijous el tret de sortida a la campanya de Nadal amb l’espectacle d’encesa de llums Solvern, que ha tingut lloc al passeig de Gràcia entre la Gran Via i la Ronda Sant Pere. Els encarregats d’encendre la il·luminació a través d’un dispositiu mòbil han estat, en el marc de la campanya ‘Veus contra el racisme’, Luis Qirui Liu Fu, un jove de 18 anys de l’Associació Cultural Popular Xinesa que organitza l’Any Nou Xinès, el Festival Mitja Lluna i altres esdeveniments de ciutat en col·laboració amb l’Àrea d’Interculturalitat; i Joana Esemre Capote, Jove afrodescendent de 16 anys, estudiant de batxillerat artístic al Moisés Broggi del Barri La Guineueta. L’alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, ha assistit a l’acte.
En representació de l’Ajuntament, també han assistit a l’acte d’encesa el tinent d’alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls: i la regidora de Comerç, Restauració i Mercats, Raquel Gil.
L’espectacle ha aplegat 40.000 persones al Passeig de Gràcia.
Solvern és una producció pròpia de l’ICUB que s’ha encarregat a la companyia de renom internacional Aktionstheater Pan.Optikum (Freiburg). Es tracta d’una proposta d’arts de carrer creada especialment per a aquesta ocasió, amb la directora d’escena Sigrun Fritsch al capdavant, en col·laboració amb la companyia de dansa urbana barcelonina Iron Skulls, així com amb l’escenògraf català Llorenç Corbella i una llarga llista de joves intèrprets locals.
La proposta ha congregat diverses generacions d’artistes catalans i alemanys. Solvern és una creació inspirada en la llum que es troba en els moments de foscor (el sol d’hivern, l’estrella de Nadal…) i que parla de l’esperança, del poder de la cohesió i del nou començament.
Aquest espectacle de gran format ha tingut la dansa urbana, el rap i els efectes audiovisuals com a protagonistes amb 28 intèrprets en escena que han transitat entre els cinc escenaris instal·lats al passeig de Gràcia, amb un de principal i quatre de secundaris. Les seves coreografies s’han retransmès a les pantalles ubicades a cadascun dels escenaris, on també s’han projectat animacions, efectes d’il·luminació, fum i pirotècnia.
La peça ha creat una experiència visual immersiva i multidimensional, amb l’objectiu de recordar que, fins i tot en les nits més fosques, sempre hi ha punts de llum que brillen a l’horitzó.
110 quilòmetres i més hores de llum
L’enllumenat nadalenc es podrà veure fins al dia de Reis i, aquest any, supera els 110 quilòmetres de carrers amb llums i estrena nous elements com 25 figures lluminoses repartides per tots els districtes, que tindran formes de rens, ales o regal, entre d’altres; o la il·luminació de 14 edificis singulars. L’horari d’encesa s’allargarà fins a la 1 de la matinada de diumenge a dijous i fins a les 2 de la matinada els divendres, dissabtes i vigílies de festius, fomentant la dinamització comercial i social a tota la ciutat.
Una altra de les novetats d’aquest any són les rutes de comerços emblemàtics al Gòtic, al Raval i la zona del Born, i el segell singular de Torre Baró, on els veïns han creat arcs de llum inspirats en la pel·lícula El 47. Aquest any també serà l’últim per a l’enllumenat de plaça de Catalunya, Aragó i Gran Via dissenyat per Antoni Arola, que es renovarà el 2025. A més, s’han il·luminat 48 carrers dins el Pla de Barris i 20 més vinculats a la dinamització comercial, incloent-hi el tram recentment urbanitzat de la Diagonal. El consistori manté la subvenció del 75% per als eixos comercials que impulsen enllumenat nadalenc, consolidant el suport a l’activitat econòmica local.
El Nadal a la plaça Sant Jaume
Aquest divendres, a les 18.30 h, a la plaça de Sant Jaume, tindrà lloc el primer passi de la proposta de llum i so de la instal·lació artística nadalenca Origen, una espectacular estrella de 20 puntes, cadascuna de quatre metres de longitud. Aquesta imponent peça, feta de ferro, metacrilat i LEDs, adopta la forma d’un icosaedre —20 piràmides de tres cares— una figura geomètrica regular que simbolitza harmonia i perfecció. L’estrella té un diàmetre de nou metres, una amplada màxima de 10,6 metres i pesa 2,5 tones. És una creació artística de l’arquitecte i artista Xevi Bayona i el creador digital Àlex Posada, que remet al moment germinal de l’univers: la gran explosió que va transformar les tenebres en llum i energia.
Aquesta figura nadalenca de gran envergadura és fruit de la col·laboració entre l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya en la decoració de Sant Jaume, i estarà instal·lada del 29 de novembre al 5 de gener. Les dues institucions han sumat forces per oferir una ambientació unificada de la plaça amb aquesta peça monumental, que estarà ubicada en un lateral, prop del carrer de Ferran i del carrer del Call.
De dia, l’estrella farà de gran escultura; amb la posta de sol, es transformarà en un far lluminós que projectarà els seus reflexos a banda i banda de la plaça de Sant Jaume, il·luminant cadascuna de les façanes. Serà llavors quan la instal·lació desplegui tot el seu potencial, en un espectacle on se sumen la seva figura imponent, el sofisticat joc de llums i una banda sonora original.
Enllaços relacionats
Paraules clauNadal 2024/