Les vuit recomanacions de Barcelona Llibres per aquest Nadal : Servei de Premsa

Les vuit recomanacions de Barcelona Llibres per aquest Nadal

28/11/2024



Temps estimat de lectura: 7 minuts

 

L’Ajuntament de Barcelona, a través de la Direcció de Serveis Editorials i el seu segell editorial, Barcelona Llibres, proposa per aquestes festes de Nadal fins a vuit llibres per conèixer i aprofundir sobre figures històriques de la ciutat o la lluita del col·lectiu dels drets de les persones homosexuals i trans des de la dictadura fins al segle XXI.

 

PERE CALDERS ESCRIPTOR I DIBUIXANT

De Julià Guillamon i disseny d’Àngel Uzkiano

Col·lecció: Barcelona Literària / Amb la col·laboració de Biblioteques de Barcelona

Els contes i novel·les de Pere Calders (1912-1994) són clàssics de la modernitat. Parlen de les utopies del segle XX: les meravelles de la tècnica, els grans transatlàntics insuperables, i com la fatalitat i l’atzar ensorren les il·lusions i les vanitats humanes. Aquest llibre mostra una faceta menys coneguda de Calders: dibuixant publicitari, ninotaire, dissenyador de cobertes de llibres i autor de gravats d’enciclopèdia.

És fruit d’un treball de recerca afortunat que ha permès recuperar un munt de dibuixos inèdits i, sobretot, lligar caps entre l’obra literària i l’obra gràfica. Ens presenta el primer Calders, autor d’articles sobre el futurisme i el surrealisme, partidari de la renovació de les arts, connectat amb les tendències més modernes de la plàstica. En els anys de la Guerra Civil, publica acudits provocadors sobre Hitler, Franco i Mussolini, sobre el Comitè de no Intervenció i els Incontrolats, que seguen l’herba sota els peus de la República. Calders considera que l’humor ha de ser lliure i sap dur a la pràctica les seves idees en una època de propaganda militant i adhesions monolítiques.

 

SOC LA DOLORS ALEU

D’Ana Montserrat Rosell

Il·lustracions de Marta Barceló García

Col·lecció: Gent de Barcelona

Una impressionant autobiografia fictícia que, en forma de diari pòstum, recull la vida, circumstància, creences i ànimes de la barcelonina Dolors Aleu Riera (1875-1913), la primera metgessa d’Espanya. L’autora construeix una mirada particular sobre la vida d’una doctora, dona, mare i esposa barcelonina, a partir del poc material que va sobreviure a la mort de la primera metgessa de Barcelona, Catalunya i Espanya. És un text àgil amb espurnes d’humor que barreja la història personal d’Aleu amb la història de la humanitat i entrellaça fets biogràfics amb sensacions, pensaments, dades científiques, curiositats mèdiques, reflexions històriques i confessions íntimes dedicades a totis.

El diari juga amb el temps, avança i retrocedeix, acompanyat d’unes il·llustracions contemporànies creades a partir de les poques fotografies que hi ha del personatge. Aquesta és una aproximació innovadora a la biografia de Dolors Aleu, una proposta propera, fresca i molt visual que rescata i recrea amb rigor i sensibilitat una història femenina i feminista que durant anys ha estat, com la Dolors, enterrada.

 

PERE FALQUÉS. L’ARQUITECTE MUNICIPAL

DE LA BARCELONA MODERNISTA

Autor: Joan Molet

Coedició amb Àmbit

Col·lecció: Barcelona Arquitectura i Urbanisme

Pere Falqués i Urpí (Sant Andreu de Palomar, 1850 -Barcelona, 1916) fou l’arquitecte municipal de Barcelona entre 1889 i 1916, coincidint amb el període immediatament posterior a l’Exposició Universal de 1888, esdeveniment que havia demostrat la capacitat de transformació d’una ciutat que volia deixar de ser provinciana i convertir-se en una urbs moderna i cosmopolita. Pere Falqués va ser l’últim gran arquitecte municipal. Una de les figures del modernisme que falta per descobrir.

 

ELS PAPERS DE TIERNO GALVÁN LOS PAPELES DE TIERNO GALVÁN

La rivalitat Madrid-Barcelona del primers Ajuntaments democràtics

Autor: Àlex Masllorens

Col·lecció: Barcelona Ciutat i Barris

Amb la col·laboració de la Fundació Catalunya Europa

Surt a la llum la rivalitat i cooperació entre el Madrid de Tierno Galván i la Barcelona de Serra i Maragall. Aquest llibre és un intent per recuperar la figura d’Enrique Tierno Galván, amb tots els clarobscurs que l’han envoltat, en la seva trajectòria personal i política. També fa una anàlisi de les relacions entre Madrid i Barcelona, i els seus alcaldes Enrique Tierno Galván, Narcís Serra i Pasqual Maragall, sempre entre la col·laboració i la rivalitat. Això ha sigut possible a través del primer estudi dels documents de l’arxiu personal d’Enrique Tierno Galván, cedit pel seu fill a la Biblioteca Pública Arús de Barcelona.

 

Més enllà de la figura de Tierno, el llibre posa un èmfasi especial en les relacions no sempre fàcils que Tierno va mantenir amb la ciutat de Barcelona i, més en concret, amb els alcaldes Serra i Maragall. El repàs de l’hemeroteca i dels arxius posen al descobert com van ajuntar esforços per superar l’estat de bancarrota en què van trobar-se les respectives arques municipals i quines van ser les mesures més urgents i de més envergadura que es van emprendre en una ciutat i en l’altra.

 

L’HIDRA DEL FEDERALISME. FRANCESC PI I MARGALL

Direcció i coordinación de Xavi Milian i Roc Solà

Edició i estudi introductori de Xavier Granell i Jaume Montés

Epíleg de Xavier Domènech

Col·lecció: Barcelona Ciutat i Barris

Coedició amb Tigre de Paper

Una obra que reivindica la figura de Francesc Pi i Margall com a pensador fonamental del republicanisme democràtic i el federalisme al segle XIX. Aquesta edició, publicada coincidint amb el bicentenari del seu naixement, recupera textos essencials d’una de les veus més radicals i compromeses del seu temps, molts d’ells inèdits en català. Francesc Pi i Margall és recordat sobretot per la seva efímera presidència del poder executiu de la Primera República Espanyola, però la seva trajectòria política i intel·lectual va molt més enllà. L’autor va defensar la necessitat d’una reorganització radical del poder polític, social i econòmic a través d’un model federal basat en la democràcia plena i la justícia social. Advocava per donar veu i poder a les classes populars, posant en qüestió les estructures de dominació del segle XIX i apostant per un sistema que reconegués les nacionalitats dins d’un Estat descentralitzat.

 

DARRERE LES PERSIANES

Breu història de les lesbianes de Barcelona

D’Isabel Franc i Rosa Navarro

Col·lecció: Barcelona Memòria en Vinyetes

Investigar i reflectir la història de les lesbianes a Barcelona és el propòsit de dues joves estudiants de màster quan s’adonen de com ha estat silenciada. Partint de les garants de la memòria històrica, l’experiència de les que en van ser protagonistes i la documentació que han anat recollint, ens fan un recorregut, a través del llenguatge del còmic, que s’inicia amb les figures més destacades de la República, com Lucía Sánchez Saornil, Irene Polo o Anna M. Martínez Sagi.

Descobreixen les aberracions del Patronato de Protección de la Mujer, ens revelen els codis comunicatius de la clandestinitat, la resistència durant la dictadura i l’explosió social, cultural, artística i festera de la Transició, fins a arribar a la llei de matrimoni entre persones del mateix sexe, que va marcar un abans i un després.

 

HIPERREVOLUCIONARIS I SUPERGAIS

Una història de la ‘Pluma’

Autors: João França i Adrià Rodríguez Castelló

Col·lecció: Barcelona Ciutat i Barris

Un document històric i de col·leccionista de la lluita dels drets de les persones homosexuals i trans. Aquesta és la història de la revista La Pluma i de la Coordinadora de Col·lectius per l’Alliberament Gai (CCAG), un col·lectiu que va tenir una vida curta, entre el 1978 i el 1980, però intensa i fonamental per entendre la lluita pels drets dels homosexuals de finals dels anys 70 a Barcelona. Publicació íntegra i original impresa del facsímil dels 6 números de La Pluma (1978 – 1980) respectant el format i les tintes directes de l’època, una publicació de col·leccionista. Es presenta acompanyada d’un estudi en profunditat per entendre una època, una lluita i una revista. Donem una nova vida a una publicació mig segle després de la seva existència. Aquest testimoni ha quedat tancat als arxius durant 40 anys, i ara hem volgut que pugui ser accessible a tothom a qui li interessi. Alguns aspectes ens semblaran antics o superats, però ens ajudaran a saber d’on venim, i d’altres potser ens fan pensar que fa dècades que donem voltes al mateix.

 

100 OBJECTES D’IKEA QUE ENS HAGUÉS AGRADAT TENIR A VINÇON

Autor: Juli Capella

Col·lecció: Arts a la Ciutat

Museu del Disseny – Disseny Hub Barcelona

Gairebé tothom a Barcelona té una història per explicar sobre VINÇON. Gairebé tothom de gairebé tot el món té una història per explicar sobre IKEA. Un catàleg sorprenent que uneix dues botigues úniques. VINÇON va ser més que una botiga. Va ser la primera institució de l’Estat espanyol dedicada expressament a divulgar i celebrar el disseny i la seva importància com a territori creatiu. Ara, el Disseny Hub de Barcelona (Dhub) i l’arquitecte Juli Capella, al voltant d’una idea provocadora de Fernando Amat, alma mater de VINÇON, presenten aquesta publicació que, per un costat explica la dualitat VINÇON/IKEA a partir de la relació entre el disseny i les persones, i, per l’altre, confronta aquestes dues marques per tal que cada lector n’extregui les seves pròpies conclusions. Aquesta publicació posa en relleu el paper democratitzador del disseny que han tingut aquestes dues marques, així com la importància mateixa del disseny en el benestar de les persones. A més, reflexiona sobre com han evolucionat conceptes com la sostenibilitat i la funcionalitat. Es proposa un joc de miralls que parla d’allò global davant allò local i que explica la història de dos emprenedors amb semblances i diferències, a més d’establir un diàleg entre el disseny escandinau i el disseny mediterrani. és enllà d’això, convida a reflexionar sobre com hauria estat un món en el qual la marca global hagués sigut VINÇON.

 

Descarregar dossier de premsa (PDF)





Paraules clau

Nadal 2024/ publicacions/