Barcelona obre un nou punt Alimenta a Nou Barris per garantir el dret a l’alimentació inclusiva i digna


02/02/2025

Temps estimat de lectura: 3 minuts

  • El projecte de menjador social téun enfocament ecològic i autonomitzador de les persones en situació de vulnerabilitat

L’Ajuntament de Barcelona ha obert un nou punt en el marc del Projecte Alimenta impulsat per l’Institut Municipal de Serveis Socials de Barcelona. Aquest espai, amb pocs mesos de vida i visitat aquest dimecres per l’alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, és un servei de menjador que acull persones derivades dels serveis socials del Districte de Nou Barris. El projecte Alimenta pretén avançar en la garantia del dret a l’alimentació d’una forma inclusiva i digna, a partir d’un model que vol anar més enllà de la resposta necessària de cobertura de les necessitats i situar-se en la lògica dels drets a fi de garantir una alimentació saludable i sostenible.

 

 

 

 

Per a la comissionada d’Acció Social, Sònia Fuertes, l’Alimenta “impulsa una estratègia transformadora que cerca l’autonomia i la capacitat d’elecció de les persones usuàries per evitar la generació d’efectes d’estigma”. “Es potencia la dimensió comunitària mitjançant la creació d’espais com els tallers de reaprofitament alimentari i la cuina comunitària, on, a més de socialitzar, les persones poden cuinar els seus aliments”, destaca Fuertes.

Als punts Alimenta, les persones usuàries hi troben un lloc normalitzat on són un client més del restaurant i escullen diàriament entre les opcions el que voldran consumir. En aquest espai, les persones són acompanyades individualment per una professional de l’àmbit social a través d’un pla de treball per millorar la seva inserció social i laboral realitzant la derivació oportuna a programes de suport a la reinserció laboral. Paral·lelament, es realitzen mensualment tallers relacionats amb l’alimentació, amb l’objectiu de ser espais comunitaris i oberts a la ciutadania del districte.

Gestionat per la Fundació Formació i Treball, aquest punt s’ubica a dins del Restaurant D’INS ACTIVA que la fundació gestiona a l’edifici del Parc Tecnològic de Barcelona Activa al districte.

L’espai aporta un lloc normalitzat on les persones participants són un client més del restaurant i escullen diàriament dins les opcions establertes el que voldran consumir. Les persones usuàries arriben a l’espai dins l’horari del restaurant sense una hora fixa i s’acomoden a l’espai integrant-se amb la resta de persones que fan ús del restaurant.

El nombre total d’àpats servits l’any 2024 ha estat de 3.156. La franja d’edat més representada durant l’any passat va ser, en un 36% dels casos, la de majors de 55 anys. El servei està subvencionat per l’Institut Municipal de Serveis Socials amb un import del projecte per l’any 2024 de 54.793 euros.

 

Iniciativa sorgida de la covid

La iniciativa sorgeix en el context d’emergència sanitària i social de la pandèmia de COVID-19. La crisi va endurir les condicions personals, socioeconòmiques i laborals de moltes persones i famílies i va provocar la precarització de situacions que ja eren vulnerables abans de la pandèmia. L’Ajuntament, arran de la situació d’excepcionalitat, va posar en marxa diverses accions per pal·liar la condició de vulnerabilitat de les persones i les famílies amb rendes més baixes i atendre les seves necessitats bàsiques. En aquest projecte, s’aposta per la col·laboració públic-social: cooperació i treball en xarxa entre l’Ajuntament de Barcelona, les entitats socials i el teixit empresarial alimentari de la ciutat, de manera que s’aglutinen les accions i els recursos relatius a l’alimentació social.

Alimenta es proposa avançar per garantir el dret a l’alimentació d’una forma inclusiva i digna, aprofitant les potencialitats del sistema i resolent les mancances identificades. Planteja com a objectius promoure accions integradores vers la població usuària de serveis d’alimentació social per potenciar-ne l’autonomia; així com millorar la qualitat de l’alimentació social sota els criteris de salut, sostenibilitat, proximitat i respecte pel medi ambient. També, fomentar la integració comunitària i laboral de les persones receptores d’alimentació, promoure l’aprofitament en el circuit de l’alimentació social de la ciutat, i impulsar el treball en xarxa entre el conjunt de sectors implicats en l’alimentació a la ciutat.

Els espais van prendre forma el juliol del 2021 amb la posada en marxa de l’espai Alimenta Jovent al districte d’Horta-Guinardó, gestionat per la Fundació Privada Jovent, i l’espai Alimenta Gregal al districte de Sant Martí, gestionat pel Menjador Solidari Gregal. L’octubre del mateix any la Fundació Roure va posar en funcionament el tercer dels espais, l’Alimenta Roure al Districte de Ciutat Vella. El quart espai Alimenta ha estat el de la Fundació Formació i Treball, l’Alimenta Formació i Treball al districte de Nou Barris, l’agost de 2024.