Servei de Premsa
18/03/2025
Collboni demana a Europa un millor marc regulatori per lluitar contra l’especulació immobiliària i accés directe de les ciutats als fons europeus
18/02/2025
Temps estimat de lectura: 3 minuts
- L’alcalde ha demanat a les institucions europees “actuar de manera efectiva i ràpida” davant de la situació de crisi habitacional que estan patint les grans ciutats europees
- Collboni ha destacat que “la lluita per l’habitatge és avui una lluita per la democràcia, és una lluita pel futur d’Europa”
- L’alcalde ha remarcat que “Barcelona ha decidit canviar les regles del joc per fer més habitatge, per fer-la més assequible i per a protegir a les famílies treballadores de la classe mitjana de la nostra ciutat”
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha intervingut avui en l’audiència pública sobre “El lloguer d’habitatges al mercat interior i la protecció dels consumidors” que ha tingut lloc a la Comissió del Mercat Interior i Protecció del Consumidor del Parlament Europeu. En la sessió, també han participat l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida; i la secretària General de Housing Europe, Sorcha Edwards, entre d’altres.

En la seva intervenció, l’alcalde ha mostrat la seva preocupació per la crisi de l’habitatge a les grans ciutats europees, tot reclamant que “davant d’aquesta situació, hem d’actuar de manera efectiva i ràpida” i ha afegit que “partim de dos models diferents: el que no ha funcionat i que ens ha portat fins aquí o el que protegeix a la ciutadania”.
Collboni ha explicat que per aconseguir-ho cal una “millor regulació per evitar l’escalada de preus i l’especulació sobre un dret fonamental com és l’habitatge” i que les ciutats puguin tenir accés directe als fons per a la construcció d’habitatge assequible, i ha proposat que es generi un “estàndar regulatori mínim europeu sobre el que les ciutats puguem articular una resposta al lloguer de temporada”.
I és que, per l’alcalde, “la lluita per l’habitatge és avui una lluita per la democràcia, és una lluita pel futur d’Europa. No tindrem un sistema de drets i llibertats sòlid si no som capaços de garantir un dret bàsic com el dret a l’habitatge”.
Collboni ha explicat que s’està plantejant aquest debat a la Comissió IMCO del Parlament Europeu perquè una família mitjana paga avui un 68% més de lloguer que fa 10 anys mentre que els salaris només va pujar un 16% a Catalunya. Aquesta situació també es dona a la resta d’Europa on en determinats països els preus de la compra i el lloguer han pujat per sobre del 100%. A més, ha recordat que “les conseqüències són enormes des de moltes perspectives: demogràfiques, econòmiques, socials i polítiques”.
Per aquest motiu, 12 grans ciutats europees han decidit passar a l’acció i al desembre van enviar una carta a Ursula Von der Layen per demanar un diàleg directe, obert i permanent per a la definició de les noves polítiques d’habitatge i pressupost anunciades per a aquest període 2024-2029. És l’aliança Mayors for Housing que el que reivindica són “marcs regulatoris eficients que ens permetin garantir el dret a l’habitatge social i assequible a les nostres ciutats i accés directe als fons per a la construcció d’habitatge assequible per augmentar l’oferta”, ja que “avui l’emergència habitacional no només afecta a les famílies amb menys recursos si no que també ho fa amb les famílies treballadores i de classe mitjana”.
L’alcalde ha destacat que Barcelona ha decidit “canviar les regles del joc” per fer més habitatge i més assequible i ha explicat les tres mesures principals que s’han aplicat a la ciutat com són: la regulació de lloguers establint un topall a la pujada de preus amb unes primeres dades positives, la decisió d’extingir les llicències d’ús turístic el 2028 el que permetrà que 10.000 habitatges passin al mercat ordinari el que equival a 25.000 persones que es podran quedar a viure a Barcelona i l’equivalent a 8 anys de construcció d’habitatge; i, finalment, evitar el frau en relació amb el lloguer de temporada i ha demanat que entrin en la regulació de lloguers ordinaris.
Collboni ha finalitzat la seva intervenció posant en valor que “les institucions europees i les ciutats hem d’anar junts en la mateixa direcció” i ha reblat “Barcelona fa una crida a l’acció. La crisi d’habitatge no pot esperar”
El viatge institucional de l’alcalde de Barcelona a Brussel·les, entre els dies 18 i 20 de febrer, té com a principal objectiu elevar a les institucions europees les demandes de la ciutat en matèria d’habitatge i poder explicar les mesures pioneres que ja s’estan aplicant.
Paraules clauhabitatge/