Servei de Premsa
23/04/2025
Barcelona transformarà Montjuïc i els seus barris en una nova àrea de centralitat metropolitana
26/02/2025
Temps estimat de lectura: 10 minuts
- L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha detallat els projectes que consolidaran la muntanya de Montjuïc com el gran parc metropolità de la ciutat, un pulmó verd al servei de la ciutadania, la cultura i l’esport
- La renovació de la plaça d’Espanya, la Fira, els jardins, el Palau d’Esports i l’Anella Olímpica es farà amb l’impuls definitiu a la connectivitat de la muntanya i els seus barris amb la ciutat, amb la reforma del Morrot i amb l’arribada de la línia 2 del metro a Montjuïc, la Marina i fins a enllaçar amb l’L9 cap a l’aeroport
- L’alcalde Collboni ha destacat que “Montjuïc és el paradigma de la Barcelona del futur. Avui comencem a dibuixar la Barcelona del 2035, una ciutat metropolitana que ens permetrà afrontar els principals reptes, l’habitatge, el transport públic i el creixement econòmic”
- “Hem treballat perquè la transformació de Montjuïc sigui una transformació històrica. Que sigui coherent amb la Barcelona d’escala humana, que posa al centre la ciutadania, i que sigui ambiciosa, pensar en gran i a llarg termini”.
- Les actuacions a Montjuïc coincidiran amb la commemoració del centenari de l’Exposició Internacional de 1929 que donarà també una mirada històrica als equipaments, les avingudes i els parcs d’aquest àmbit
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha detallat aquesta tarda els projectes que consolidaran Montjuïc i els seus barris com una nova centralitat metropolitana, pulmó verd i epicentre de grans esdeveniments culturals i esportius.

Des de la Fundació Joan Miró, Collboni ha fet la conferència anual que enguany porta el títol de ‘Nou Montjuïc’. L’alcalde ha remarcat que “ara comencem a dibuixar la Barcelona del 2035, una ciutat metropolitana que ens permetrà afrontar els principals reptes, l’habitatge, el transport públic i el creixement econòmic”.
“Barcelona primer se somia, després es comparteix i posteriorment s’ha de pensar en gran. Hem fet un esforç perquè sigui una transformació històrica. Que sigui coherent amb la Barcelona d’escala humana, que posa al centre la ciutadania, i que sigui ambiciosa, pensar en gran i a llarg termini”.







L’alcalde ha detallat els grans projectes que encara Montjuïc, fent un recorregut, un viatge, per la muntanya i els seus barris.
El nou eix de vianants de la plaça d’Espanya, la transformació de la Fira de Barcelona, la remodelació de l’Anella Olímpica, la renovació del Morrot, l’ampliació de l’L2 a Montjuïc, la Marina i fins al Parc Logístic, la consolidació del barri de la Marina del Prat Vermell i la recuperació dels jardins històrics de la muntanya, entre altres projectes, donaran un nou impuls de ciutat i seran la transformació definitiva d’aquest àmbit tan icònic de Barcelona.
“Montjuïc és el paradigma de la Barcelona del futur. Una ciutat que creix i que es transforma i que ho fa generant espai per fer-hi més habitatge i més habitatge protegit i també generant espais d’activitat econòmica. La Fira de Barcelona és motor d’economia”, ha remarcat Collboni.
L’alcalde ha explicat com serà la tercera gran transformació de Montjuïc, després de la que va viure amb motiu de l’Exposició Internacional de 1929, que d’aquí a pocs anys se’n celebrarà el centenari, i la dels Jocs Olímpics de 1992. La nova transformació, ha insistit, “es farà amb els barris de l’entorn de Montjuïc. Una nova abraçada a la muntanya dels barris, el Poble-sec i el nou Poble-sec, la Marina del Prat Vermell i la Font de la Guatlla”.

L’objectiu de la transformació té quatre eixos bàsics:
- Més habitatge social i assequible, més de 12.000 nous habitatges a la Marina del Prat Vermell, la meitat dels quals seran protegits i 500 més a l’espai situat entre el Paral·lel i l’avinguda de Rius i Taulet, el nou Poble-sec.
- Millora de la connexió, més transport públic, més accessibilitat i més mobilitat a peu i en bicicleta.
- Transformació de l’Anella Olímpica i recuperació d’espais emblemàtics: rehabilitació d’equipaments culturals i esportius perquè en gaudeixi tota la ciutadania.
- Ampliació d’espais verds i preservació de la biodiversitat, alhora que es recuperen i preserven els grans jardins històrics.
Nou eix de vianants a la plaça d’Espanya
Serà una nova porta d’entrada a la muntanya des de la ciutat. La plaça d’Espanya és un punt clau de distribució de la mobilitat cap a Montjuïc i, per tant, un nou eix de vianants n’afavorirà l’accessibilitat.
Aquest eix connectarà tots els costats amb el centre de la plaça, que tindrà una nova vorera al voltant de la font, a la qual es podrà accedir des dels nous passos de vianants. La transformació de la plaça, a més, incorporarà verd al seu entorn i estarà plenament integrada amb la xarxa de transport públic.
La transformació, amb un pressupost de 10 milions d’euros, es realitzarà quan finalitzin les obres de la línia L8 i la plaça d’Espanya es converteixi en un gran node de connexió del transport públic de la regió metropolitana, amb 3 línies de metro i ferrocarrils i una nova estació d’autobusos interurbans subterrània.

Renovació de Fira de Barcelona i el nou Poble-sec
A tocar de la plaça d’Espanya hi ha un dels àmbits rellevants de la transformació de Montjuïc, la renovació i ampliació de Fira de Barcelona que consolidarà la posició de la ciutat com a referent global en fires i congressos. Una transformació que culminarà amb la commemoració del centenari de l’Exposició Universal de 1929.
Aquesta transformació passa per la modernització dels pavellons, la creació d’un nou pavelló firal i un nou Palau de Congressos i, alhora, per la transformació de l’avinguda Maria Cristina en un gran passeig central per als vianants.
En l’espai entre el Paral·lel i Rius i Taulet es crearà un barri amb 500 habitatges públics, un poliesportiu municipal i un nou CAP, que donarà servei als barris del Poble-sec i de la Font de la Guatlla.
L’ampliació del MNAC al Pavelló de Victòria Eugènia, amb més espai expositiu, consolidarà Montjuïc, com la muntanya dels museus. I també es recuperarà el Palau d’Esports com a pavelló esportiu de ciutat que també tindrà altres usos cívics i culturals.
Aquestes actuacions es desenvoluparan en la dècada vinent amb un pressupost de 460 milions d’euros.


L’Anella Olímpica, més ciutadana, cultural i esportiva
L’Anella Olímpica és un espai icònic de la ciutat que ha contribuït a consolidar Barcelona com una ciutat de grans esdeveniments esportius i musicals. Els equipaments de l’anella reben ja més d’un milió d’espectadors anuals.
El projecte de transformació de l’Anella Olímpica es durà a terme en els pròxims cinc anys, amb un pressupost de 370 milions d’euros, i inclou l’ampliació de la sala Sant Jordi Club, per poder acollir concerts de fins a 8.000 espectadors, la renovació del Palau Sant Jordi, la modernització de l’Estadi i la transformació de l’esplanada.
L’esplanada de l’Estadi es convertirà en un nou espai d’ús ciutadà, amb més arbres, zones d’estada i espais de restauració.

La conservació del verd i la mirada climàtica
Els jardins històrics de Montjuïc en determinen l’essència, distribuïts per la muntanya inicien un nou procés de conservació per poder-ne potenciar els usos ciutadans adaptant-los també a la situació climàtica actual. Sobretot es tracta dels jardins i els espais creats ara fa un segle amb motiu de l’Exposició Internacional de 1929, els jardins de l’Umbracle, els de Laribal i els del Teatre Grec. Les grans avingudes, Miramar, la de l’estadi i l’avinguda de Ferrer i Guàrdia, sense oblidar l’eix Forestier, la Font Màgica i el Sot de la Foixarda. Intervencions que aportaran també més sostenibilitat a la muntanya amb la mirada del Pla Clima.
Aquestes actuacions es duran a termes en els pròxims dos anys amb un pressupost de 8,8 milions d’euros.
Transformació del Morrot i millora de la connectivitat
La connectivitat amb la muntanya és un dels punts més destacats de la transformació. En aquest sentit, el Morrot representa una gran oportunitat per reconfigurar la relació de la ciutat amb el Port en un espai de 4 quilòmetres de longitud. La transformació permetrà millorar la mobilitat, connectar barris, reordenar espais logístics i recuperar espais verds i d’ús ciutadà.
Aquesta transformació es farà en dues fases. La primera, liderada pel Port de Barcelona, finalitzarà l’any 2027 i permetrà tenir un nou vial en la cota del port per a transport públic, vianants i bicicletes. Aquesta actuació té un pressupost de 10 milions d’euros.
En l’horitzó 2035 s’ampliarà la ronda Litoral en cota port, una actuació que durà a terme el Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible, amb un pressupost de 98 milions d’euros, i transformarà l’actual vial de la ronda en el gran passeig per a vianants, bicicletes i transport públic.


L’arribada del metro a Montjuïc
L’ampliació de l’L2 fins a Montjuïc serà un punt clau per a la culminació d’aquesta gran transformació i facilitarà l’accés a l’Anella Olímpica, al MNAC i al conjunt de la muntanya i alhora fomentarà una mobilitat més sostenible.
La nova L2 permetrà connectar el centre de la ciutat amb la muntanya, amb el nou barri de la Marina del Prat Vermell, el districte administratiu i la Fira, i d’allà arribar al Parc Logístic per enllaçar amb l’L9 fins a l’aeroport.
Fins a la seva execució, es millorarà l’accés amb autobús amb un recorregut similar, amb la nova línia X3, que des del Paral·lel i Plaça Espanya tindrà parades a l’Anella Olímpica, al carrer Foc i la Fira.
També es modificarà el nom de la línia 150, que es convertirà en el Montjuïc Bus.

La Marina del Prat Vermell i la millora dels barris de l’entorn de Montjuïc
La Marina del Prat Vermell és un barri en plena expansió, i referent en sostenibilitat, amb la previsió de construcció fins a 12.000 habitatges, la meitat dels quals protegits.
Actualment, hi viuen 2.600 persones, però amb la finalització del miler d’habitatges en construcció es preveu que l’any 2027 ja en siguin més de 5.000.
El nou barri ja ha obert un gran parc, el parc de les Tretze Roses, i comptarà amb equipaments sanitaris, cívics i esportius.
La inversió prevista per a la seva construcció és de 338 milions d’euros en els 10 anys vinents.

Tots els barris de l’entorn de Montjuïc viuran un impuls molt rellevant els pròxims anys amb la transformació del passeig de la Zona Franca, amb un pressupost de 21 milions d’euros, el nou parc i els equipaments de les Tres Xemeneies, amb inversió prevista de 24 milions d’euros, la renovació dels carrers del Turó de la Font de la Guatlla, 4 milions d’euros, i la inversió del Pla de Barris al Poble-Sec, 15 milions d’euros, i al barri de la Marina del Prat Vermell, amb 8 milions d’euros.
Aquesta transformació inclourà també l’impuls per convertir l’eix cultural del Paral·lel – muntanya en un corredor cultural i de lleure, connectant el teatre i l’entreteniment amb els equipaments de Montjuïc.
Es tracta, per tant, d’una gran transformació de la muntanya per fer-la més accessible i oberta a la ciutat i als grans esdeveniment de ciutat. Una transformació que no ha fet res més que començar, amb unes actuacions iniciades ja l’any passat, el 2024. La substitució de les 22 escales mecàniques que fan la muntanya més accessible amb 30 milions d’usos anuals. Unes actuacions que finalitzaran l’any 2026 i que compten amb un pressupost de 7,8 milions d’euros. I encara en l’àmbit de la mobilitat, el nou carril bici que uneix la Font Màgica amb el Poble-sec, 6,6 quilòmetres nous d’infraestructura ciclista pel bell mig de la muntanya de Montjuïc.
També l’ampliació de la xarxa d’aigua freàtica a la muntanya, amb una inversió de 7 milions d’euros, que permetrà consumir 50.000 m3 d’aigua freàtica més cada any per al manteniment dels jardins, amb un estalvi considerable d’aigua potable. També està en marxa actualment la millora del sistema de control, el so i l’enllumenat de la Font Màgica que tindrà una tecnologia avançada amb criteris de sostenibilitat. Una inversió de 3 milions d’euros que permetrà renovar aquesta infraestructura icònica de la ciutat, projectada per Carles Buïgas amb motiu de l’Exposició Internacional de 1929.
Material relacionat
Vídeo “Un nou montjuïc. Per construir la Barcelona del 2035”:
Enregistrament de L’alcalde respon 2025
Paraules clauL’alcalde respon 2025/ Montjuïc/