Servei de Premsa
28/04/2025
Un projecte per impulsar els drets de les dones que treballen en l’àmbit de l’economia blava guanya el Premi 8M
10/03/2025
Temps estimat de lectura: 4 minuts
- Aquest dilluns s’ha celebrat l’entrega del Premi 8 de Març – Maria Aurèlia Capmany que, sota el lema “Trenquem la precarietat”, vol guardonar projectes que promouen accions per millorar les condicions laborals, socials i de drets de les dones
- El jurat ha atorgat el premi al projecte “Dones en blau” i n’ha destacat la promoció de les dones en un sector altament masculinitzat i el valor que aporta a la història marítima de la ciutat i a l’impuls de l’economia blava amb una perspectiva de gènere
Aquest dilluns a la tarda l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni ha entregat el 39è Premi 8 de Març – Maria Aurèlia Capmany, l’acte de lliurament que s’ha celebrat al Saló de Cent de l’Ajuntament i ha comptat també amb la presència de la regidora de Feminismes, Igualtat i Memòria Democràtica, Raquel Gil.
Enguany, amb el lema “Trenquem la precarietat”, el premi vol fer un reconeixement a les entitats i projectes que treballen per promoure accions que lluiten contra les desigualtats i les situacions de precarietat de les dones a la ciutat de Barcelona, promovent la igualtat de gènere i millorant les condicions de vida de les dones.
L’alcalde ha destacat el sentit d’aquest premi en un moment en què la lluita feminista té més vigència que mai “ens trobem amb una onada reaccionària que ens ha de fer estar més desperts i combatius i combatives que mai. I més preparats i preparades perquè molt de què s’ha aconseguit en els darrers anys està en risc. L’onada s’està apropant com un mar de fons i està xocant contra els fonaments de les democràcies europees.” Davant d’això, ha subratllat Collboni “refermem que Barcelona no serà neutral. És el moment de plantar cara per terra, mar i aire.”

D’entre els 21 projectes que optaven al guardó en aquesta edició, el jurat ha atorgat el Premi, dotat amb 15.000 euros, a la proposta “Dones en blau: defensant els drets de les dones en el món maritimopesquer” un projecte de Dones amb Sal. La iniciativa vol desplegar un programa de mentoria amb perspectiva de gènere dirigit a dones que treballen en el sector de la mar a Barcelona. El col·lectiu Dones amb Sal agrupa persones amb un llarg recorregut en l’àmbit del desenvolupament local, l’economia blava i la sostenibilitat marina.
El programa de mentoria vol posar en contacte noies joves que comencen a formar-se amb dones referents que compten amb una llarga trajectòria dins del sector maritimopesquer. Aquestes professionals del sector acompanyaran les joves en un marc de confiança, i compartiran aprenentatges i experiències.
El projecte té una mirada transformadora que posa el focus en els drets laborals i l’assetjament laboral i sexual que pateixen les dones. Es tracta d’un programa de mentoria amb un clar enfocament de gènere necessari en un sector fortament masculinitzat.
El programa es desplegarà a Barcelona, en col·laboració amb l’Institut de Nàutica de Barcelona, el moll de pescadors i el Port de Barcelona.
El jurat l’ha valorat per “la seva innovació en la promoció de les dones en un sector masculinitzat com el maritimopesquer, pel valor que aporta a la història marítima de la ciutat i per l’impuls de l’economia blava amb una perspectiva de gènere a Barcelona.”
Enguany el jurat també ha fet una menció especial al projecte “Filant diàlegs: creació de marca i emprenedoria comunitària” de l’Associació Intercultural Diàlegs de Dona pel seu abordatge de la precarietat a través de l’autonomia de les dones així com pel seu impacte directe al col•lectiu.
Just abans de l’entrega del premi, s’ha pogut veure un vídeo que recollia els resultats del projecte guardonat la passada edició que tenia com a lema Trenquem el sostre de vidre. La iniciativa “Trenquem els Codis: per la igualtat de gènere al sector tecnològic” de l’associació Factoria F5, ha format com a programadores web una vintena de dones en situació de vulnerabilitat social i les està acompanyant en la inserció laboral. Tot el procés s’ha fet a través d’una formació intensiva i gratuïta, altament qualificada i orientada a l’aprenentatge de competències. Les dones del programa han adquirit un perfil d’especialista en el desenvolupament de llocs web que integra tant el disseny de l’experiència de l’usuari, com la programació i manteniment de l’arquitectura interna del lloc.
L’objectiu del projecte de l’associació Factoria F5, és contribuir a la diversitat i igualtat de gènere en el sector tecnològic de Barcelona, un sector encara altament masculinitzat.
L’Ajuntament de Barcelona, des de l’any 1987, i amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de les Dones, convoca aquest Premi 8 de Març, que porta el nom de Maria Aurèlia Capmany en homenatge a la gran escriptora feminista catalana. El guardó vol reconèixer les iniciatives i projectes orientats a la defensa i promoció dels drets de les dones, amb una temàtica diferent cada any i alhora, oferir recursos econòmics i suport institucional que facilitin la realització dels projectes guanyadors.
Per a tenir més informació relacionada amb el Dia Internacional de les Dones es pot consultar el web https://ajuntament.barcelona.cat/dones/ca/8m-dia-dones
Paraules clau39è Premi 8 de Març – Maria Aurèlia Capmany/