La política climàtica de les ciutats, a debat a Barcelona : Servei de Premsa

La política climàtica de les ciutats, a debat a Barcelona

11/03/2025



Temps estimat de lectura: 3 minuts

 

Barcelona es consolida com a promotora del debat sobre polítiques climàtiques a les ciutats amb la IV Jornada de l’Agenda 2030, que enguany se celebra sota el títol ‘Ciutats que es mouen pel clima’. Ca l’Alier és el punt de trobada de més de 160 participants de diferents ciutats per posar en comú i a debat diferents experiències sobre descarbonització, transport sostenible i polítiques de sostenibilitat.

La primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha obert la jornada i ha posat en valor l’acció municipal, recollida al Pla Clima. Ha destacat que “ja fa temps que les polítiques climàtiques no són polítiques sectorials, sinó que són polítiques transversals. A Barcelona, són polítiques de ciutat. Per això el Pla Clima engloba la transició energètica, la mobilitat o l’adaptació de la ciutat a pluges cada vegada menys freqüents, però més intenses. Però no només això, a través de l’estratègia ‘Canviem pel Clima’, el Pla Clima apel·la directament la ciutadania, les entitats i les empreses. Perquè tothom és imprescindible”.

 

 

 

A més, Bonet ha afegit que “vivim una època d’onades de calor, de sequera, de pluges torrencials i d’incendis a causa del canvi climàtic. I a tot això li hem de sumar un negacionista al capdavant de la primera potència mundial. Però també és cert que Barcelona té l’aire més net des que se’n tenen registres i uns índexs de mobilitat sostenible del 80%. Hem d’accelerar les nostres accions per assolir la neutralitat climàtica i també hem de dir que les polítiques que hem posat en marxa funcionen”.

El secretari d’Estat de Medi Ambient del Govern espanyol, Hugo Morán, ha fet la ponència inicial i ha destacat que “des de la Unió Europea hem de reivindicar les nostres polítiques basades en el coneixement, la ciència, el respecte pels drets civils i la democràcia. I en això es basa la nostra aposta per l’agenda verda. Una agenda rigorosa que ens permet abordar el context actual des de diferents òptiques a la vegada: seguretat climàtica, competitivitat, preus assequibles i redistribució dels beneficis gràcies a les grans oportunitats que es plantegen”.

A la jornada també hi ha participat el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro, i la comissionada d’Afers Europeus de l’Ajuntament, Mar Jiménez, entre altres representats de ciutats europees. La primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, també participarà a partir de les 14 hores a la taula “Sumem forces per l’acció climàtica: polítiques urbanes en col·laboració amb ciutadania, entitats i empreses” juntament amb Magdalena Mlochowska, representant de l’Ajuntament de Varsòvia i coordinadora de Green Warsaw.

D’aquesta manera Barcelona promou el paper de la ciutat com a agent de canvi sempre en compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i el paper com a ciutat missió per fer front als reptes del canvi climàtic. Durant la jornada s’ha compartit les principals línies de treball del Pla Clima, el full de ruta de l’Ajuntament de Barcelona en polítiques climàtiques per avançar cap a la neutralitat climàtica de la ciutat i fer-ho sense deixar ningú enrere, amb justícia social, a tot el territori i amb la salut de la ciutadania al centre. El Pla Clima concreta les mesures, el calendari i la inversió, un total de 1.800 milions d’euros fins al 2030, per marcar les prioritats.

La jornada finalitzarà amb l’acte de lliurament de la tercera edició dels Premis Agenda 2030 Barcelona + Sostenible, que reconeixen i difonen projectes, iniciatives i accions extraordinàries per fer de Barcelona una ciutat més sostenible, seguint els ODS de l’Agenda 2030 i el Compromís Ciutadà per una Barcelona + Sostenible 2024-2034. Tots els guardonats es podran consultar en aquest enllaç.





Paraules clau

IV Jornada de l’Agenda 2030/ Pla Clima/