Barcelona i el Cantó de Sarajevo treballen conjuntament per millorar els protocols d’actuació per prevenir la violència de gènere


14/03/2025

Temps estimat de lectura: 3 minuts

  • L’objectiu específic del programa és millorar la prevenció de la violència de gènere i l’atenció a les dones víctimes de violències al Cantó de Sarajevo, i contribuir a la introducció d’estudis i coneixements específics a la oferta educativa universitària a Sarajevo

 

El tinent d’alcalde de Seguretat, Prevenció, Convivència i Règim Interior, Albert Batlle, i el Ministre d’Interior, Admir Katica, i Enda Pavic, Ministra de Protecció Social ambdós del Cantó de Sarajevo, encapçalen la trobada entre ambdues institucions en el marc del programa de cooperació conjunt en matèria de prevenció de la violència de gènere i d’atenció a les víctimes.

Aquest programa es va iniciar l’any 2023 i  té per objectiu millorar la capacitats en matèria de prevenció de la violència de gènere i l’ atenció a les dones víctimes de violències al Cantó de Sarajevo i es duu a terme en col·laboració amb Medicus Mundi i la Fundació per la Democràcia Local de Sarajevo.

 

 

 

 

La delegació de Sarajevo ha mantingut reunions de treball amb equips de la Guàrdia Urbana i de l’Institut Municipal de Serveis Socials, responsables dels programes i dels serveis per a la prevenció de la violència de gènere i l’atenció a les víctimes.

Els representants del Cantó de Sarajevo  van visitar les instal·lacions del Servei d’Atenció a Víctimes de la Guàrdia Urbana on es va compartir la importància de dissenyar espais policials amb una mirada criminològica, dotades d’espais amables amb zones per a l’estada de nens i boxes d’atenció adequats, que ajuden a reduir l’estrès i l’angoixa emocional, facilitant d’aquesta manera la declaració de la víctima.

En aquest sentit una de les línies de treball és aprofitar l’experiència del SAV per fer una formació a la policia del Cantó de Sarajevo per part dels professionals de la Guàrdia Urbana que estan especialitzats en l’atenció a persones víctimes de violència masclista. Aquestes agents han rebut una formació específica amb una mirada molt més àmplia i transversal, que ajuda a ser molt més eficients a l’hora de tractar amb les víctimes d’aquests fets delictius. A la formació han participat juristes, magistrats/ades i fiscals dels Jutjats de Violència Masclista de Barcelona; Caps d’Unitat de la Unitat Central d’Atenció a la Família i a la Dona de la Policia Nacional; Grup d’Atenció a la Víctima del Cos dels Mossos d’Esquadra; docents de la Universitat Autònoma de Barcelona; professionals del Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA) i del Centre d’Urgències i Emergències Socials (CUESB) de l’Ajuntament de Barcelona i psicòlegs de l’Hospital Clínic per incloure la perspectiva de la víctima. Paral•lelament, la resta del cos ha rebut més de 50 hores de formació en matèria de detecció o actuació en matèria de violència masclista. Aquesta formació integral converteix a la Guàrdia Urbana de Barcelona en un dels cossos policials més especialitzat en primera atenció a la víctima.

Un altre dels objectius de la trobada era obrir una línia de formacions i intercanvis entre els especialistes universitaris de Barcelona i Sarajevo en matèria de violència de gènere i atenció social per introduir aquesta perspectiva específica en els estudis vigents.