[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] L’Ajuntament de Barcelona redueix un 40% de consum d’aigua per a usos municipals entre l’any 2022 i el 2024
22/03/2025
Temps estimat de lectura: 4 minuts
- El consum total (aigua potable + aigua freàtica) municipal ha disminuït durant el període de sequera i ha passat de 6,9 hm3 l’any el 2022 a 4,2 hm3 anuals el 2024. S’ha potenciat l’ús de l’aigua freàtica en els serveis urbans, que va representar més del 50% de l’aigua utilitzada
- La resta de sectors, el domèstic i el comercial i industrial també han reduït el consum. La dotació en alta mitjana de la ciutat ha estat de 164 litres per habitant equivalent i dia, mentre que el consum domèstic s’ha situat en els 96,7 litres per habitant equivalent i dia.
- La ciutat de Barcelona se suma avui a la celebració del Dia Mundial de l’Aigua. S’ha organitzat activitats al voltant dels usos de l’aigua i aquest vespre la façana de l’Ajuntament s’il·luminarà de color blau
- Declaracions de Laia Bonet: vídeo i àudio
L’Ajuntament de Barcelona ha disminuït el consum d’aigua en un 40% entre els anys 2022 i 2024, és a dir, durant el període de sequera. El consum municipal ha passat de 6,9 hm3 l’any 2022 entre aigua potable i freàtica, a 4,2 hm3 l’any 2024, dels quals el 77% és aigua potable i el 23% és freàtica.

Aquesta reducció es produeix per la reducció del consum d’aigua dels serveis urbans i de manteniment de l’espai públic, que han adaptat el servei a les restriccions d’ús d’aigua vigent en cada moment. L’any 2022 el consum d’aigua dels serveis urbans representava el 60% del consum total dels serveis de l’Ajuntament, mentre que el 2024 va representar el 42,14%. Durant aquests anys l’Ajuntament de Barcelona ha introduït canvis importants per millorar l’eficiència en l’ús de l’aigua i incrementar l’ús de recursos hídrics alternatius, principalment l’aigua freàtica.
De fet, l’any 2024 el 51,75% del consum total dels serveis urbans i de manteniment de l’espai públic ha estat d’aigua freàtica.

Els serveis municipals que fan més consum d’aigua són els edificis municipals, el reg dels parcs i els jardins, la neteja viària, i altres com el Zoo, els mercats municipals o la neteja de carrers. Entre els serveis urbans, aquest 2024, ateses les restriccions per sequera, els consums s’han repartit d’aquesta manera.

L’Ajuntament de Barcelona ha accelerat, en els últims dos anys, les actuacions encaminades a fer més eficient els usos de l’aigua a la ciutat. L’ampliació de la xarxa freàtica, la millora dels sistemes de reg o la potenciació dels Sistemes Urbans de Drenatge Sostenible als espais verds en són exemples. Totes aquestes mesures i l’esforç ciutadà i del sector econòmic són eixos de treball recollits en el Pla Clima.
La primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha assegurat que “hem fet bé els deures a nivell ciutat. El consum domèstic és més baix, però no només això, si comparem les dades amb el que fèiem fa 25 anys la ciutat ha baixat el consum d’aigua gràcies als nous hàbits de consum de la ciutadania, del sector comercial i industrial i també de l’Ajuntament. I tot això ha anat acompanyat de d’inversions per afavorir l’estalvi”.
A banda del consum municipal també ha disminuït el consum domèstic i el consum industrial i de comerç. La dotació en alta d’aigua a la ciutat ha estat de mitjana entre el gener i el desembre de 2024 de 164 litres habitant equivalent i dia, una dada que està molt per sota del topall que marca la fase actual d’alerta per sequera, 250 litres habitant equivalent i dia per dia i habitant. L’any passat la mitjana va ser de 172 litres per habitant equivalent i dia. Pel que fa al consum domèstic s’ha situat en 96,7 litres per habitant equivalent i dia, mentre que l’any anterior va ser de 98,7 litres.
En tots els sectors de la ciutat s’han consumit 88,8 hm3 d’aigua potable al 2024.

Si comparem els consums amb els de fa 25 anys, les dades mostren com es consumeix un 22% menys d’aigua mentre que la població ha augmentat un 13%.

A Barcelona es va entrar en alerta per sequera el mes de novembre de 2022. Des d’aquell moment i fins ara, s’han mantingut les restriccions en l’ús de l’aigua, sempre d’acord amb la fase vigent. Des del mes de juny passat, moment en què la Generalitat va flexibilitzar les mesures, Barcelona es troba de nou en fase d’alerta.

L’informe sencer del consum d’aigua a Barcelona 2024 es pot consultar en aquest enllaç.
Celebració del Dia Mundial de l’Aigua
La ciutat de Barcelona se suma de nou a les celebracions del Dia Mundial de l’Aigua. Enguany les activitats se centren a la Clariana de les Glòries l’endemà, el diumenge 23 de març entre les 11 i les 13.30 hores, amb el Mag Lluc i el seu espectacle “Màgia Sostenible”, que gira al voltant de la importància de no malbaratar l’aigua i com és d’important aquest bé natural. Totes les activitats i informació es pot trobar al web de la Barcelona + Sostenible.
Un any més la façana de l’Ajuntament de Barcelona s’il·luminarà de color Blau aquest vespre amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua, una cita emblemàtica proposada per la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient i el Desenvolupament (CNUMAD) a Rio de Janeiro, l’any 1992.