En marxa el procés participatiu ciutadà per redactar el nou Pla d’Habitatge de Barcelona


23/03/2025

Temps estimat de lectura: 4 minuts

  • L’Ajuntament de Barcelona promou aquest procés participatiu ciutadà per l’elaboració del Pla d’Habitatge 2025-2032 que, emmarcat en les actuacions vinculades al Pla Viure, vol prioritzar l’actuació en el camp de l’habitatge a la ciutat
  • Els ciutadans i ciutadanes interessats, podran inscriure’s a alguna de les deu sessions territorials, una per districte, i dues més amb perspectiva de ciutat per contribuir al redactat del nou marc estratègic en matèria d’habitatge.
  • Les sessions s’inicien el 25 de març i finalitzen el 24 d’abril

 

El futur Pla d’Habitatge de Barcelona 2025-2032 segueix en marxa. El consistori inici la propera setmana el procés de participació ciutadana per l’elaboració del nou document. Emmarcat en el Pla Viure, que neix amb una mirada transversal per poder treballar amb tothom i per a tothom el dret a l’habitatge amb un accent posat a la sostenibilitat i el benestar, té com a finalitat  desenvolupar un nou marc estratègic per reordenar, definir i establir els eixos de treball en aquest àmbit i desenvolupar les polítiques d’habitatge del consistori en els pròxims anys.

 

 

El dret a un habitatge digne i assequible és una de les prioritats del govern municipal i, amb aquest objectiu, la gerència d’Habitatge ha posat en marxa aquesta línia d’actuació per ordenar i fer més eficients els recursos destinats a l’habitatge públic amb l’objectiu de crear un marc de treball que permeti fer efectiu aquest dret. Aquest període de reflexió i de treball servirà per donar les respostes adequades als problemes del present i preveure solucions a futur.

Per al comissionat d’Habitatge, Joan Ramon Riera, el nou Pla d’Habitatge és un dels elements essencials del Pla Viure de l’Ajuntament “mentre anem agilitzant la consecució de sòl per la construcció d’habitatge públic cal planificar de manera consensuada amb les entitats i la ciutadania les prioritats i els criteris de promoció: com fem que l’oportunitat d’habitatge arribi a tothom? A on? En lloguer o dret de superfície? Com fem que l’habitatge sigui promotor de l’ascensor social? Son qüestions que ja estem debatent amb les entitats i ara apel•lem a la ciutadania perquè enriqueixi el debat i ens faci arribar les seves propostes.”

L’objectiu de la participació és complementar la diagnosi tècnica compartida, incorporant les necessitats de la ciutadania; promoure el debat ciutadà que permeti incorporar la visió ciutadana en relació amb la política d’habitatge de la ciutat; acompanyar la redacció del nou Pla d’Habitatge 2025-2032 debatent i validant les línies estratègiques tot generant propostes d’acció, i facilitar el seguiment de la tramitació i el desenvolupament del pla.

El procés participatiu al conjunt de la ciutadania s’inicia  el dimarts 25 de març i finalitzarà el dijous 24 d’abril. S’han organitzat deu sessions de debat territorial, una per districte, i un parell més de sessions amb perspectiva de ciutat. Per participar-hi, és necessària la inscripció.

 

Sessions de debat territorials

  • L’Eixample: 25 de març, 18 h, al Centre Cultural La Model.
  • Sant Andreu: 26 de març, 17.30 h, al Centre Cívic Navas.
  • Sarrià-Sant Gervasi: 31 de març, 18 h, a la Biblioteca de Sarrià.
  • Gràcia: 1 d’abril, 17.30 h, al Mercat de l’Abaceria.
  • Nou Barris: 2 d’abril, 18 h, a la Seu del Districte de Nou Barris.
  • Les Corts: 3 d’abril, 18.30 h, a la Seu del Districte de les Corts.
  • Sant Martí: 7 d’abril, 17.30 h, al Centre Cívic Sant Martí.
  • Sants-Montjuïc: 8 d’abril, 18 h, al Centre Cívic Cotxeres de Sants.
  • Ciutat Vella: 22 d’abril, 17.30 h, a la Seu del Districte de Ciutat Vella.
  • Horta-Guinardó: 24 d’abril, 18 h, a la Biblioteca El Carmel – Juan Marsé.

 

Sessions de debat amb perspectiva de ciutat

 

Durant cada dinàmica de debat es treballarà en relació amb les tres temàtiques que donen resposta als objectius del Pla Viure: universalitzar el dret a l’habitatge a través de l’ampliació del parc assequible i social a la ciutat; impulsar la rehabilitació i millora dels habitatges des de la sostenibilitat, accessibilitat i confort, i posar especial atenció a la vulnerabilitat, els reptes demogràfics i els estadis vitals de la ciutadania.

Les sessions s’iniciaran amb una presentació dels eixos del futur Pla d’Habitatge i continuaran amb una dinàmica deliberativa dividida en grups temàtics. Finalment, es farà un plenari de conclusions dels debats sorgits als grups i una avaluació de la sessió.

A més a més, la ciutadania també podrà participar fent aportacions al pla de forma telemàtica. Coincidint amb les primeres sessions, s’obrirà un espai de propostes al Decidim.barcelona, la plataforma de participació municipal. També s’hi publicarà la documentació que es presenti a les sessions de debat, així com les actes de cadascuna d’elles. L’espai és el següent: https://www.decidim.barcelona/processes/plahabitatge20252032

El procés participatiu ha tingut una primera fase interna durant el segon semestre del 2024 en el marc del Consell de l’Habitatge Social de Barcelona (CHSB), l’òrgan consultiu i de participació sobre la política d’habitatge de la ciutat, per tal d’avaluar les mesures implementades els darrers anys a la ciutat i apuntar les línies estratègiques que guiaran la política municipal en matèria d’habitatge durant els pròxims vuit anys.