L’espai del carrer Marina davant de la Sagrada Família es convertirà en una gran plaça


26/03/2025

Temps estimat de lectura: 4 minuts

  • Es transformarà el tram comprès entre els carrers de Mallorca i de Provença, la plaça de Gaudí i la façana del Naixement de la Basílica per crear un gran espai versàtil que serà plaça, extensió del parc, espai de trobades populars i avantsala del Temple
  • La idea de projecte neix d’una traça circular proposada per Rubió i Tudurí el 1977 per l’actual plaça Gaudí, i que relliga el nou espai amb les preexistències actuals
  • L’actuació s’emmarca en el Pla d’Acció de l’Espai de Gran Afluència (EGA) de la Sagrada Família que recull un conjunt d’actuacions per desatapeir l’espai públic, regular els fluxos de visitants, impulsar la diversitat comercial de proximitat i recuperar espais per a les activitats veïnals
  • La urbanització d’aquest tram del carrer Marina és la primera actuació que es preveu dur a terme dins d’un context més ampli d’intervenció a futur, on també s’abordarà el condicionament de Provença o la connexió amb l’Avinguda Gaudí
  • La proposta s’ha presentat avui al veïnat amb la previsió de començar les obres la tardor d’aquest any. Té un pressupost de 2,7 milions d’euros

 

Aquesta tarda s’ha presentat al veïnat de l’Eixample el projecte per convertir el carrer Marina, en el tram comprès entre els carrers de Mallorca i de Provença, la plaça de Gaudí i la façana del Naixement de la Sagrada Família, en una gran plaça amb la voluntat que esdevingui un espai versàtil que serveixi com a extensió del parc existent, espai de trobades populars i avantsala del Temple. S’actuarà sobre una superfície total de 6.200m2 i el calendari del projecte preveu licitar les obres entre els mesos d’abril i juliol per poder iniciar-les durant el setembre d’aquest any amb una durada aproximada de 8 mesos i mig.

 

 

 

Un projecte inspirat en la proposta de Rubió i Tudurí per a la plaça de Gaudí

Aquest nou projecte ajuda a resoldre un espai on es fa difícil la conciliació d’usos entre els visitants al temple i el veïnat. La intervenció crea una doble illa contínua, similar a altres espais singulars de l’Eixample com a la Universitat de Barcelona, l’Hospital Clínic o la Model, i genera una gran superfície lliure que relliga la plaça de Gaudí amb les escales d’accés al Temple de la Sagrada Família.

 

La idea del projecte s’inspira en la proposta que Rubió i Tudurí va realitzar el 1977 per a l’actual plaça de Gaudí. La seva planta introdueix una traça circular que consolida l’ús del carrer de la Marina i l’allunya de la façana del Temple, una traça que actualment només es manté en el límit entre el parterre i la vorera. Aquesta traça circular, amb centre al transsepte de la Sagrada Família, conviu amb un  sistema geomètric radial que uneix les escales amb els camins d’accés a la plaça, entronca amb la directriu de l’avinguda Gaudí, i que resulta d’unir les dos traces excèntriques de les escales del carrer de la Marina. La superposició d’aquests dos sistemes esdevé la base de la nova plaça.

 


Plànol de la proposta de Rubió i Tudurí
 

Un gran banc perimetral, a l’escala de la intervenció, farà de límit entre la nova plaça i la plaça de Gaudí.

 

Una actuació que s’emmarca en el Pla d’Acció de l’EGA de la Sagrada Família

L’entorn del temple de la Sagrada Família, una zona monumental que conviu amb un important teixit veïnal, ha estat definit com un dels 15 Espais de Gran Afluència (EGA) que l’Ajuntament ha plantejat a la ciutat per gestionar el fenomen turístic i fer front a les tensions que genera la intensitat d’usos d’un mateix espai.

El Pla d’Acció de l’Espai de Gran Afluència (EGA) de la Sagrada Família (2024-2027), definit amb veïnat i entitats, planteja una actuació integral i transversal d’aquesta zona turística amb 37 accions i una inversió de 15,5M€ fins al 2027 per tal de mitigar l’impacte turístic, amb un conjunt de mesures i accions que tenen com a objectius esponjar l’espai públic, regular els fluxos de visitants, impulsar la diversitat comercial de proximitat i recuperar espais per a les activitats veïnals.

Per fer front al repte de la saturació i per tal de desatapeir l’espai públic es va iniciar un estudi de millora dels entorns de la Sagrada Família, en l’àmbit delimitat pels carrers Sicília, Provença, Lepant i Avinguda Diagonal, on s’analitza com millorar l’espai per a vianants, la mobilitat, la posició dels serveis, així com l’adequació d’aquelles intervencions que es van realitzar de manera provisional i que ja han quedat consolidades.

La transformació del tram del carrer Marina que relliga amb la plaça Gaudí, que ara es concreta en un projecte executiu, és la primera actuació que es preveu dur a terme dins d’un context més ampli d’intervenció a futur, on també s’abordarà el condicionament de Provença i la connexió amb l’Avinguda Gaudí, etc..

El Pla d’Acció de l’EGA Sagrada Família també contempla d’altres actuacions urbanístiques, en aquest cas per recuperar espais per a les activitats veïnals i fer front a la dificultat per desenvolupar l’activitat quotidiana i la vida comunitària. En aquesta línia s’emmarca la remodelació de la plaça de Pablo Neruda per generar un espai d’ús veïnal, afavorint el seu ús per part de famílies i infants del barri. Una actuació que també té un cost aproximat de 2M€ i on es preveu poder iniciar obres al primer trimestre del 2026.