Llum verda a la reordenació urbanística de la Teixonera, que preveu més habitage, equipaments públics i un nou parc urbà


25/04/2025

Temps estimat de lectura: 8 minuts

  • El Plenari del Consell Municipal aprova provisionalment el nou planejament que resol mig segle d’afectacions en habitatges, i aborda la necessitat d’equipaments, els espais públics i la sostenibilitat ambiental
  • El document final recull les principals al·legacions presentades pel veïnat i les entitats per tal que els residents de les 52 edificacions afectades puguin tirar endavant la transformació i millora de l’àmbit o mantenir els seus habitatges amb la garantia que no estan subjectes a expropiació
  • Es projecten dos edificis nous amb la possibilitat d’implantar fins a 97 habitatges públics en total per ampliar l’oferta de pisos assequibles i facilitar els reallotjaments necessaris del veïnat que resideix en finques afectades
  • Els espais lliures i zones verdes superen els 24.000 m²: es crea un nou parc que facilita la transició entre la Teixonera i el carrer de Coll i Alentorn, apareix una nova plaça a l’encreuament entre les Escales dels Canadencs i el carrer de Segur, s’amplia la plaça d’Isop i s’integra la nova zona verda de la futura cobertura de la ronda de Dalt

 

El Plenari del Consell Municipal ha aprovat provisionalment avui, per unanimitat, la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) de la Teixonera que incorpora les al·legacions que ha presentat el veïnat. Un cop aprovada pel Ple, ara s’elevarà a la Subcomissió d’Urbanisme de Barcelona, òrgan de la Generalitat de Catalunya, per a l’aprovació definitiva.

Durant mesos a la Teixonera s’ha desenvolupat un acurat procés de participació, acompanyat pels tècnics de l’àrea d’Urbanisme de l’Ajuntament i pel Districte d’Horta-Guinardó, per definir aquest entorn urbanístic i per tal que els residents de les 52 edificacions afectades puguin tirar endavant la transformació i millora de l’àmbit o mantenir els seus habitatges amb la garantia que no estan subjectes a expropiació. Així doncs, el dibuix definitiu de la Teixonera, acordat amb el veïnat, aborda la necessitat d’habitatge i equipaments, els parcs i espais públics i la sostenibilitat ambiental d’aquest barri. El desenvolupament urbanístic preveu la construcció de dos edificis d’habitatge públic que permetran disposar d’habitatge a la zona per als reallotjaments necessaris dels afectats urbanístics que hi viuen.

Un dels principals esculls que ha superat la proposta inicial de planejament que es va presentar fa uns mesos (l’aprovació inicial es va tirar endavant al juny 2024) és la petita afectació que el document iniciat tenia en la plaça de la Vall d’Hebron. El moviment associatiu de la zona va demanar mantenir intacta la zona de jocs infantils d’aquesta plaça, i finalment així quedarà, amb les modificacions derivades de les obres d’urbanització de la cobertura de la Ronda de Dalt, perquè el sostre edificable per habitatge que s’havia previst en aquest entorn (a l’àmbit del carrer Arenys) ha estat traslladat a l’altre extrem de la zona, a l’extrem sud del carrer Coll Alentorn.

També recollint les al·legacions de veïns, s’han ajustat les edificabilitats dels edificis de titularitat pública, baixant l’alçada una planta en un cas, i alliberant alguns dels baixos que inicialment es preveien amb caràcter comercial, perquè siguin habitatge. També s’han incrementat les edificabilitats dels edificis de promoció privada, i s’han alliberat les càrregues urbanístiques d’urbanització de carrers que inicialment es preveia que havien d’assumir les iniciatives privades, ja que passen a l’Ajuntament, assegurant així la viabilitat de la transformació urbanística també per als privats.

 

La recta final d’un instrument urbanístic llargament esperat

Des del mes de febrer de 2024, moment en què es va iniciar un procés participatiu per promoure el debat i contrastar arguments de cara a definir el nou instrument urbanístic, s’ha anat treballant el document que es porta ara aprovació provisional al proper Consell Plenari de l’Ajuntament, amb els veïns i les veïnes, amb entitats i col·lectius del barri.

Els principals objectius del nou planejament són facilitar la integració del teixit del barri; resoldre les afectacions actuals i afavorir que els propis residents puguin encapçalar el procés de millora i creació de nous habitatges; generar nous espais cívics d’activitat ciutadana i zones verdes, i promoure la construcció de nous equipaments, tant locals per servei al barri com entre els de la Llosa de la Vall d’Hebron.

L’àmbit de l’MPGM comprèn tres subàmbits discontinus delimitats de la següent manera:

  • Llosa de la Vall d’Hebron, delimitada pel passeig de la Vall d’Hebron i els carrers de Coll i Alentorn, Granja Vella i Basses d’Horta.
  • Entorn del carrer de Segur, delimitat pels carrers de Coll i Alentorn, Samaniego, Trueba, Segur i dels Cortada.
  • Entorn del passeig de la Vall d’Hebron, delimitat pel passeig de la Vall d’Hebron i els carrers d’Iriarte i Arenys.

 

 

Fins a 278 habitatges nous en tot l’àmbit

Pel que fa a l’habitatge, la proposta, que s’emmarca en el Pla Viure, busca adaptar-lo a l’entorn, tenint en compte que part de l’habitatge existent se situa al teixit de baixa altura de l’entorn de la Teixonera i una altra part dona front a grans vies com el carrer de Coll i Alentorn i el passeig de la Vall d’Hebron. A més, es dona solució al conjunt de 52 habitatges que porten més de mig segle afectats ja que formen part d’àmbits pendents d’expropiació o de reordenació segons el planejament vigent que no s’han executat mai.

En concret, al subàmbit de l’entorn del passeig de la Vall d’Hebron hi ha 34 habitatges ubicats en sòl qualificats de zona verda i que fins ara estaven subjectes a expropiació pel planejament vigent. L’MPGM descarta definitivament aquesta afectació, ja que ressitua i incrementa la superfície de zona verda amb la qualificació d’altres àmbits propers, inclòs el futur cobriment de la ronda de Dalt, i preveu una reordenació de l’àmbit que inclou la creació de nou habitatge.

L’Ajuntament s’ocuparà de l’impuls de la gestió d’aquest nou ordenament urbanístic i dels reallotjaments necessaris de les persones que actualment hi resideixen. I pel que fa al subàmbit de l’entorn del carrer de Segur, el planejament vigent preveia una ordenació urbanística que afecta 18 habitatges que mai s’ha desenvolupat en resultar inviable. La proposta de nou planejament preveu una nova ordenació que simplifica la gestió i millora la viabilitat per facilitar la transformació de l’espai, i també s’hi preveu crear nou habitatge públic per als reallotjaments necessaris.

Així, es preveuen dos edificis d’habitatge públic al carrer de Coll i Alentorn, un en contacte amb el nou par i l’altre a la cantonada amb el carrer dels Cortada, amb un total de 97 pisos, per facilitar el reallotjament temporal o definitiu de les persones que ara resideixen en les finques afectades dels dos subàmbits anteriors i que hi tenien dret, així com per ampliar el parc d’habitatge assequible per al barri i la ciutat. Al seu torn, el nombre total d’habitatges nous de renda lliure projectats és de 181. Així, en el conjunt de l’MPGM es preveu un potencial de 278 habitatges nous.

 

Més espai públic i zones verdes

Quant a l’espai públic, es vol reforçar l’estructura urbana del barri per donar-li permeabilitat, més facilitat de connexió entre el barri de la Teixonera i la Llosa de la Vall d’Hebron i la zona pública que es crearà amb la cobertura de la Ronda de Dalt. Es generen  nous espais públics integrats al teixit existent. Per aconseguir-ho, s’urbanitza un nou parc que acompanya la transició entre el teixit de barri de la Teixonera i el carrer de Coll i Alentorn. S’estructura en tres espais que faciliten la relació entre el parc i els edificis que el configuren i alhora permet la implantació de recorreguts accessibles entre ells. Per dotar-lo de major activitat i facilitar el salt de nivell entre el propi barri i Coll i Alentorn, s’hi situa un nou equipament que acompanya tot el parc.

A més, es reforça el carrer de Segur com a eix cívic del barri. Per fer-ho, es genera un nou equipament amb front a la plaça d’Isop, i s’amplia la plaça per facilitar un bon entorn d’accés a l’equipament. També es dibuixa una nova plaça al creuament entre les Escales dels Canadencs i el carrer de Segur que haurà d’esdevenir un nou pol d’activitat cívica, amb un nou equipament de proximitat i nova activitat comercial als baixos de l’entorn de la plaça. Alhora, es dona continuïtat al carrer de Segur fins al passeig de la Vall d’Hebron i es genera una nova zona verda en el punt on es troben per connectar directament amb l’espai públic de sobre la cobertura de la ronda de Dalt i amb l’Institut Vall d’Hebron.

El document dona continuïtat a l’eix definit per les escales dels Canadencs, que connecta el parc de la Creueta del Coll amb el carrer de Segur i que es prolonga fins al carrer Coll i Alentorn i amb l’estació del metro. I s’inclou el nou espai públic que es crearà amb la cobertura de la ronda de Dalt en el tram davant de la Teixonera, que facilitarà la connexió entre el barri i els equipaments de la banda de Collserola, especialment l’Institut Vall d’Hebron.

En total, amb el conjunt de les actuacions previstes es guanya uns 1.545 m² nous d’espai públic, amb un total de 24.187 m².

 

 
 

 

Nova oferta d’equipaments públics i activitat comercial

El document reserva espais per implantar equipaments vinculats al barri i la ciutat que es puguin incorporar progressivament. Amb aquesta voluntat, es destinen 6.476 m² de sostre que permeten la creació de nous equipaments a l’interior de la Teixonera i que es complementen amb els equipaments previstos a l’àmbit de la Llosa de la Vall d’Hebron.

Les tres peces urbanístiques noves d’equipament públic local presenten dimensions diferents però totes elles es relacionen a través del carrer de Segur i del nou parc per donar servei als nous habitatges i completar les necessitats ja existents al barri. L’ús d’aquests equipaments, que es situen amb front a les noves places i parc previstos, es decidiran en futurs processos participatius. I pel que fa als equipaments de la Llosa de la Vall d’Hebron, s’ordenaran en plans en curs i futurs, i es preveu la seva connexió amb el barri a través de la prolongació de l’eix de les Escales dels Canadencs.

A la vegada, es preveuen nous fronts d’activitat comercial que complementa la presència dels equipaments. Concretament, a la nova plaça del carrer Segur; continuïtat del front de la plaça d’Isop al carrer de Juan Valera; al carrer dels Cortada, on actualment ja hi ha activitat comercial i de restauració; al carrer de Coll i Alentorn, al punt més proper al metro i com a final de l’eix que creua tot el barri des del parc de la Creueta del Coll fins al metro de la Vall d’Hebron; i al passeig de la Vall d’Hebron en tot el seu front, per donar continuïtat a l’activitat comercial ja existent als nous habitatges de l’entorn del mercat i enllaçant-la a l’eix comercial tradicional del barri, el carrer d’Arenys.

Està previst que aquest nou planejament s’aprovi al proper plenari del Consell Municipal, aquest mes d’abril, i posteriorment haurà de superar el tràmit d’aprovació per la Subcomissió d’Urbanisme de la Generalitat. El Govern municipal calcula que aquest any 2025 podrà entrar en vigor la MPGM de la Teixonera.