Barcelona constitueix el Consell Assessor Antiracista per treballar el Pla Barcelona Antiracista 2025-2035


12/05/2025

Temps estimat de lectura: 3 minuts

  • Constituït per figures expertes en l’àmbit del racisme i representants d’entitats antiracistes, la diversitat cultural i la igualtat serà un espai de debat, reflexió, assessorament i seguiment del Pla Barcelona Antiracista 2025-35
  • El Consell treballarà de manera conjunta, individual o per grups per oferir consell expert a l’Ajuntament de Barcelona en tots els temes relacionats amb el racisme
  • Barcelona s’ha erigit en una ciutat compromesa en la lluita antiracista amb un enfocament basat en drets humans desenvolupat per Nacions Unides
  • La ciutat va acollir el passat mes de desembre el IV Fòrum Global de la UNESCO contra el Racisme i la Discriminació que va impulsar l’Aliança Global Antiracista, aprovada pel Consell Executiu de la UNESCO

 

Aquest dilluns s’ha constituït el Consell Assessor Antiracista, un òrgan consultiu format per una vintena de figures expertes en l’àmbit del racisme, la interculturalitat i la igualtat que oferiran assessorament a l’Ajuntament de Barcelona per la redacció, desplegament i seguiment del Pla Antiracista 2025-2035.

 

 

Barcelona és una ciutat diversa i compromesa amb els drets de tots els seus ciutadans i ciutadanes. Per això, davant de l’augment dels discursos xenòfobs, racistes i negacionistes vol refermar el seu compromís en la defensa d’aquests drets i la lluita contra tota mena de discriminacions. I ho farà amb la creació del primer Pla Barcelona Antiracista 2025-2035, d’àmbit municipal, amb la voluntat de que serveixi com un model de referència internacional en l’abordatge del racisme i la discriminació, incorporant la perspectiva antiracista a l’administració i convertint-se en un agent actiu per aconseguir una societat més diversa, justa i igualitària.

La segona tinenta d’Alcaldia de l’Àrea de Drets Socials, Educació i Cicles de Vida, Maria Eugènia Gay, serà la presidenta del Consell Assessor Antiracista. Durant l’acte de constitució del Consell, la tinenta ha assegurat que “l’Ajuntament de Barcelona actua avui amb la determinació de posar totes les seves eines al servei d’un objectiu comú: construir una ciutat on la igualtat sigui la norma i on la diversitat sigui reconeguda com un valor que defineix la identitat col·lectiva i enriqueix el nostre projecte de futur.” En aquest sentit, Maria Eugènia Gay ha afegit que “aquest consell representa una declaració de compromís institucional amb la llibertat, la dignitat i la seguretat de totes les persones que viuen i construeixen aquesta ciutat cada dia”.

Entre les funcions del Consell Assessor Antiracista hi ha la redacció d’informes i dictàmens no vinculants que ajudin a diagnosticar la situació del racisme a Barcelona i que orientin les polítiques i accions de l’Ajuntament. A més, proposarà noves iniciatives, polítiques i projectes per reduir i prevenir el racisme, garantint que les accions municipals siguin cada vegada més eficients i inclusives. El Consell Assessor Antiracista col·laborarà amb l’Ajuntament en la divulgació sobre el racisme, ajudant a visibilitzar el problema i a generar consciència a l’àmbit municipal.

El Consell Assessor Antiracista serà, a més, un espai de debat i reflexió constant. A través de la seva tasca, es vol establir una plataforma on es tractin les qüestions més rellevants i urgents sobre el racisme, i on es construeixin solucions conjuntes amb les persones i entitats que més saben de la realitat del racisme. Un espai on el coneixement, l’experiència i la diversitat de perspectives siguin la base per a l’elaboració d’accions eficients.

El Consell Assessor durà a terme en els pròxims mesos tot un seguit de sessions de treball per desplegar les línies estratègiques del pla antiracista i les accions concretes a realitzar. Cap a finals d’any es preveuen les reunions bilaterals amb les àrees municipals, els primers redactats del pla i el procés participatiu per incorporar propostes. La previsió és que el Pla Antiracista 2025-2035 es pugui presentar al primer quadrimestre de 2026.

Aquest pla dona continuïtat a les accions municipals que des de fa anys han convertit Barcelona en una ciutat capdavantera en la lluita antiracista. Fa 26 anys es va posar en marxa l’Oficina per la No discriminació (OND) que atén de manera gratuïta i confidencial a totes les persones que hagin viscut una situació discriminatòria, oferint atenció psicosocial, servei d’assessorament jurídic, acció socioeducativa i mediació i processos reparatius.

El desembre passat Barcelona va acollir el IV Fòrum Global de la UNESCO contra el Racisme i la Discriminació, amb la participació de més de 140 líders polítics, activistes i experts procedents de 85 països de tot el món. Una trobada que va comptar amb més de 1.400 inscrits i més de 50.000 persones seguint-la de manera, convertint-se en el Fòrum Global contra el Racisme més gran de totes les edicions. La cita barcelonina va impulsar l’Aliança Global Antiracista, aprovada aquest abril pel Consell Executiu de la UNESCO amb la presència de l’alcalde de la ciutat, Jaume Collboni.