2.700 estudiants d’ESO i batxillerat participen a la 8a edició del Fisidabo celebrada al Parc d’atraccions Tibidabo


14/05/2025

Temps estimat de lectura: 3 minuts

  • La jornada, organitzada per BSM i la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC),  forma part del programa educatiu STEAM de BSM per incentivar les vocacions científiques i tècniques entre les noves generacions
  • El Fisidabo ha estat guardonat aquest any amb els Premis Nacionals de Recerca en la categoria de Comunicació Científica per la seva contribució a apropar la física i altres disciplines científiques a estudiants, fusionant aprenentatge i entreteniment

 

El Parc d’atraccions Tibidabo ha celebrat avui la vuitena edició del Fisidabo, una jornada organitzada per BSM i la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC) que apropa la física i altres disciplines científiques a l’alumnat de 4rt d’ESO i batxillerat. En concret, un total de 2.700 estudiants de 83 centres educatius de Barcelona i altres zones de Catalunya han aprofundit en els principis de la física realitzant experiments en un entorn lúdic i dinàmic com és el parc.

Des de primera hora del matí, l’alumnat, agrupat per classes, ha pogut aplicar els coneixements de física adquirits a l’aula experimentant amb atraccions del parc com la Muntanya Russa, Merlí, el Tibidabo Express o el vaixell Piratta, entre d’altres. Els experiments plantejaven diferents nivells de dificultat i permetien als alumnes mesurar, per exemple, magnituds físiques com acceleracions, velocitats, forces o energies. Enguany s’han estrenat quatre nous experiments que no només permeten gaudir de la caiguda lliure de la nova atracció Merlí, sinó també mesurar-ne el moviment amb precisió.

Per donar suport als alumnes, un grup de més 30 estudiants voluntaris i voluntàries del grau en Enginyeria Física de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicacions de Barcelona (ETSETB) de la UPC han estat presents durant tota la jornada. A més, els participants també han disposat d’una aula oberta situada a la zona del Piratta on poder resoldre tota mena de dubtes. Un cop finalitzada la part experimental i pedagògica, l’alumnat ha pogut gaudir de les atraccions lliurement.

El Fisidabo, impulsat per la UPC, forma part del programa educatiu STEAM de BSM que posa el focus en incentivar les vocacions científiques entre els més joves i, especialment, entre les noies.

Una iniciativa guardonada amb el Premi Nacional de Recerca en Comunicació Científica

Aquest any, el Fisidabo ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Recerca 2024 en la categoria de Comunicació Científica per apropar la física i altres disciplines científiques a estudiants, fusionant l’aprenentatge i l’entreteniment en l’entorn lúdic del Parc d’atraccions Tibidabo.

Aquest reconeixement, atorgat pel Govern i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), posa en valor tant l’activitat investigadora com les iniciatives de comunicació i divulgació científica, mecenatge científic i cooperació pública i privada en projectes d’R+I a Catalunya. L’entrega de la distinció tindrà lloc dimarts 17 de juny, al Teatre Nacional de Catalunya.

El Fisidabo va néixer el 2012 fruit d’una col·laboració entre BSM i el grau d’Enginyeria Física de  l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (ETSETB) de la UPC. Aleshores, sota el nom de Fisidabo Hipatia, grups reduïts d’alumnes que cursaven el Batxillerat internacional i estaven becats pel Programa CiMs+CELLEX i també alumnes del grau d’Enginyeria Física de la UPC pujaven un dia al Tibidabo i hi realitzaven experiments de física.

Des d’aleshores, el projecte no ha parat de créixer i ja suma més de 10.000 participants.