El Comitè de les Regions aprova el dictamen sobre habitatge impulsat per l’alcalde Collboni
14/05/2025
Temps estimat de lectura: 4 minuts
- L’alcalde ha destacat que “avui donem un pas de gegant” per fer “una autèntica política europea d’habitatge” i ha expressat que el document és “sobretot, una mà estesa a la Comissió, al Consell i al Parlament: aquí estem les ciutats i les regions disposades a treballar per una solució europea a un problema europeu”
- Collboni és el primer alcalde de Barcelona que ha presentat un dictamen a la Sessió Plenària del Comitè de les Regions
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha participat avui en la 166a Sessió Plenària del Comitè de les Regions per proposar el dictamen sobre habitatge “El paper de les ciutats i les regions al Pla Europeu d’Habitatge Assequible de la UE”, que s’ha aprovat. Collboni és el primer alcalde de Barcelona que intervé com a ponent al Plenari del Comitè de les Regions.
En la seva intervenció, l’alcalde ha destacat que “avui donem un pas de gegant” per fer “una autèntica política europea d’habitatge” amb l’aprovació del dictamen i ha explicat que el que està en joc a Europa és “el dret a viure a les nostres ciutats, a no sentir-se expulsat, a fundar una família, un projecte de vida a la ciutat que ens ha vist néixer, a preservar la nostra identitat plural i diversa, dels nostres barris, del nostre comerç, de l’estil de vida europeu”.


Collboni ha remarcat que “tota Europa ens enfrontem a una autèntica crisi social de l’habitatge mai viscuda abans, que no només impacta al dret bàsic de tenir un sostre pels més vulnerables, sinó que també impacta a milions de famílies treballadores i de la classe mitjana urbana europea” i ha reblat “el missatge és clar: no podem fallar, hem d’estar a l’alçada”, i ha finalitzat recordant que “aquest ha de ser el mandat europeu de l’habitatge”.
Pel que fa al dictamen, l’alcalde ha expressat que “proposa un full de ruta: més fons per la construcció i rehabilitació d’habitatge protegit i assequible, millors regulacions i més capacitat de decisió per a les ciutats” i parteix de dues premisses “cal garantir el dret a l’habitatge com a dret universal i cal fer-ho ja, no podem esperar; i hem de fer valer el principi de subsidiarietat: el que es pugui resoldre a nivell local i regional, s’ha de resoldre a nivell local i regional”.
En concret, Collboni ha reclamat que “necessitem més recursos ja, no podem esperar a 2028, i mentrestant, hem d’utilitzar tots els instruments que estan al nostre abast”, com són els fons Next Generation no reclamats i l’actual revisió de la Política de Cohesió, que és un instrument fonamental a llarg termini.
En el cas de la regulació, ha posat en valor que a Barcelona s’estan canviant les regles del joc i ha destacat que el dictamen proposa la reforma dels ajuts d’Estat per ampliar el públic objectiu de les polítiques públiques d’habitatge; l’ampliació de les restriccions al lloguer de curt termini en mercats d’habitatge tensionats; i l’ampliació de la definició d’habitatge assequible.
“Les ciutats som la zona zero de la crisi de l’habitatge, i per tant, hem de ser la zona zero de la solució”, ha dit l’alcalde i ha remarcat que “aquest Dictamen és, sobretot, una mà estesa a la Comissió, al Consell i al Parlament: aquí estem les ciutats i les regions disposades a treballar per una solució europea a un problema europeu”.
Demà dijous, l’agenda de la missió de l’Ajuntament de Barcelona a Brussel·les continuarà amb la trobada de les 15 ciutats de Mayors for Housing i la presentació del Pla d’Acció Europeu per a l’Habitatge a la vicepresidenta executiva per a una Transició Neta, Justa i Competitiva i Comissària de Competència de la Comissió Europea, Teresa Ribera; al vicepresident executiu de la Comissió Europea per cohesió i reformes, Raffaele Fitto; i al comissari responsable d’Energia i Habitatge, Dan Jorgensen.
Comitè de les Regions: un espai d’incidència política per als governs locals a la UE
L’alcalde Collboni va ser designat per la Junta de Govern de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) com un dels membres de les corporacions locals per formar part de l’assemblea política del Comitè de les Regions (CdR).
La funció del Comitè de les Regions és presentar els punts de vista locals i regionals en la legislació de la UE i ho fa emetent dictàmens sobre les propostes de la Comissió Europea. La Comissió Europea i el Consell de la UE han de consultar al Comitè en qüestions d’importància directa per a les autoritats locals i regionals, i poden demanar el seu parer sempre que ho desitgin. Per la seva banda, el Comitè pot emetre dictàmens per pròpia iniciativa i presentar-los a la Comissió Europea, al Consell de la UE i al Parlament Europeu.
Els membres del CdR són proposats pels estats membres i nomenats oficialment pel Consell de la UE per un període de quatre anys renovables. El Comitè de les Regions està format per 350 membres.
Enllaços relacionats