El curs vinent es posa en marxa el nou Institut de Gastronomia i Restauració de Barcelona
16/05/2025 | Imprimeix
Temps estimat de lectura: 5 minuts
- L’institut ampliarà l’oferta formativa pública en un sector amb alta demanda laboral. Tots els ensenyaments que s’impartiran són de nova implantació i es desplegaran en equipaments punters i especialitzats adequats tant per a la formació adreçada a persones joves com a persones adultes en situació d’atur o en actiu.
- El nou Institut de Gastronomia i Restauració de Barcelona neix per formar professionals altament qualificats amb coneixements tècnics, de gestió i d’innovació culinària que Barcelona necessita com a ciutat referent de la gastronomia
- També suposarà un increment de 377 places públiques, que se sumen a les 1.180 que enguany s’oferiran a Barcelona per al sector de la gastronomia i restauració
- El centre s’ubicarà a l’equipament que ocupa actualment l’Escola Superior d’Hoteleria de Barcelona (ESHOB), que cessarà l’activitat en acabar el curs 2024-2025, i permetrà garantir la continuïtat de l’alumnat que hi està cursant estudis enguany
Barcelona comptarà amb un nou centre de formació professional a partir del curs vinent. Serà l’Institut de Gastronomia i Restauració de Barcelona, que ampliarà l’oferta formativa pública en aquest sector amb alta demanda laboral.
L’objectiu principal del nou Institut de Gastronomia i Restauració de Barcelona és formar professionals qualificats que responguin a les necessitats actuals i futures del sector. També garantirà una oferta educativa integral i accessible per a diferents perfils d’alumnat: el centre oferirà l’itinerari formatiu complet dins de l’àmbit de la gastronomia i la restauració. A més, tindrà un paper fonamental en la formació de persones adultes, ja que oferirà certificats de professionalitat per a aquelles en situació d’atur que busquin reincorporar- se al mercat laboral, així com programes de formació contínua per a treballadors en actiu que vulguin actualitzar i millorar les seves competències. Aquesta estructura formativa permetrà que l’institut esdevingui un referent en la qualificació i professionalització del sector.
Tots els ensenyaments que s’impartiran són de nova implantació i es desplegaran en equipaments punters i especialitzats adequats tant per a la formació adreçada a persones joves com a persones adultes en situació d’atur o en actiu.
El nou institut s’ubicarà a l’equipament de més de 4.000 m2 que actualment ocupa l’Escola Superior d’Hoteleria de Barcelona al Passeig del Taulat 243. Aquest centre, de titularitat privada, cessarà l’activitat en acabar el curs 2024-2025.
Previst al Pla Director de la Formació Professional 2023-2030
La creació de l’Institut de Gastronomia i Restauració de Barcelona respon a la necessitat detectada en el Pla Director de la Formació Professional 2023-2030 sobre la creació de places en l’àmbit de la gastronomia i restauració. En un context en què la manca de personal qualificat és un dels principals reptes del sector, el paper de la formació pública és cabdal. En aquest sentit, el model de governança compartida dels centres de formació professional juntament amb el teixit empresarial esdevé una solució efectiva per garantir una inserció laboral ràpida i de qualitat.
Barcelona, com a referent internacional en gastronomia, necessita professionals altament formats que puguin mantenir i elevar la qualitat del sector. El nou Institut de Gastronomia i Restauració de Barcelona contribuirà a facilitar l’accés a coneixements tècnics, de gestió i fins i tot d’innovació culinària. Això permetrà que tant petits establiments com grans grups de restauració puguin comptar amb equips qualificats i preparats per afrontar els reptes futurs.
Més places públiques en un equipament punter
L’institut suposarà un increment de 377 places públiques, que se sumen a les 1.180 que enguany s’oferiran a Barcelona per al sector de la gastronomia i restauració.
El centre, que respondrà al model Be_Pro de formació professional, també enfortirà la col·laboració amb el teixit empresarial per facilitar l’actualització de la formació, l’estada a l’empresa de les persones aprenents, la formació continua (tant pel que fa al perfeccionament com pel que fa a la requalificació professional) i la inserció laboral.

L’Institut de Gastronomia i Restauració també permetrà garantir la continuïtat de l’alumnat que actualment cursa estudis a l’Escola Superior d’Hoteleria de Barcelona (ESHOB). A més, l’aprofitament d’un espai educatiu existent permet una implementació eficient del projecte, optimitzant recursos i accelerant la posada en marxa del centre.
Representarà una millora en la qualitat educativa i formació especialitzada, ja que s’hi trobarà una formació adaptada a les necessitats del sector i incorporarà metodologies i tecnologia innovadora, així com restaurants pedagògics gestionats pel propi alumnat del centre en coordinació amb el professorat.
Un pas endavant cap a l’Horitzó 2030
Amb aquest centre es fa un pas més cap a l’horitzó 2030 de la Formació Professional. Amb la creació de l’Institut d’FP Sanitària Sant Pau, que es posarà també en marxa el curs vinent, i l’Institut de Gastronomia i Restauració de Barcelona s’haurà arribat als 30 centres de formació professional dels 35 previstos en el Pla Director de la Formació Professional a Barcelona.
El model Be_Pro, en el qual s’engloba aquest centre, trenca amb la realitat preexistent d’instituts atomitzats i aposta per agrupar tota l’oferta d’un mateix àmbit en grans centres propers al teixit professional i productiu del seu sector, a més d’aglutinar la formació inicial i la formació continuada dels professionals. A més, inclou un itinerari formatiu complet –des de Programes de Formació i Inserció fins a Cicles Formatius de Grau Superior, Cursos d’Especialització i certificats de professionalitat per a persones adultes– i assegura així una oferta adaptada a les necessitats del mercat laboral i de la societat.
Promoció de la cuina local i la cultura gastronòmica
El nou Institut de Gastronomia i Restauració de Barcelona tindrà entre els seus objectius impulsar la promoció de la cuina local i la cultura gastronòmica catalana. A través d’un enfocament que combina tradició i innovació, el centre posarà en valor els productes de proximitat, la sostenibilitat i les tècniques culinàries autòctones i fomentarà una identitat gastronòmica forta i competitiva en l’àmbit global.
La internacionalització serà un eix clau del projecte, aprofitant les oportunitats de finançament Erasmus per facilitar la mobilitat tant d’alumnat com de professorat. Això permetrà establir aliances amb altres institucions i professionals de prestigi d’arreu d’Europa, de manera que enriquirà la formació amb experiències internacionals i aportarà una visió global a la gastronomia local.
A més, el centre es convertirà en un espai d’innovació tècnica aplicada, oferint-se com a plataforma per a empreses del sector de la restauració interessades en dissenyar i testar nous productes i serveis. A través de laboratoris gastronòmics, col·laboracions amb la indústria i projectes d’investigació, l’institut esdevindrà un motor de transformació i modernització per al sector, i reforçarà així la competitivitat de la gastronomia catalana a escala internacional.
Per tot plegat, la creació d’aquest institut suposarà una inversió de futur per la millora de la formació i qualificació de l’alumnat, per al desenvolupament econòmic i social de la ciutat, alhora que reforçarà la projecció internacional de la gastronomia catalana.
Per a més informació: 671.778.128 / premsaconsorcieducacio@gencat.cat


