La proposta guanyadora del concurs del Taller Masriera aposta per la recuperació del temple-jardí


16/05/2025

Temps estimat de lectura: 4 minuts

  • Es resol el concurs de projectes que permet, ara, encarregar l’avantprojecte d’adequació i rehabilitació d’aquest edifici catalogat del carrer Bailèn per crear-hi un equipament que allotjarà la nova biblioteca Sofia Barat, la conservació del teatre Studium i espais pel projecte veïnal i comunitari
  • La proposta guanyadora proposa renaturalitzar l’equipament, recuperar el temple jardí original, crear una àgora compartida al vestíbul històric, ordenar els diferents usos per plantes i recuperar el teatre Studium com a teatre per prop de 300 persones i com a sala d’actes polivalent de la biblioteca
  • El Districte de l’Eixample, el Consorci de Biblioteques de Barcelona i la Plataforma Masriera han treballat conjuntament en tot el procés per crear un nou equipament amb usos compartits que respongui a totes les necessitats del barri de la Dreta de l’Eixample

 

Resolt el concurs de projectes que permetrà encarregar l’avantprojecte d’adequació i rehabilitació del Taller Masriera, al carrer Bailèn 70-72, per a acollir un equipament sociocultural al barri de la Dreta de l’Eixample, que, atenent a les diverses necessitats, aculli els usos de la Biblioteca Sofia Barat, teatre-sala d’actes i espai comunitari i veïnal.

La UTE formada per ESTUDI LÄNK ARQUTECTES SCP + DATAAE ha resultat la guanyadora entre les 10 propostes finalistes del concurs d’idees per rehabilitar aquest edifici catalogat i que ha resolt un jurat format per representants del districte de l’Eixample, Biblioteques de Barcelona, Patrimoni, COAC, el veïnat i Bimsa. Ara, amb les solucions i concrecions proposades, l’equip guanyador redactarà durant aquest mandat l’avantprojecte que donarà lloc posteriorment, a aquesta gran rehabilitació.

L’equip guanyador planteja la rehabilitació del Taller Masriera com una oportunitat per potenciar la singularitat urbana d’aquest conjunt singular del barri de la Dreta de l’Eixample i per això proposa que el jardí de l’entrada, un petit oasi enmig de la ciutat consolidada, s’estiri a dins del nou equipament. La proposta parteix de la idea conceptual de recuperar l’edifici envoltat d’un jardí, alliberant el volum del temple de les diferents ampliacions i afegits i integrant una nova arquitectura lleugera, airejada i enjardinada, que accentuï la percepció del verd com a part essencial del projecte.

 

 

 

Pel que fa al vestíbul històric del Taller Masriera es converteix en un espai àgora compartit. Recupera la seva alçada original i la il·luminació zenital a través d’una lluerna. L’espai adquireix un caràcter noble i agradable, carregat d’història. La terrassa al pòrtic neoclàssic en contacte amb el jardí el converteix en un espai de trobada i interacció pel barri.

Alguns dels criteris que guiaran l’avantprojecte i que ha valorat positivament el jurat:

RENATURALITZACIÓ DEL TALLER MASRIERA. Es vol que el nou equipament contribueixi a renaturalitzar la parcel·la on s’ubica, connectant la pacificació i renaturalització del carrer Consell de Cent amb la futurible renaturalització del pati interior d’illa. I per això proposa estirar el petit oasi verd del jardí fins a l’interior d’illa a través del nou equipament públic recuperat.

RECUPERACIÓ DEL TEMPLE-JARDÍ. La proposta parteix de la idea conceptual de recuperar l’edifici envoltat d’un jardí, alliberant el volum del temple de les diferents ampliacions i afegits i integrant una nova arquitectura lleugera, airejada i enjardinada, que accentuï la percepció del verd com a part essencial del projecte

BUIDATGES INTERIORS I RECUPERACIÓ DE LLUM. El disseny reconeix el patrimoni arquitectònic i, mitjançant una estratègia de buidatges interiors, s’aconsegueixen espais d’alçades generoses i ben il·luminats de forma natural. Amb els buidatges també es recuperen elements originals de valor i espais nobles del conjunt que havien quedat desfigurats.

PROGRAMA FUNCIONAL OPTIMITZAT. S’ha ordenat el programa de manera clara i eficient en tres grans paquets, proporcionant una estructura funcional, integrada i flexible, adequada a les necessitats comunitàries i culturals.

CREACIÓ D’UN ESPAI ÀGORA COMPARTIT. La ubicació estratègica de l’Àgora, a banda de clarificar el funcionament del futur equipament, expressa una nova arquitectura bioclimàtica que dona la benvinguda als usuaris des del carrer, despertant la curiositat per descobrir un equipament renovat, accessible i obert al barri.

ASSOLELLAMENT I CONFORT. La pròpia ubicació de l’edifici, en el teixit dens i consolidat, protegeix de la radiació directa durant la major part de l’any. Això propicia la utilització de tancaments lleugers i transparents tant per les noves cobertes com per les façanes, permetent aconseguir espais molt ben il·luminats de forma natural.

RECUPERACIÓ TEATRE STUDIUM. Restauració respectuosa dels elements característics interiors, amb una platea plana amb sistema de tarimes elevables millorant visibilitat i permetent noves configuracions (espai polivalent). També una actualització de l’escenari: Millora de visibilitat, sota-escenari funcional, equipament renovat. Amb un aforament total de la Sala de 278 espectadors (format teatre frontal).

 

Un únic equipament amb usos compartits i un exemple de consens

El regidor del districte de l’Eixample, Jordi Valls, ha posat en valor “tota la tasca prèvia que ha permès arribar fins aquí, per buscar solucions compartides, atendre i donar resposta a les diferents necessitats del barri i també a les diferents sensibilitats”. “Això permetrà disposar d’un únic equipament amb usos compartits pel veïnat del barri. Un projecte que recupera un edifici patrimonial i l’encara cap al futur, amb una proposta arquitectònica de qualitat, i amb la seguretat que serà un nou equipament de referència, singular i únic pel barri de la Dreta de l’Eixample”, ha afegit.

Ara un cop resolt el concurs, es signarà el contracte i començarà la redacció de l’avantprojecte, amb un cost de 83.000€. La previsió és disposar de l’avantprojecte al mes de novembre d’enguany i posteriorment contractar el projecte bàsic i l’executiu. La rehabilitació de l’edifici es planteja pel proper mandat.